Σάββατο 12 Μάη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «ΦΑΓΕ»
Παρακαταθήκη η απεργία για τους επόμενους αγώνες

Την ανάγκη παραπέρα οργάνωσης και συσπείρωσης των εργαζομένων γύρω από το Σωματείο τους, έτσι ώστε να ξεπερνιέται η εργοδοτική επιθετικότητα και τρομοκρατία, αναδείχθηκε από την απεργία στη ΦΑΓΕ, που ολοκληρώθηκε χτες Παρασκευή. Μετά από πέντε μέρες απεργίας, οι εργαζόμενοι βγήκαν πιο δυνατοί, πιο ώριμοι, με μεγαλύτερη εμπειρία για τους σκοπούς και τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας, ενώ ταυτόχρονα έκαναν πιο δυνατούς τους αγωνιστικούς δεσμούς τους και τις σχέσεις τους με το Σωματείο.

Οι εργαζόμενοι απήργησαν διεκδικώντας να σταματήσουν οι απολύσεις (έχουν ξεπεράσει τις 200 από το 2008), να επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι, να μην υπάρξει καμιά μείωση στους μισθούς, να μην αφαιρεθεί κανένα δικαίωμα.

Η εργοδοσία από την πρώτη μέρα της απεργίας, τη Δευτέρα, έδειξε την ενόχλησή της για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, στήνοντας εξαρχής απεργοσπαστικό μηχανισμό. Με διευθυντικά στελέχη, προϊσταμένους και ανθρώπους που ελέγχει επιχείρησε να σπάσει με κάθε τρόπο την απεργία.

Πιέσεις και τρομοκρατία από την εργοδοσία

Χτες μάλιστα, ξεπέρασε κάθε όριο προκλητικότητας. Από τα χαράματα ακόμη, μια μικρή ομάδα εργολάβων οδηγών φορτηγών της εταιρείας, που είναι άνθρωποι της εργοδοσίας, με σκοπό να βγάλει έξω τα φορτηγά έφτασε στο σημείο τραμπουκισμών και τρομοκρατίας κατά τις απεργιακής ομάδας που είχαν οργανώσει οι εργαζόμενοι. Αλλωστε, όλες τις μέρες της απεργίας, μόνιμη επιδίωξη της εργοδοσίας ήταν να φέρει σε αντιπαράθεση τους απεργούς με τους εργολάβους.

Η εργοδοσία, όμως, δε σταμάτησε εκεί. Αξιοποίησε και ανθρώπους που ελέγχει στην παραγωγή, πιέζοντάς τους να μπουν για δουλειά.

Αποκορύφωμα όλης αυτής της απεργοσπαστικής τακτικής της εργοδοσίας, αποτέλεσε η διαδικασία της γενικής συνέλευσης και της ψηφοφορίας που έγινε με κάλπη. Εκεί, και με στόχο να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στους εργαζόμενους, προϊστάμενοι και διευθυντικά στελέχη βρίσκονταν μπροστά στις διαδικασίες, ενώ λίγο παραδίπλα βρίσκονταν και περιπολικό της αστυνομίας - που είχε νωρίτερα καλέσει η εργοδοσία. Ταυτόχρονα, την ώρα της μυστικής ψηφοφορίας, με τηλέφωνα σε εργαζόμενους, έστησε κανονικό όργιο τρομοκρατίας με μόνο στόχο να σπάσει την απεργία.

Η απεργία ολοκληρώθηκε χτες, ωστόσο, όπως τόνισε ο Απ. Γαρμπής, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΦΑΓΕ, μιλώντας στους εργαζόμενους στη Γενική Συνέλευση αμέσως μετά την ψηφοφορία, «αυτές οι μέρες της απεργιακής μάχης που δώσαμε είναι παρακαταθήκη για τους αυριανούς αγώνες». Οι εργαζόμενοι της ΦΑΓΕ ανανέωσαν το ραντεβού τους για τη 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση του κλάδου στις 15 και 16 Μάη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ