Τετάρτη 4 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΟΔΙΚΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2050»
Εμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Την επιλογή του ξένου και ντόπιου ενεργειακού κεφαλαίου για ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) έως το 2050, ως «κινητήριο μοχλό για την ανάπτυξη στη χώρα τα επόμενα χρόνια», όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου, αντανακλά το σχέδιο για τον «Οδικό Ενεργειακό Χάρτη Πορείας για το 2050», που δόθηκε χτες για δημόσια διαβούλευση. Η διαδικασία ενεργοποιήθηκε με την ευκαιρία της εκδήλωσης για το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ, προκειμένου να δημιουργηθεί η εντύπωση σημαντικών διεργασιών στον ενεργειακό τομέα. Η αλήθεια όμως είναι ότι κυβέρνηση και ΕΕ έχουν προαποφασίσει τα επόμενα βήματα της ενεργειακής πολιτικής, σε πλήρη αρμονία με τις αξιώσεις και τους σχεδιασμούς του ενεργειακού κεφαλαίου της Ευρώπης. Οι ΑΠΕ μειώνουν την ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ από το πετρέλαιο, αλλά το οικονομικό όφελος δεν αφορά τους λαούς, τους εργαζόμενους, τις οικογένειές τους. Αφορά τους ενεργειακούς κολοσσούς και τις πολυεθνικές, με τον λογαριασμό να πηγαίνει στα λαϊκά στρώματα.

Το σχέδιο του «οδικού χάρτη» πραγματεύεται σενάρια. Αυτό των «υφιστάμενων πολιτικών» οδηγεί σε αποτέλεσμα μείωσης κατά 40% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050 σε σχέση με το 2005 και μέτρια διείσδυση ΑΠΕ και μεθόδων εξοικονόμησης ενέργειας. Το σενάριο των «μέτρων μεγιστοποίησης ΑΠΕ» προβλέπει μείωση των ρύπων κατά 60-70% και ηλεκτροπαραγωγή 100% από ΑΠΕ! Το τρίτο σενάριο «περιβαλλοντικών μέτρων ελαχίστου κόστους» προβλέπει ανάλογη μείωση των ρύπων, αλλά μικρότερη διείσδυση των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή. Τα δύο τελευταία και βασικά σενάρια προβλέπουν ακόμη συνολική διείσδυση ΑΠΕ κατά 60-70% στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας το 2050, σημαντική μείωση της κατανάλωσης πετρελαιοειδών, αύξηση της χρήσης των βιοκαυσίμων στις μεταφορές στο 31-34%, «σταθεροποίηση» της ενεργειακής κατανάλωσης λόγω των μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας.

Οι στόχοι και οι σχεδιασμοί υλοποίησής τους κρύβουν σημαντικές παγίδες για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Σχετίζονται με σημαντικές οικονομικές και θεσμικές παροχές προς τους επιχειρηματίες για την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Υποκρύπτουν εξαναγκασμό για την εγκατάσταση έργων ΑΠΕ στα νησιά και αλλού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ