Τετάρτη 18 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΜΕΡΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ
Σε απεργία πείνας εκατοντάδες Παλαιστίνιοι κρατούμενοι

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την ισραηλινή πρεσβεία πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ

Από την χθεσινή παράσταση στην ισραηλινή πρεσβεία
Από την χθεσινή παράσταση στην ισραηλινή πρεσβεία
ΡΑΜΑΛΑ - ΑΘΗΝΑ.--

Απεργία πείνας άρχισαν χθες 1.500 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κράτησής τους. Η επιλογή της ημέρας δεν είναι τυχαία, αφού χθες η ημέρα έχει κατοχυρωθεί ως «Ημέρα Παλαιστινίων Κρατουμένων» και διαδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν σε όλες σχεδόν τις παλαιστινιακές πόλεις της Δυτικής Οχθης και στη Λωρίδα της Γάζας.

Η είδηση θεωρείται βασικός λόγος για τον οποίο ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ αρνήθηκε να παρευρεθεί, χθες, σε προγραμματισμένη τυπική συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του Νετανιάχου.

Στο πλευρό των αγωνιστών Παλαιστινίων η ΠΣΟ και το ΠΑΜΕ

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Δράσης για την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων που βρίσκονται στις φυλακές του Ισραήλ η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) διοργάνωσε, χθες, διαμαρτυρίες σε πολλές πόλεις του κόσμου (μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, σε 34 χώρες).

Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την ισραηλινή πρεσβεία. Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν εκ μέρους της ΠΣΟ ο ΓΓ της Γιώργος Μαυρίκος, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο Γιώργης Μπουλούγαρης, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, ο Μανώλης Ραλάκης, ο Πρόεδρος της Γενικής Ενωσης Παλαιστινίων Εργατών, Μαρουάν Μαρουάν, ενώ μήνυμα διάβασε στην αραβική γλώσσα εκ μέρους της Ενωσης και ο Μουχάμαντ Εϊκνάιμπι. Στο υπόμνημα που θυροκολλήθηκε στην ισραηλινή πρεσβεία ζητείται άμεση απελευθέρωση των κρατουμένων, επιστροφή των προσφύγων, άμεσος τερματισμός της ισραηλινής κατοχής, τερματισμός του εποικισμού και αποχώρηση όλων των εποίκων από τα κατεχόμενα εδάφη, κατεδάφιση του διαχωριστικού τείχους, άρση κάθε αποκλεισμού, βιώσιμο και κυρίαρχο Παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967.

Επίσης ο ΓΓ της ΠΣΟ, απέστειλε επιστολή στην Ναβανέθεμ Πιλάι, ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Σε αυτή σημειώνει ότι σήμερα στις φυλακές του Ισραήλ κρατούνται 4.600 Παλαιστίνιοι αγωνιστές από τους οποίους οι 560 έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη από ισραηλινά δικαστήρια, 220 είναι παιδιά, 24 είναι μέλη του κοινοβουλίου, 7 είναι γυναίκες, 300 βρίσκονται υπό το καθεστώς «διοικητικής κράτησης» χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, και 204 κρατούμενοι έχουν ήδη πεθάνει στις ισραηλινές φυλακές. Σημειώνει επίσης με έμφαση: «το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει αποτύχει να προσφέρει επανόρθωση για τα θύματα της κατοχής, να πετύχει το σεβασμό του Ισραήλ για την Τέταρτη Σύμβαση της Γενεύης, την Σύμβαση κατά των Βασανιστηρίων και άλλων σημαντικών διεθνών αποφάσεων» και το καλεί «άμεσα να λάβει μέτρα, να χρησιμοποιήσει την εξουσιοδότησή του και να προστατεύσει τους Παλαιστίνιους κρατούμενους, θύματα βασανιστηρίων, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται παιδιά και γυναίκες».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ