Σάββατο 31 Μάρτη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Εργαλεία ενταφιασμού των εργατικών δικαιωμάτων

Κατακόρυφες μειώσεις μισθών, απαγόρευση απεργιών, ωράρια - λάστιχο μεθοδεύουν οι εργοδότες. Ο «Ρ» παρουσιάζει παράδειγμα από τον κλάδο του Τύπου - Χάρτου

Στιγμιότυπο από κινητοποίηση το Φλεβάρη
Στιγμιότυπο από κινητοποίηση το Φλεβάρη
Την ολομέτωπη επίθεση που οι εργοδότες εξαπολύουν στους εργάτες αποτυπώνει η επιχειρησιακή σύμβαση - κόλαφος για τα εργατικά δικαιώματα των εργαζομένων που συνυπέγραψαν η Ενωση Προσώπων και η εργοδοσία της εταιρείας «ΑΦΟΙ ΡΟΗ» (στον κλάδο των λιθογράφων) στο Χαϊδάρι. Οι εργοδότες δεν επιδιώκουν μόνο δραστική μείωση των μισθών, αλλά βάλλουν ευθέως κατά του δικαιώματος στην απεργία, αποζητούν τη γενίκευση των ωραρίων και εργασιακών σχέσεων - λάστιχο.

Τι προβλέπει η επιχειρησιακή σύμβαση

Αναλυτικά, η επιχειρησιακή σύμβαση της «ΑΦΟΙ ΡΟΗ» - υπογράφτηκε στις 31 Γενάρη 2012 - προβλέπει:

-- Μείωση μισθών κατά 20% για όλους τους εργαζόμενους και 10% ειδικά για όσους έχουν προσληφθεί μέσα στο 2011. Οι μειώσεις θα ισχύουν από 1/2/2012 μέχρι 31/12/2012 - όση δηλαδή είναι και η ισχύς της επιχειρησιακής σύμβασης. Ο υπολογισμός της μείωσης γίνεται με βάση τον τρέχοντα μισθό και ο νέος μισθός που θα διαμορφωθεί θα φτάνει μέχρι και τα επίπεδα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (586 ευρώ μεικτά). Επιπρόσθετα, για το ίδιο διάστημα, δε δίνεται καμιά αύξηση λόγω τριετιών, πολυετιών ή άλλων επιδομάτων ωρίμανσης - δηλαδή τις καταργεί.

-- Καταργεί όλες τις κλαδικές, ομοιοεπαγγελματικές και άλλες συλλογικές συμβάσεις που εφαρμόζονται (πλην της ΕΓΣΣΕ) και καθιστά ως μόνη ισχύουσα την απαράδεκτη επιχειρησιακή. Επιπρόσθετα, οι εργαζόμενοι της εταιρείας δεν έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν αυξήσεις ή τροποποιήσεις πάνω στη σύμβαση, ακόμη κι αν υπογραφεί νέα κλαδική Συλλογική Σύμβαση που θα είναι καλύτερη από την εν λόγω επιχειρησιακή: «...οι συμβαλλόμενοι δεν δικαιούνται και πάντως παραιτούνται να διεκδικήσουν αυξήσεις ή / και τροποποιήσεις της παρούσης με βάση τυχόν ευμενέστερες Κλαδικές ΣΣΕ...», αναφέρεται ενδεικτικά.

-- Απαγορεύει τις απεργίες σχετικά με τα θέματα της σύμβασης μέχρι και τρεις μήνες μετά τη λήξη της (31/12/2012), δηλαδή μέχρι τις 31/4/2013! «Κατά τη διάρκεια ισχύος αυτής της σύμβασης και για τρεις (3) μήνες μετά τη λήξη της δεν επιτρέπεται η κήρυξη απεργίας για τα ζητήματα που ρυθμίζονται από αυτή», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

-- Προχωρά σε διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Καταργείται το 5ήμερο Δευτέρας - Παρασκευής, αφού «...η Εταιρεία δύναται να επιβάλει πενθήμερη εργασία το Πρόγραμμα της οποίας να περιλαμβάνει εργασία καθ' ημέρα Σάββατο δίχως προσαύξηση». Επιπρόσθετα, η εταιρεία έχει το δικαίωμα «...να προσδιορίσει διαφορετικό χρόνο έναρξης της εργασίας για κάθε εργαζόμενο καθώς επίσης να εφαρμόζει ωράριο με διακοπή σύμφωνα με τις ανάγκες της...».

-- Ανοίγει το δρόμο για τις ατομικές συμβάσεις, αφού ρητά προβλέπει πως «η εργασιακή σχέση του κάθε εργαζόμενου με την Εταιρεία θα διέπεται εις το εξής αποκλειστικά και μόνο από το γενικό εργατικό δίκαιο, την ΕΓΣΣΕ, την παρούσα συλλογική σύμβαση, καθώς και τις τυχόν μελλοντικές συμφωνίες μεταξύ της Ενωσης και της Εταιρείας και επιπλέον με ατομικές συμφωνίες μεταξύ του κάθε εργαζόμενου και της Εταιρείας».

-- Καταργεί τις συνθέσεις μηχανών όπως προβλέπεται από τη Σύμβαση των Λιθογράφων, κάτι που εντείνει την εντατικοποίηση της εργασίας, αφού θα έχει ως συνέπεια να δουλεύει η βάρδια με λιγότερους βοηθούς. Μειώνει τα επιδόματα αδείας από 17 ημερομίσθια που προβλέπονται στη σύμβαση των Λιθογράφων σε 13 ημερομίσθια.

-- Κόβει τις υπαλληλικές αποζημιώσεις για όλους σχεδόν τους εργαζόμενους, ενώ μειώνει και τις όποιες αποζημιώσεις κατά 20%.

Η εργοδοσία και η Ενωση Προσώπων, ξεπερνώντας κάθε όριο πρόκλησης, εμφανίζονται να δηλώνουν ότι η εν λόγω σύμβαση «...καταρτίστηκε και υπογράφεται με αμοιβαίες υποχωρήσεις ύστερα από καλόπιστη συλλογική διαπραγμάτευση και διαβούλευση»! Μάλιστα, θεωρούν ότι εργάτες κι εργοδότες έχουν «κοινούς στόχους», που περιλαμβάνουν «τη δίκαιη αμοιβή και σταθερή απασχόληση, σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητες» της εταιρείας. Η μόνη «δέσμευση» που αναλαμβάνει η εργοδοσία αφορά στη «διάσωση θέσεων εργασίας» και αυτές όμως «στα πλαίσια του εφικτού».

Αμεση απάντηση από το κλαδικό συνδικάτο

Αμεση ήταν η απάντηση του κλαδικού συνδικάτου, αλλά και η αντίδραση των εργαζομένων. Χτες το πρωί, μετά από κάλεσμα της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων, οι εργαζόμενοι άρχισαν ήδη να παίρνουν πίσω τις υπογραφές που έβαλαν για τη σύσταση της Ενωσης Προσώπων που υπέγραψε αυτή τη σύμβαση.

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, με ανακοίνωσή της, τονίζει: «Η ενέργεια αυτή στρέφεται ενάντια σε όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο συνολικά αφού η κατάπτυστη σύμβαση μείωσης μισθών είναι μνημείο αντεργατικών μέτρων που στην κυριολεξία αλυσοδένουν τους εργαζόμενους και καταργούν κάθε δικαίωμα». Η εργοδοσία, όπως καταγγέλλει το σωματείο, έκανε τις όλες διαδικασίες εν κρυπτώ, μιας και οι ...«καλόπιστες διαπραγματεύσεις» έγιναν «πίσω από την πλάτη των εργατών, αφού δε γνώριζαν το περιεχόμενό της που σήμερα μαθαίνουν πρώτη φορά (27/3/2012) και τους την κάνει γνωστή το σωματείο μετά από δύο μήνες». Δηλαδή, ενώ η επιχειρησιακή σύμβαση υπογράφτηκε στις 31/1/2012, οι εργαζόμενοι δεν έμαθαν γι' αυτήν παρά μόνο στις 27/3/2012, όταν και τους ενημέρωσε η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων.

«Καλούμε τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα και να αντισταθούν μαζί με το σωματείο μας που θα ενημερώσει όλο τον κλάδο και όλη την εργατική τάξη για τη σύμβαση κατάργησης και των πιο στοιχειωδών δικαιωμάτων», τονίζει η Ενωση. Και καταλήγει: «Τώρα να καταργηθεί η αντεργατική σύμβαση στην "ΑΦΟΙ ΡΟΗ". Εφαρμογή των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων. Η κλαδική σύμβαση των Λιθογράφων ισχύει μέχρι το Φλεβάρη του 2013. Κάτω τα χέρια από τα δικαιώματά μας. Ενας για όλους και όλοι για έναν».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κατάπτυστες επιχειρησιακές συμβάσεις στα Ξενοδοχεία(18/1/2014)
Αύξηση επιχειρησιακών συμβάσεων με χειρότερους όρους(17/4/2013)
Σφαγιάζουν εργατικά δικαιώματα με εργαλείο τις «Ενώσεις Προσώπων»(7/12/2011)
Εντείνεται η επίθεση ενάντια στις ΣΣΕ(26/1/2011)
Παράσταση στον ΣΕΒ για τη Σύμβαση(18/6/2010)
Υπέγραψαν σύμβαση οι λιθογράφοι(15/5/1998)

Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ