Τετάρτη 2 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ ΔΡΟΜΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Οφελος για την αγροτιά το ισχυρό ΚΚΕ

Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ οδήγησαν τη μικρομεσαία αγροτιά σε φτώχεια και εξαθλίωση. Επέβαλαν δυσβάσταχτα χαράτσια για την καθημερινή επιβίωση, τον ΕΛΓΑ, τον ΟΓΑ, τις γεωτρήσεις, τη ΔΕΗ κ.ά., αυξάνοντας συνεχώς το κόστος παραγωγής και μειώνοντας τις τιμές που αγοράζουν τα προϊόντα της. Μειώνουν και σε πολλές περιπτώσεις κόβουν συντάξεις του ΟΓΑ, ενώ μετά τις εκλογές έρχεται άγρια φορολογία, υποχρεώνοντας φτωχούς αγρότες σε τήρηση λογιστικών βιβλίων, καθώς και φορολόγηση αγροτεμαχίων. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έκοψαν στους κτηνοτρόφους 60 εκατομμύρια ευρώ από την εξισωτική αποζημίωση με το «μνημόνιο 2», αλλά συνεχίζουν να κοροϊδεύουν υποσχόμενοι ότι θα τα δώσουν πίσω αν τους ψηφίσουν.

Το ΚΚΕ έλεγε την αλήθεια για την ΚΑΠ, την ΕΕ, την ΟΝΕ και το ευρώ, την κρίση και τα μνημόνια. Τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» παραμύθιαζαν την αγροτιά ότι θα ζει καλύτερα με την Κοινή Αγροτική Πολιτική, που ξεκλήρισε εκατοντάδες χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά, ξεπάτωσε καλλιέργειες, τεύτλα, καπνά και ακολουθεί το βαμβάκι και άλλα πολλά, εισάγοντας προϊόντα που μπορούμε να παράγουμε. Σήμερα χορταριάζουν τα χωράφια, δεν υπάρχει ρευστό για να αγοραστούν μέσα και εφόδια και να συνεχιστεί η καλλιέργεια, ωστόσο στις τράπεζες δόθηκαν 130 δισ. ευρώ. Εξωθούν τους αγρότες να δώσουν τη γη για να φυτεύουν φωτοβολταϊκά τσακίζοντας κι άλλο τους μικροπαραγωγούς, οξύνοντας και το διατροφικό πρόβλημα με τις εισαγωγές.

Αυτή την πολιτική υποστηρίζουν η ΕΕ και τα κόμματα του κεφαλαίου ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΛΑ.Ο.Σ. - Καμμένος - Μπακογιάννη. Καμία εμπιστοσύνη ούτε στο ΣΥΡΙΖΑ, κοροϊδεύει. Υποστηρίζει την ΕΕ και την ΚΑΠ που οδήγησε στη χρεοκοπία και την καταστροφή τη φτωχομεσαία αγροτιά. Τώρα ζητάνε ψήφο για να συνεχίσουν ακόμα πιο σκληρή αντιαγροτική πολιτική, καταστρέφοντας μικρούς και μεγάλο μέρος μεσαίων αγροτών, για να συγκεντρώσουν την παραγωγή σε επιχειρηματίες - μεγαλοαγρότες. Καμία αστική κυβέρνηση ή συγκυβέρνηση με μανδύα «μνημονιακών» ή «αντιμνημονιακών» κομμάτων, «δεξιά» ή «αριστερή», δεν πρόκειται να δώσει λύσεις στα προβλήματα. Γι' αυτό, όσο πιο αδύναμα βγουν τέτοια κόμματα, τόσο το καλύτερο για την αγροτιά. Η αγροτιά δε χρειάζεται να περιμένει «σωτήρες». Μπορεί να πάρει στα χέρια της την υπόθεση διεκδίκησης των δικαιωμάτων της. Μαζί με την εργατική τάξη ενάντια στον ίδιο εκμεταλλευτή και τα κόμματά του. Ο,τι έχει κερδίσει οφείλεται στους σκληρούς αγώνες και πολυήμερα μπλόκα, κανένας δεν της τα χάρισε. Γεύτηκε συκοφαντία, τρομοκρατία και χιλιάδες αγροτοδικεία για να την κάμψουν, από τα κόμματα που σήμερα ζητούν ψήφο για να τη «σώσουν».

Το κρίσιμο ζήτημα είναι να προκύψει ισχυρό ΚΚΕ. Ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει πως από καλύτερες θέσεις οι φτωχομεσαίοι αγρότες θα οργανωθούν και θα αντεπιτεθούν στη νέα θύελλα αντιλαϊκών μέτρων. Η Ελλάδα μπορεί να έχει πλούσια αγροτική, κτηνοτροφική, αλιευτική παραγωγή ικανή να θρέψει το σύνολο του πληθυσμού της και να αναπτύξει σχέσεις και εξαγωγές ελληνικών προϊόντων σε ισότιμη βάση με άλλες χώρες του κόσμου. Αλλωστε, μέχρι να ενταχθεί η χώρα στην ΕΟΚ, στις εισαγωγές και εξαγωγές προϊόντων αγροτικής παραγωγής είχε θετικό ισοζύγιο. Με ισχυρό ΚΚΕ θα ανοίξει ο δρόμος για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία με έξοδο από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους, κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής και της γης, με κεντρικό σχεδιασμό και λαϊκό έλεγχο. Ετσι θα καλυφθούν οι ανάγκες του λαού μας με φτηνά και ποιοτικά προϊόντα, με συνεταιριστικοποίηση της παραγωγής και με συνεταιρισμούς της μικρομεσαίας αγροτιάς, μειώνοντας το κόστος παραγωγής, εξασφαλίζοντας ικανοποιητικό εισόδημα στους αγρότες και κτηνοτρόφους, χωρίς το άγχος διάθεσης της παραγωγής και των απλήρωτων προϊόντων. Ετσι καταπολεμάμε την ανεργία, παλεύουμε για λαϊκή ευημερία.


Κ. Δ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ