Τετάρτη 18 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Διαφωνίες με ΗΠΑ και Καναδά

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Χωρίς τελική διακήρυξη για δεύτερη συνεχόμενη φορά, μετά τη Σύνοδο του 2009, ολοκληρώθηκε η Σύνοδος της Αμερικής υπό την αιγίδα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, που έγινε το Σαββατοκύριακο στην Καρταχένα της Κολομβίας, καθώς δεν υπήρξε συναίνεση σε κανένα ζήτημα, έστω και γενικόλογα διατυπωμένο, όπως το εμπόριο, ο πόλεμος των ναρκωτικών, οι διμερείς, διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις.

Στη Σύνοδο δεν παρέστη ο πρόεδρος του Εκουαδόρ Ραφαέλ Κορέα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη πρόσκληση της Κούβας, καθώς και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες για λόγους υγείας και τέλος ο πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγα. Ενώ από τη Σύνοδο αποχώρησε και η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες μετά το «λάθος» του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, να αποκαλέσει τις νήσους Μαλβίνας - Φόκλαντς για τους Βρετανούς - Μαλδίβες (βρίσκονται στον Ειρηνικό).

ΗΠΑ και Καναδάς έβαλαν βέτο για τη συμμετοχή της Κούβας στον Οργανισμό όπως επιθυμούν όλες οι άλλες χώρες της περιοχής. Μέχρι και ο αντιδραστικός πρόεδρος της Κολομβίας - οικοδεσπότης της Συνόδου - Μανουέλ Σάντος σημείωσε με νόημα πως «εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες συνειδητοποιήσουν πως τα μακροπρόθεσμα στρατηγικά τους συμφέροντα δεν βρίσκονται στο Αφγανιστάν ούτε στο Πακιστάν, αλλά στη Λατινική Αμερική... θα υπάρξουν σπουδαία αποτελέσματα».

Το μεγάλο αγκάθι που προκάλεσε και τα «χαρακώματα» ήταν το ζήτημα της Κούβας, επίσης η προσπάθεια της Αργεντινής να επανακτήσει την κυριαρχία στα νησιά Μαλβίνας, που έχει τη στήριξη όλων των λατινοαμερικανικών κυβερνήσεων. Τα σχέδια των ΗΠΑ για «ανάπτυξη» προς το συμφέρον της συνάντησαν δυσκολίες καθώς αναπτύσσονται διάφορες καπιταλιστικές ολοκληρώσεις στην περιοχή όπως «Mercosur», «Unasur» ή επίσης η με κάπως διαφορετικό προσανατολισμό «Μπολιβαριανή Συμμαχία για την Αμερική».

Από τη σύνοδο δεν έλειψε και το σκάνδαλο με την αμερικανική αντιπροσωπεία που αντικατέστησε την τελευταία στιγμή 11 μέλη των Μυστικών Υπηρεσιών και 5 στρατιώτες (στην ασφάλεια του Ομπάμα), που φέρονται να έφερναν στο ξενοδοχείο που διέμεναν στην Καρτεχένα πόρνες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ