Σάββατο 31 Μάρτη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ «ΦΩΚΑΣ»
Σφοδρή επίθεση με όπλο τους αντεργατικούς νόμους της κυβέρνησης

Την αντίσταση των εργαζομένων συναντά η προσπάθεια της επιχείρησης «FOKAS» να επιβάλει μειώσεις μισθών μέχρι και 60%, με την απειλή απολύσεων και εκ περιτροπής εργασίας. Η επιχείρηση θέλει να κάνει εξευτελιστικά φθηνό το εργατικό «κόστος» και ταυτόχρονα το κόστος αποζημίωσης των απολύσεων που σχεδιάζει.

Τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Αθήνα η επιχείρηση απαιτεί από τους εκατοντάδες εργαζόμενους που απασχολεί, να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με τις οποίες θα αποδέχονται μείωση του ωραρίου εργασίας από 40 σε 30 ώρες τη βδομάδα, κατάργηση της κλαδικής σύμβασης και υπαγωγή τους στην Εθνική ΣΣΕ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι μισθοί των εργαζομένων οδηγούνται στα «τάρταρα». Συγκεκριμένα, ο βασικός μισθός του νεοπροσλαμβανόμενου άγαμου εμποροϋπάλληλου είναι 903,67 ευρώ. Με την κατάργηση της κλαδικής και υπαγωγή των εργαζομένων στην ΕΓΣΣΕ ο μισθός τους πέφτει για τους μεν άνω των 25 ετών στα 586 ευρώ, για τους δε κάτω των 25 ετών στα 511, δηλαδή πρόκειται για μείωση μισθού κατά 35% και 43,4%, αντίστοιχα! Με τη μείωση και των ωρών εργασίας από τις 40 ώρες τη βδομάδα στις 30 (μείωση 25%), η μείωση των μισθών των εργαζομένων θα φτάσει το 60%. Ηδη, άλλωστε, όπως η εργοδοσία έχει δηλώσει, για τους νέους κάτω των 25 ετών ήδη μπαίνει σε εφαρμογή ο νόμος.

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη τα διευθυντικά στελέχη, από προχτές, καλούν έναν έναν τους εργαζόμενους και απαιτούν να βάλουν την υπογραφή τους στην ατομική σύμβαση. Το ίδιο βράδυ, μέσα από μαζική συνέλευση, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να αντισταθούν στην επίθεση της εργοδοσίας και χτες από το πρωί με την Ενωση Εμποροϋπαλλήλων και την Επιτροπή Αγώνα, μαζί με εργαζόμενους από άλλους χώρους του εμπορίου, μπλοκάρουν την τρομοκρατική επιχείρηση με κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις στα καταστήματα. Η πλειοψηφία των εργαζομένων αρνείται να υπογράψει τις ατομικές συμβάσεις και κάποιοι λίγοι που αρχικά υπέκυψαν στην τρομοκρατία, ζητούν ανάκληση των υπογραφών τους.

Σε συνάντηση που έγινε με την Ενωση Εμποροϋπαλλήλων, η εργοδοσία προσπάθησε να πείσει για την αναγκαιότητα του μέτρου και δήλωσε αποφασισμένη να προχωρήσει τους σχεδιασμούς της. Τα στελέχη του Σωματείου ξεκαθάρισαν ότι δε θα επιτρέψουν κατάργηση της κλαδικής Σύμβασης και μειώσεις μισθών. Δήλωσαν ότι η εργοδοσία θα βρει απέναντί της την αποφασιστική αντίσταση των εργαζομένων. Σήμερα στις 11 το πρωί προγραμματίζεται μαζική κινητοποίηση στο κατάστημα «FOKAS» στην Τσιμισκή.

Στην Αθήνα

Και στην Αθήνα, χτες, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και στελέχη της Πανελλαδικής Γραμματείας Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ προχώρησαν σε παρεμβάσεις μέσα στα καταστήματα της επιχείρησης στην οδό Σταδίου και στην Ερμού, τη στιγμή που στέλεχος της εργοδοσίας σε «γκρουπ» επιχειρούσε να πείσει τους εργαζόμενους να αποδεχτούν το σφαγιασμό των δικαιωμάτων τους. Συγκεκριμένα, η εργοδοσία προτείνει τη μείωση των μισθών με την υπογραφή ατομικών συμβάσεων ή την εκ περιτροπής απασχόληση ή τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Αν οι εργαζόμενοι δεν αποδεχτούν κάποια από αυτές τις προτάσεις η εργοδοσία, όπως ειπώθηκε, θα επιβάλει μονομερώς την εκ περιτροπής εργασία όπως ο σχετικός νόμος της δίνει το δικαίωμα.

Οι συνδικαλιστές μίλησαν με τους εργαζόμενους καλώντας τους να οργανωθούν μαζί με το σωματείο ενάντια στην υπογραφή των ατομικών συμβάσεων, στην εκ περιτροπής εργασία, στο τσάκισμα των μισθών τους και της ίδιας τους της ζωής. Πάντως, οι εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια της συζήτησης δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν μείωση μισθών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ