Τετάρτη 28 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΙΜΑΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ξεκινά σήμερα το Συνέδριο

Σε ταξικούς αγώνες και αποδυνάμωση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού καλεί η παράταξη της «Δημοκρατικής Ενότητας»

Με 300 περίπου λιγότερους αντιπροσώπους και με δεδομένη την προσπάθεια, από τις δυνάμεις του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού, όπως φαίνεται από την εισήγηση της πλειοψηφίας της διοίκησης, να επιβάλουν αποφάσεις στήριξης της αντιλαϊκής πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, για λιμάνια «ανταγωνιστικά», αρχίζει σήμερα το 14ο συνέδριο της Ομοσπονδίας Μονίμων Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) στο κεντρικό κτίριο του ΟΛΠ.

Η δραστική μείωση των αντιπροσώπων 1.294, από 1.610 που συμμετείχαν στο προηγούμενο συνέδριο, έχει την εξήγησή της στην «προετοιμασία» για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών της χώρας, που έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις των ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και όπως προβλέπεται στο νέο μνημόνιο θα ολοκληρωθεί με τάχιστες διαδικασίες. Βασική παράμετρος της ιδιωτικοποίησης η δραστική μείωση του προσωπικού (συνταξιοδοτήσεις, μετατάξεις κλπ. όπως έγινε στον ΟΛΠ) προκειμένου να παραδοθούν καθαρά από εργασιακά δικαιώματα.

Ο απολογισμός της ΟΜΥΛΕ με ευθύνη των δυνάμεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ χαρακτηρίζεται από την ανοιχτή στήριξη της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού του Πειραιά και των άλλων λιμανιών της χώρας, στήριξη στην οποία συνέβαλε και η ΑΠ (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) που πλειοψηφεί στην Ενωση Λιμενεργατών. Αυτές οι δυνάμεις έχουν βάλει τη σφραγίδα τους στην παράδοση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων της προβλήτας ΙΙ του ΟΛΠ, στο κινεζικό μονοπώλιο της COSCO, στο χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων του ΟΛΠ και συνεχίζουν να στηρίζουν την παράδοση ολόκληρου του λιμανιού στα μονοπώλια.

Κέρδη για το κεφάλαιο ανεργία για τους εργάτες

Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες ο ΟΛΠ για την οικονομική χρήση του 2011, που όπως αναφέρεται συνεχίζει να παρουσιάζει κέρδη παρά την οικονομική κρίση: «Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 10.716.210 (έναντι 11.332.551 το 2010) και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους σε 6.466.154 (έναντι 7.126.348 το 2010)». Ως βασικό στοιχείο για την κερδοφορία του ΟΛΠ προκλητικά αναφέρεται το εξής: «Κατά τα έτη 2009, 2010 και 2011 το προσωπικό του Ο.Λ.Π. Α.Ε. μειώθηκε κατά 410 άτομα, χωρίς να γίνει καμία νέα πρόσληψη, οι δε συνολικές αμοιβές προσωπικού μειώθηκαν κατά 35% στις 31.12.2011 έναντι της 31.12.2009»!

Η Δημοκρατική Ενότητα ΟΛΠ καλεί τους εργαζόμενους να ενισχύσουν τις ταξικές δυνάμεις της ΔΕ συσπειρωμένες στις γραμμές του ΠΑΜΕ, αποδυναμώνοντας και ανατρέποντας τον εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό. Να γίνουν γενικές συνελεύσεις σε όλα τα λιμάνια και να αποφασίσουν απεργία στις 4 Απρίλη. Να διεκδικήσουν μόνιμη σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, λιμενικό σύστημα που θα εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, «λιμάνια λαϊκή περιουσία».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ