Τετάρτη 11 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΦΩΣΦΟΡΙΚΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Απολύσεις - λίπασμα στα κέρδη της εργοδοσίας

Η εταιρία ανακοίνωσε χτες το κλείσιμο του εργοστασίου, πετώντας στο δρόμο πάνω από 600 εργαζόμενους

Μέρος των εγκαταστάσεων της ΒΦΛ στη Θεσσαλονίκη. Οι τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της επιχείρησης συνθλίβονται στις μυλόπετρες της ιδιωτικής κερδοφορίας και της αντιαγροτικής πολιτικής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Μέρος των εγκαταστάσεων της ΒΦΛ στη Θεσσαλονίκη. Οι τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της επιχείρησης συνθλίβονται στις μυλόπετρες της ιδιωτικής κερδοφορίας και της αντιαγροτικής πολιτικής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
«Λουκέτο» στο εργοστάσιό της στη Θεσσαλονίκη βάζει η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ), πετώντας στο δρόμο τους περίπου 600 εργαζόμενους. Η απόφαση προέκυψε από τη χτεσινή Γενική Συνέλευση των Μετόχων, μία μέρα μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι έξω από τα γραφεία της ΒΦΛ στην Αθήνα. Οι εργαζόμενοι έρχονται να πληρώσουν το μάρμαρο από τη ραγδαία ιδιωτικοποίηση της ΒΦΛ, αλλά τις συνέπειες της συνολικότερης αντιαγροτικής πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αφού, όπως ανακοίνωσε και η εργοδοσία, η απόφαση για το «λουκέτο» εντάσσεται στο πλαίσιο του «σχεδίου παραγωγικής αναδιάρθρωσης της επιχείρησης με σκοπό την οικονομική εξυγίανσή της και την επαναφορά της στην κερδοφορία».

Με τη γνωστοποίηση της απόφασης, χτες το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης προχώρησαν αμέσως σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο χώρο του εργοστασίου και από τις 2 μ.μ. έκλεισαν τις πύλες, εμποδίζοντας την έξοδο προϊόντων και πρώτων υλών. Οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αποκλεισμό επ' αόριστο, με ό,τι συνέπειες μπορεί να προκαλέσει αυτό στη λειτουργία του εργοστασίου της εταιρίας στην Καβάλα, αλλά και σε άλλες επιχειρήσεις όπως η ΕΥΔΑΠ, η οποία προμηθεύεται από το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης το θειικό αργίλιο για τον καθαρισμό των δεξαμενών της.

Προδιαγεγραμμένο το έγκλημα

Το σημερινό σχήμα της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ) προέκυψε το 2000 με την ενοποίηση της Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας (εργοστάσιο Θεσσαλονίκης) και της ΒΦΛ Καβάλας. Τότε απασχολούνταν περίπου 1.400 άτομα. Μέσα σε διάστημα μιας πενταετίας ο αριθμός των εργαζομένων μειώθηκε περίπου κατά 300-400 άτομα, κυρίως μέσα από οικειοθελείς αποχωρήσεις, συνταξιοδοτήσεις κλπ. Τον έλεγχο της ΒΦΛ έχουν η Εθνική Τράπεζα με ποσοστό 24,23%, η Εμπορική Τράπεζα με ποσοστό 40,72%, η ALPHA Τράπεζα με 18,3% και μικρότερα ποσοστά κατέχουν εταιρίες γαλλικών συμφερόντων.

Ελιγμός μέσω... Καβάλας

Στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης απασχολούνται 430 μόνιμο προσωπικό (οι 200 υπαλληλικό προσωπικό και οι 230 εργατοτεχνίτες) και 180 εργαζόμενοι που απασχολούνται επί χρόνια στην εταιρία, μέσω εργολάβων.

Για να περάσει η απόφαση της εταιρίας να κλείσει το εργοστάσιο, η ΒΦΛ ανακοίνωσε πως προτίθεται να απασχολήσει το σύνολο του εργατοτεχνικού προσωπικού και μικρό αριθμό διοικητικών υπαλλήλων, στο εργοστάσιό της στην Καβάλα! Για όσους αδυνατούν να αποδεχτούν την πρότασή της θα δώσει οικονομικά κίνητρα αποχώρησης.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τον εμπαιγμό, αφού, όπως λένε, κανένας δεν έχει τη δυνατότητα να μετακομίσει την οικογένειά του στην Καβάλα για να συνεχίσει να εργάζεται στην επιχείρηση, ούτε φυσικά μπορούν να πηγαινοέρχονται 300 χιλιόμετρα καθημερινά.

Να βγάλουν οι εργαζόμενοι συμπεράσματα

Με δήλωσή του στο «Ρ» ο Θόδωρος Κυριακίδης, πρόεδρος του Κλαδικού Συνδικάτου Χημικής Βιομηχανίας, εργαζόμενος στο εργοστάσιο Λιπασμάτων Θεσσαλονίκης, κατήγγειλε ως συνυπεύθυνους για το κλείσιμο του εργοστασίου τράπεζες και κυβέρνηση, αλλά και συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, που τα τελευταία χρόνια στήριξαν τις πολιτικές που οδήγησαν στο κλείσιμο του εργοστασίου (συγχώνευση, απορρόφηση, μεσάζοντες, απελευθέρωση αγοράς) και εφησύχαζαν τους εργαζόμενους. «Οι εργαζόμενοι στην Καβάλα και στη Θεσσαλονίκη έστω και τώρα να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Να μην πέσουν στην παγίδα του διαίρει και βασίλευσε που στήνει η διεύθυνση της εταιρίας. Τα εργοστάσια αυτά έγιναν με τον ιδρώτα τους. Τώρα όλοι μαζί οι εργαζόμενοι σε Θεσσαλονίκη και Καβάλα πρέπει να απαντήσουν αγωνιστικά.

Να διεκδικήσουν να μην κλείσει το εργοστάσιο, να μη χαθεί καμία θέση εργασίας και να διασφαλιστεί η ανάπτυξη και η προοπτική του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης και όλης της Λιπασματοβιομηχανίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ