Κυριακή 8 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΧΙΑ
Προϋπολογισμός λιτότητας εν μέσω κυβερνητικής κρίσης

Στα τέλη του Φλεβάρη, χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους της Πράγας για να διαμαρτυρηθούν κατά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης
Στα τέλη του Φλεβάρη, χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους της Πράγας για να διαμαρτυρηθούν κατά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης
Νέα μέτρα λιτότητας αποφασίζονται αυτό το διάστημα στην Τσεχία, όπου η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως είναι ...αναγκαία, ώστε να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός έως το 2016, φορτώνοντας έτσι νέα βάρη στους εργαζόμενους και το λαό, ώστε να βγει όσο το δυνατόν κερδισμένο το κεφάλαιο.

Τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού - «Δημοκρατικό Κόμμα Πολιτών» (ODS), νεοφιλελεύθερο «TOP 09» και το «Κόμμα Δημοσίων Υποθέσεων (VV) - που εξελέγησαν το Μάη του 2010, σχεδιάζουν να περικόψουν ακόμα περισσότερο τις δημόσιες δαπάνες κατά 23 δισ. κορόνες φέτος, να προχωρήσουν σε νέες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, να «παγώσουν» τις συντάξεις και να αυξήσουν τον ΦΠΑ, ισχυριζόμενα πως στόχος είναι να μειωθεί το δημόσιο χρέος στο 3% του ΑΕΠ έως το 2013. Ηδη από το 2011 μειώθηκαν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10%, τα επιδόματα των παιδιών δίνονται μόνο για το πρώτο παιδί, τα ιδιαίτερα χαμηλά επιδόματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες περικόπηκαν ακόμα περισσότερο, οι επιπρόσθετες φορολογικές επιχορηγήσεις στους χαμηλόμισθους καταργήθηκαν, ενώ η χρηματοδότηση των περιφερειακών κυβερνήσεων έχει μειωθεί σχεδόν κατά 20%.

Ταξικοί φραγμοί στην εκπαίδευση

Στα ...σκαριά βρίσκονται τα σχέδια της κυβέρνησης να εφαρμόσει την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, επιβάλλοντας από το 2013 δίδακτρα έως και 10.000 κορονών (περίπου 400 ευρώ) το εξάμηνο στα κρατικά πανεπιστήμια, προχωρώντας στην παραπέρα εμπορευματοποίηση της Παιδείας και τη σύνδεσή της με τις επιχειρήσεις, αντικαθιστώντας τους ακαδημαϊκούς από εκπροσώπους της κυβέρνησης και επιχειρηματίες στα διοικητικά όργανα των ιδρυμάτων, πράγμα που θα περιορίσει την όποια ακαδημαϊκή ελευθερία μπορεί να υπάρξει στο καπιταλιστικό σύστημα. Επιπρόσθετα, θα υπάρξει μια λεγόμενη «στήριξη» των φοιτητών, σύμφωνα με την οποία θα μπορούν να λαμβάνουν δάνειο από τράπεζες για να αποπληρώνουν τα δίδακτρα και, στη συνέχεια, όταν αποφοιτήσουν και πιάσουν δουλειά, να πληρώνουν με δόσεις τα χρέη τους (πρακτική που ευρέως χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ και άλλες ...προηγμένες καπιταλιστικές χώρες).

Η προτεινόμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση προκάλεσε σημαντικές αντιδράσεις ανάμεσα στους φοιτητές και τους ακαδημαϊκούς φορείς που διοργάνωσαν στα τέλη του Φλεβάρη πολύμορφες διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα, με δυνάμεις τόσο από τους «αντιπολιτευόμενους» Σοσιαλδημοκράτες που μιλούν για την καλύτερη διαχείριση του συστήματος, όσο και από δυνάμεις που διατρανώνουν την ανάγκη ανατροπής της σημερινής καπιταλιστικής βαρβαρότητας στη χώρα, όπου και η Παιδεία θα γίνει δημόσιο αγαθό σε όφελος της κοινωνίας. Στις διαδηλώσεις δραστήριο ρόλο είχε η φοιτητική οργάνωση «SOS, Φοιτητές» όπου συμμετέχουν ανάμεσα σε άλλους και τα μέλη της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας Τσεχίας, ενώ και το ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας είχε δηλώσει τη στήριξή του στις κινητοποιήσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Υγεία «δύο ταχυτήτων»

Δυναμικές διαδηλώσεις έγιναν και στα μέσα του Μάρτη, καθώς χιλιάδες άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν κατά της μεταρρύθμισης της Υγείας καθώς από τον Απρίλη τέθηκε σε ισχύ το σύστημα Υγείας δύο ταχυτήτων, στην οποία η «βασική» και η «πρόσθετη» περίθαλψη διαχωρίζεται. Ο εργαζόμενος που αναζητά υψηλότερο από το μέσο επίπεδο περίθαλψης θα πληρώνει επιπλέον χρήματα, ενώ παράλληλα αυξάνονται από 60 σε 100 κορόνες τα ημερήσια νοσήλια στα νοσοκομεία. Τα φάρμακα άνω των 50 κορονών δε πληρώνονται πλέον από τα Ταμεία, ενώ οι τιμές των φαρμάκων καθορίζονται με κριτήρια «ανταγωνισμού. Επιπλέον, προβάλλοντας το επιχείρημα πως οι κάτοικοι θα έχουν «εγγυημένη» περίθαλψη μέσα σε μόλις 40' από τον τόπο κατοικίας τους, η κυβέρνηση σχεδιάζει άμεσα να κλείσει πολλά νοσοκομεία και πολυκλινικές, δυσκολεύοντας την πρόσβαση των ασθενών που κατοικούν στην επαρχία.

Πανεθνική διαμαρτυρία στις 21 Απρίλη

Με το σύνθημα «σταματήστε την κυβέρνηση» η Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων της Τσεχίας και της Μοραβίας «CMKOS» καλεί τους εργαζόμενους σε βδομάδα κινητοποιήσεων, ενόψει της πανεθνικής διαμαρτυρίας που έχει καθοριστεί για τις 21 Απρίλη στη πλατεία Βένσεσλας στη Πράγα. Κύρια αιτήματα είναι να μην εφαρμοστούν τα αντιλαϊκά μέτρα, να παραιτηθεί η κυβέρνηση και να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, ενώ δεν αποκλείει και την προκήρυξη 24ωρης γενικής απεργίας. Ηδη οι ηγεσίες των συνδικάτων των εργαζομένων στην Εκπαίδευση και την Υγεία προειδοποιούν με πιθανές απεργιακές κινητοποιήσεις σε περίπτωση απολύσεων, ενώ το Συμβούλιο των Συνταξιούχων κάλεσε για πρώτη φορά στα χρονικά τα μέλη του σε πανεθνική κινητοποίηση στις ...30 Μάη ενάντια στο «πάγωμα» των συντάξεων, στη μείωση των επιδομάτων στέγασης για τους ηλικιωμένους, και στην αύξηση των φόρων σε όσους συνταξιούχους εργάζονται υπό το καθεστώς της μερικής απασχόλησης.

Σημειώνεται, πως η ηγεσία της «CMKOS» συμμετέχει εδώ και χρόνια στο λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο» και στηρίζει κυρίως τους «αντιπολιτευόμενους» Σοσιαλδημοκράτες. Κάτω από την πίεση και την αγανάκτηση του λαού για τα προωθούμενα μέτρα λιτότητας, αποχώρησε στις 23 Μάρτη από τον «κοινωνικό διάλογο», υποστηρίζοντας πως δεν είχε ενημερωθεί νωρίτερα για τις προτεινόμενες περικοπές και μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης...

Κυβερνητική κρίση

Αυτές τις μέρες σημειώνονται εσωτερικά ...προβλήματα στον τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό, αποτέλεσμα των δυσκολιών διαχείρισης του συστήματος. Το μικρότερο κόμμα, οι «Δημόσιες Υποθέσεις» (VV) για έκτη φορά από το 2010 απειλεί με αποχώρηση απ' αυτόν την 1η του Μάη, αν δε γίνει ανασχηματισμός της κυβέρνησης, αν δεν υπάρξουν αλλαγές στο πρόγραμμα του συνασπισμού και αν δεν καταργηθούν υπουργεία και κυβερνητικές υπηρεσίες για την ...εξοικονόμηση χρημάτων. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός έθεσε προθεσμία έως την ερχόμενη Τρίτη για να βρεθεί μια λύση και να ξεπεραστεί η κυβερνητική κρίση, αλλιώς, όπως είπε, θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, πιθανά για τις 22 και 23 Ιούνη.

Σε περίπτωση εκλογών το «VV» - του οποίου ο επικεφαλής Βιτ Μπάρτα έχει εμπλακεί σε σκάνδαλο διαφθοράς - δεν φαίνεται να ξεπερνά το απαιτούμενο 5% για την είσοδό του στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του «STEM» που διενεργήθηκε το Φλεβάρη. Οσον αφορά τα άλλα κόμματα, οι Σοσιαλδημοκράτες θα λάμβαναν 73 έδρες (από 56 που είχαν στις εκλογές του 2010) στο 200μελές κοινοβούλιο, το ΚΚ Βοημίας Μοραβίας 38 (26), το κυβερνών «Δημοκρατικό Κόμμα Πολιτών» (ODS) 46 (53), το «TOP 09» 32 (41), ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες θα ξαναμπούν στο κοινοβούλιο με 11 έδρες.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα και αύριο οι πρόωρες εκλογές(2013-10-25 00:00:00.0)
Αναγορεύονται «ήρωες» οι δολοφόνοι(2011-06-19 00:00:00.0)
Οι αντικομμουνιστές αναγορεύονται «ήρωες»(2011-06-17 00:00:00.0)
Μαζική συγκέντρωση εργαζομένων(2011-05-24 00:00:00.0)
Κερδίζουν έδαφος οι κομμουνιστές(1998-12-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ