Σάββατο 14 Απρίλη 2012 - Κυριακή 15 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΙΛΟΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μέτρα με το... τσουβάλι για το μεγάλο κεφάλαιο

Με δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ γεμίζουν τις τσέπες των πλουτοκρατών οι νομοθετικές ρυθμίσεις για τις άμεσες και έμμεσες ενισχύσεις τους

Κάθε καρφί που μπήγεται στο «φέρετρο» των εργασιακών και ασφαλιστικών κατακτήσεων, κάθε ευρώ που αρπάζεται από τον εργαζόμενο και το συνταξιούχο, κάθε λεπτό δυστυχίας του άνεργου, μετουσιώνονται σε παχυλές, προκλητικές και άδικες για τα λαϊκά στρώματα ενισχύσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο. Οι πλουτοκράτες ενισχύονται άμεσα με χρήμα, έμμεσα με φοροαπαλλαγές, αλλά και με τη διαμόρφωση ενός ασύδοτου αδειοδοτικού πλαισίου τεράστιας έκτασης, που η οικονομική του επίδραση υπέρ τους είναι ανυπολόγιστη. Την ίδια ώρα που λεηλατείται το εργατικό εισόδημα, που καταδικάζεται στην εξαθλίωση ο συνταξιούχος, που εξορίζονται από τις καλλιέργειες οι μικροί αγρότες, που εκριζώνονται από την αγορά οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι, αυτοκινητιστές, τα δισεκατομμύρια ευρώ προς τις μεγάλες επιχειρήσεις ρέουν αδιάκοπα.

Στα 3,4 δισ. ευρώ έφτασαν οι απορροφήσεις του ΕΣΠΑ μέσα στο 2011 και 1,2 δισ. ευρώ δόθηκαν σε δικαιούχους του προηγούμενου «αναπτυξιακού» νόμου την ίδια χρονιά, με τη συνολική, άμεση, χρηματοδοτική ροή προς τις μεγαλοεπιχειρήσεις - κατά κύριο λόγο - να προσεγγίζει τα 5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του πρώην υπουργού Ανάπτυξης Μιχ. Χρυσοχοΐδη τον περασμένο Γενάρη. Ο στόχος της απερχόμενης συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου είναι να αποδώσει στο μεγάλο κεφάλαιο μέσα στο 2012 ακόμη 4 δισ. ευρώ μόνο μέσα από το ΕΣΠΑ, την ίδια ώρα που προαναγγέλλονται νέες περικοπές πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για το λαό. Αυτές οι ενισχύσεις δεν πρόκειται να πάνε στον εργαζόμενο με τον ψαλιδισμένο μισθό, ούτε στον αυτοαπασχολούμενο που έχει «επικηρυχθεί» από την τρόικα και το ΔΝΤ.

Η «βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος»

Η κυβέρνηση που φεύγει, αλλά και τα κόμματα ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. και οι συγκαλυμμένες συνιστώσες τους που θέλουν να κυβερνήσουν, χώρια ή σε συνεργασία, συνομολογούν στόχους όπως αυτόν της «βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος» και της «άρσης των επιχειρηματικών εμποδίων». Είναι στόχοι που έχουν τεθεί από το ΣΕΒ, την τρόικα, το ξένο μεγάλο κεφάλαιο, που αναμένει την ικανοποίηση των αξιώσεών του για να επενδύσει, με εργαζόμενους - σκλάβους, ασύδοτο πλαίσιο λειτουργίας και χρήση υποδομών «μπιρ-μπαρά». Αυτή η πολιτική εκφράστηκε απόλυτα και δραματικά με τον τελευταίο νόμο που ψηφίστηκε στις 5 του Απρίλη, για τη «Βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος - Νέα εταιρική μορφή - Σήματα - Μεσίτες ακινήτων - Ρύθμιση θεμάτων ναυτιλίας, λιμένων και αλιείας και άλλες διατάξεις».

Στα εκατοντάδες άρθρα του - ήταν 327 πριν τις τροπολογίες και τις συμπληρώσεις - ρυθμίζονται θέματα στρατηγικών επενδύσεων, αδειοδότησης των επιχειρήσεων, εμπορικών σημάτων, μεσιτείας ακινήτων, ολοκληρώνονται οι διατάξεις άρσης του καμποτάζ, θεσπίζεται η νέα κεφαλαιουχική εμπορική εταιρεία του 1 ευρώ, αναθεωρούνται δεκάδες προηγούμενες διατάξεις που θεωρείται ότι εμποδίζουν το «επιχειρείν». Συνιστά ένα πρώτο «τσουνάμι» μέτρων που περιλαμβάνουν - μέσω των τροπολογιών - ακόμη και αναθεωρήσεις προς τα πάνω των ποσών που προβλέπονται στον ισχύοντα «επενδυτικό νόμο». Ο νέος νόμος μειώνει δικαιολογητικά και προϋποθέσεις, θέτει δημόσιες υπηρεσίες στη διάθεση των ιδιωτών, μειώνει όρια εγγυητικών επιστολών για επενδύσεις. Περιλαμβάνει μέχρι και το ζήτημα της «Ζήμενς», αλλά και πολλά φορολογικά ζητήματα. Μεταξύ άλλων:

Αναπροσαρμόζονται τα όρια της «Στρατηγικής Επένδυσης», θέτοντας σε καθεστώς προνομιακής μεταχείρισης και ειδικής προστασίας επενδυτικά σχέδια πολύ μικρότερου προϋπολογισμού σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς. Τέτοια νοούνται πλέον: Οσα ο προϋπολογισμός τους ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ (από 220 εκατ. ευρώ). Τα βιομηχανικά έργα άνω των 15 εκατ. ευρώ εφόσον εγκαθίστανται σε οργανωμένες περιοχές. Εργα 3 εκατ. ευρώ που προκύπτουν από συμβάσεις στο πλαίσιο του προγράμματος JESSICA. Εργα άνω των 40 εκατ. ευρώ που δημιουργούν τουλάχιστον 120 θέσεις εργασίας. Εργα που ανεξάρτητα από τον προϋπολογισμό τους δημιουργούν 150 θέσεις εργασίας. Συστήνεται Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) που θα αναλαμβάνει την προώθηση επενδύσεων. Ο οργανισμός INVEST IN GREECE θα αναλαμβάνει τα διαδικαστικά για τις αδειοδοτήσεις επενδυτικών σχεδίων από 2 εκατ. ευρώ και πάνω. Θα λειτουργεί και ως υπηρεσία μιας στάσης.

Με μια σειρά ρυθμίσεις για την «απλούστευση» των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων, η κυβέρνηση ικανοποιεί την αξίωση για νέα μείωση δικαιολογητικών και «αυτορύθμιση» με υπεύθυνες δηλώσεις των επιχειρηματιών ότι έχουν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του νόμου! Σε 6 μήνες όλα τα υπουργεία θα πρέπει να αναθεωρήσουν το νομοθετικό καθεστώς αδειοδοτήσεων προς την ίδια κατεύθυνση.

Προβλέπονται επίσης οι «ελεύθερες ζώνες» ή «αποθήκες» σε τελωνειακό έδαφος, όπου τα προϊόντα από τρίτες χώρες θα είναι αδασμολόγητα. Στα όριά τους θα μπορούν να λειτουργούν μεταποιητικές και άλλες επιχειρήσεις, ενώ τα προϊόντα θα προορίζονται «κατά κανόνα» για εξαγωγή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε αυτόν το νόμο «χώρεσαν» και φορολογικές ρυθμίσεις. Ενδεικτικά: τα εκκαθαριστικά για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας θα εκδίδονται ξεχωριστά για καθένα από τους δύο συζύγους, προετοιμάζοντας το έδαφος για νέα χαράτσια πάνω στη λαϊκή κατοικία. Επίσης, το χαράτσι για τους ηλεκτροδοτούμενους χώρους δεν αναγνωρίζεται ως δαπάνη και δεν εκπίπτει από τα έσοδα των επαγγελματιών. Μέσα στο νόμο μπήκε και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός - συμφωνία της συγκυβέρνησης με το μονοπώλιο της «Ζήμενς».

Φιλομονοπωλιακό παρελθόν και μέλλον

Είναι μεγάλο ψέμα ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν προχώρησε στο έργο της. Θέσπισε ένα απίστευτο πλήθος θετικών διατάξεων για το μεγάλο κεφάλαιο και έθεσε τις βάσεις για τη συνέχεια, όχι μόνο μέσα από τα μνημόνια που ήρθε η συγκυβέρνηση να ολοκληρώσει, αλλά και με την υιοθέτηση των επιχειρηματικών αξιώσεων. Ο ΣΕΒ συνεργάστηκε με τα αρμόδια υπουργεία για να διαμορφώσει τον κατάλογο των «250 εμποδίων για την επιχειρηματικότητα», τον οποίο αργότερα «κατάπιε αμάσητο» ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, επισκεπτόμενος την έδρα των μεγαλοβιομηχάνων. Ακολούθησε η διαβόητη έκθεση της «McKinsey» για την ελληνική οικονομία την επόμενη 10ετία. Από πρωτοβουλία του ΣΕΒ, έφτασε να είναι παραγγελία της κυβέρνησης Παπανδρέου και κρυφό «ευαγγέλιο» της συγκυβέρνησης. Βασικό στοιχείο της είναι η υλοποίηση «μεταρρυθμίσεων» πέρα και από όσα ορίζουν τα μνημόνια με τη λήψη πιο σκληρών, διαχρονικών και ανάλγητων μέτρων υπέρ της «ανταγωνιστικότητας» των ελληνικών επιχειρήσεων, που στην ουσία μετριούνται σε μια χούφτα μεγαθηρίων από όλους τους κλάδους που μοιράζουν από τώρα τα κέρδη της επόμενης μέρας, σε μια διαδικασία που ξεκαθαρίζει και τους πιο αδύναμους από τις τάξεις τους.

Ο «επενδυτικός» νόμος

Αυτήν την «ανταγωνιστικότητα», στην οποία θυσιάζονται μισθοί, συντάξεις, συμβάσεις και η ίδια η ζωή της εργατικής τάξης, έρχεται να ενισχύσει και ο λεγόμενος επενδυτικός νόμος που «τρέχει» τον τελευταίο ένα και κάτι χρόνο. Δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ δίνονται στις τράπεζες, καθώς και πρόσθετα κεφάλαια για να «παίξουν» στο ΕΣΠΑ, κερδίζοντας ξανά και ξανά από δάνεια που μπορούν να πάρουν μόνο οι ισχυροί της καπιταλιστικής κρίσης. Με τον Επενδυτικό νέα δισεκατομμύρια φουσκώνουν τα «πουγκιά» των μονοπωλίων, άμεσα ή με φοροελαφρύνσεις. Κοροϊδία μπορεί να χαρακτηριστεί η υποτιθέμενη αναφορά σε μικρού ύψους ενισχύσεις, καθώς η πλειοψηφία των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων δεν σώζεται με μικροδάνεια που δεν μπορεί να αποπληρώσει, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η δυνατότητα ένταξής της είναι μόνο τυπική. Ο «επενδυτικός» ενισχύει αυτή τη στιγμή έργα 1,5 δισ. ευρώ μέσα από τις 2 πρώτες προκηρύξεις του, τον Μάη και τον Οκτώβρη του 2011. Η τρίτη ξεκίνησε μέσα στον Απρίλη.

Μια συνοπτική παράθεση των ρυθμίσεών του αρκεί για να καταδειχτεί το μέγεθος των πολλαπλών και παράλληλων ενισχύσεων που απολαμβάνει το μεγάλο κεφάλαιο μέσα από πολλούς και διαφορετικούς νόμους: προβλέπει άμεσες επιχορηγήσεις, επιδοτεί τις χρηματοδοτικές μισθώσεις και προσφέρει φοροαπαλλαγές που εκτείνονται σε βάθος χρόνου (6 χρόνια για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις, 8 χρόνια για τις νέες) και θα διαμορφώνονται σε μια σχέση τριπλάσια του ύψους της δημόσιας ενίσχυσης! Προβλέπεται επίσης δανειοδότηση με ευνοϊκούς όρους από το ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης).

Υποτίθεται ότι όλα αυτά γίνονται για την «ανάπτυξη». Ανάπτυξη για το επιχειρηματικό κέρδος. Το «κέρδος», βέβαια, για τους εργαζόμενους από αυτού του είδους την «ανάπτυξη», δεν είναι απλά ανύπαρκτο. Συνδέεται, ταυτίζεται και προϋποθέτει την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, την ανεργία στα ύψη, τους μισθούς στα 430 ευρώ και τις συντάξεις σε επίπεδα που δεν θα φτάνουν ούτε για τα φάρμακα του συνταξιούχου. Σε αυτό το αντιλαϊκό, το απάνθρωπο, το κτηνώδες περιβάλλον, τα μονοπώλια θα κερδίζουν και οι εργαζόμενοι θα χάνουν. Κι αυτό θα συνεχίζεται, μέχρι τη στιγμή που οι εργαζόμενοι θα ανατρέψουν την κυριαρχία - εξουσία των μονοπωλίων.


Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ