Τρίτη 10 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΦΩΣΦΟΡΙΚΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ
Κινδυνεύει και το εργοστάσιο στην Καβάλα

Εκτός λειτουργίας το 70% των μονάδων παραγωγής λιπασμάτων. Συλλαλητήριο σήμερα στην Καβάλα. Ανακοίνωση της ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ

Παν-καβαλιώτικο συλλαλητήριο πραγματοποιείται σήμερα στη 1 μ.μ., για να μην κλείσει το εργοστάσιο Φωσφορικών Λιπασμάτων. Πρωτοβουλία για τη «διάσωση» του εργοστασίου και του επιχειρηματία, στο όνομα της διάσωσης των θέσεων εργασίας, ανέλαβαν ο δήμαρχος, ο αντιπεριφερειάρχης και οι βουλευτές του νομού, παράγοντες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, των κομμάτων που έχουν απόλυτη την ευθύνη για τη συρρίκνωση και το ξεπούλημα της λιπασματοβιομηχανίας στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς λιπασμάτων και της συνθήκης του Μάαστριχτ.

Σε σύσκεψη φορέων, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων παρουσίασαν τον κίνδυνο να κλείσει το εργοστάσιο. Οπως αναφέρθηκε υπολειτουργεί από τις αρχές του έτους, αφού τέθηκε εκτός λειτουργίας το 70% των μονάδων παραγωγής λιπασμάτων. Το απόθεμα αμμωνίας, που είναι η βασική πρώτη ύλη, επαρκεί για τις επόμενες 3 με 5 ημέρες. Επίσης υπάρχει κίνδυνος η ΔΕΠΑ να σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου καθώς η εργοδοσία δεν πληρώνει τις οφειλές της. Στην επιχείρηση απασχολούνται περίπου 1.000 εργαζόμενοι (μόνιμοι και εργολαβικοί).

Η σύσκεψη φορέων κατέληξε σε ψήφισμα με το οποίο απαιτείται: «Συνέχιση με κάθε τρόπο της λειτουργίας της ΒΦΛ. Διασφάλιση του συνόλου των θέσεων εργασίας. Επέκταση - εκσυγχρονισμό των μονάδων με νέες επενδύσεις και διεύρυνση του δικτύου πωλήσεων. Δημόσιο έλεγχο στη λειτουργία και νομική διερεύνηση των υποχρεώσεων της εταιρείας».

Η Επιτροπή Αγώνα, που συγκροτήθηκε, θα διερευνήσει τη δυνατότητα να διευθετηθούν τα χρέη είτε να μετοχοποιηθούν, είτε να ληφθούν μέτρα ελάφρυνσης των υποχρεώσεων με συμψηφισμό των επιστροφών ΦΠΑ, είτε να βελτιωθεί η ρευστότητα της επιχείρησης.

Τα εργοστάσια ανήκουν στους εργάτες

«Σήμερα επιβάλλεται η κρατικοποίηση του εργοστασίου για να λειτουργήσει και να μη χαθεί καμιά θέση εργασίας. Καμιά οικονομική ενίσχυση στον επιχειρηματία Λαυρεντιάδη», ξεκαθαρίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ. Και σημειώνει ότι «η οριστική λύση για το μέλλον της ΒΦΛ βρίσκεται στη σύσταση Ενιαίου Κρατικού Φορέα Λιπασματοβιομηχανίας που θα είναι υπεύθυνος για την έρευνα (συνεργασία με ΤΕΙ Καβάλας, Δημοκρίτειο), την παραγωγή, τη διακίνηση και τη διάθεση φτηνών, καλής ποιότητας λιπασμάτων στους αγρότες. Μια τέτοια λύση βέβαια μπορεί να δοθεί μόνο στα πλαίσια μιας άλλης οικονομίας, όπου η ανάπτυξη θα γίνεται προς όφελος του λαού, με τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής λαϊκή περιουσία, με έναν κεντρικό σχεδιασμό για την εξυπηρέτηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών σε μία Λαϊκή Εξουσία - Λαϊκή Οικονομία».

Θυμίζει ότι με την απελευθέρωση της αγοράς λιπασμάτων, στα πλαίσια των αποφάσεων του Μάαστριχτ, έκλεισαν τα 3 από τα 4 εργοστάσια παραγωγής λιπασμάτων (Δραπετσώνας, ΑΕΒΑΛ Πτολεμαΐδας, ΒΦΛ Θεσσαλονίκης), απολύθηκαν χιλιάδες εργαζόμενοι και «ξεπουλήθηκε» η ΒΦΛ Καβάλας στον όμιλο Λαυρεντιάδη, εκλεκτό και αγαπητό παιδί τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ.

Σημειώνει ότι «η ΒΦΛ βρίσκεται στα χέρια ιδιώτη και όποιος θέλει να λέει ότι νοιάζεται, αγωνιά και αγωνίζεται για το μέλλον της ΒΦΛ, πρέπει να στρέψει τα πυρά του ενάντια στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και προς τον ιδιοκτήτη, μεγαλοεπιχειρηματία Λαυρεντιάδη».

Τονίζει ότι «δεν βγάζει πουθενά η θέση της διοίκησης του σωματείου της ΒΦΛ, που ζητά να έχει ευνοϊκή μεταχείριση ο Λαυρεντιάδης από το κράτος, να ευνοηθεί δηλαδή ένας μεγαλοεπιχειρηματίας, για να μην κλείσει το εργοστάσιο, ίσα-ίσα αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της βιωσιμότητάς της και υπονόμευση των συμφερόντων των εργαζομένων».

Και προτρέπει: «Σήμερα ο αγώνας των εργαζομένων στη ΒΦΛ, μέσα από συνεχείς μαζικές συνελεύσεις, με πλήρη ενημέρωση όλων των εργαζομένων για τα τεκταινόμενα και όχι με κρυφή διπλωματία "συσκέψεων" και "επαφών" της διοίκησης του σωματείου, πρέπει να συντονισθεί με τους αγώνες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, που παραμονές του Πάσχα απειλούνται από την ΑΤΕ με πλειστηριασμούς, με τους αγρότες που δεν έχουν τα χρήματα για να σπείρουν φέτος, γιατί οι πολυεθνικές των αγροεφοδίων ζητούν να πληρωθούν τοις μετρητοίς, με τους ναυτεργάτες που αγωνίζονται για το δικαίωμα στη δουλειά, στην υγεία και στην αξιοπρεπή σύνταξη και με όλες τις άλλες κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ)- ΕΕ - κεφαλαίου».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Λιπασματοβιομηχανία για την αγροτιά(2012-04-12 00:00:00.0)
Διαδήλωσαν χτες για τη ΒΦΛ(2012-04-11 00:00:00.0)
Νέα παρέμβαση για τα «Λιπάσματα»(2008-11-27 00:00:00.0)
Εντονη ανησυχία για τα Λιπάσματα Καβάλας(2007-04-14 00:00:00.0)
Κοινό μέτωπο αγώνα για τα Λιπάσματα(2006-07-21 00:00:00.0)
Απολύσεις - λίπασμα στα κέρδη της εργοδοσίας(2006-01-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ