Πέμπτη 13 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ ΟΛΠ
Σύμβαση που φέρνει τσεκούρι στις αποδοχές και ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις

Δραστική μείωση των αποδοχών των εργαζομένων, κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου, ανατροπές σε εργασιακά δικαιώματα, σε συνδυασμό με την προώθηση του «μοντέλου» των εργολαβικών εργαζομένων, είναι ορισμένα από όσα προβλέπονται στην απαράδεκτη συλλογική σύμβαση με 3ετή ισχύ που συνυπέγραψαν χτες η διοίκηση του ΟΛΠ (η πλειοψηφία των μετοχών του ανήκει στην COSCO) με τους εργοδοτικούς - κυβερνητικούς συνδικαλιστές στη διοίκηση της Ενωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ.

Οπως καταγγέλλει η «Δημοκρατική Ενότητα Λιμανιών», η εν λόγω σύμβαση προβλέπει:

-- Μείωση του βασικού ημερομίσθιου κατά 5,63 ευρώ!

-- Μείωση της εργατικής πόστας (ομάδας εργασίας) από 6 σε 5 άτομα, με ό,τι σημαίνει αυτό για τις συνθήκες εργασίας.

-- Κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου, του 5ήμερου.

-- Κατάργηση της απόδοσης επί του ημερομισθίου και αντικατάσταση με ένα βασικό επίδομα με αποτέλεσμα την παραπέρα μείωση των αποδοχών.

-- Χτύπημα στο χρονοεπίδομα, που σημαίνει επίσης σημαντική μείωση αποδοχών.

-- Εντατικοποίηση της εργασίας, με αύξηση του τονάζ ανά εργαζόμενο.

-- Κατάργηση στην πράξη των ΒΑΕ, αφού επικυρώνεται στην πράξη μέσω της ΣΣΕ το 8ωρο σε μια βαριά και ανθυγιεινή εργασία.

-- Ορίζονται ως ελάχιστος αριθμός των λιμενεργατών οι 160, επιβεβαιώνοντας την πρόθεση της COSCO να μειώσει τους εργαζόμενους με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, ανοίγοντας το δρόμο για εργαζόμενους μέσω εργολαβικών εταιρειών με «κουρεμένα» εργασιακά δικαιώματα και χωρίς ΣΣΕ.

Με αυτήν τη κατάπτυστη ΣΣΕ γενικεύονται πλέον οι ανατροπές των εργασιακών δικαιωμάτων σε όλο το λιμάνι, αφού συμπληρώνει την πανομοιότυπη σύμβαση που υπέγραψε πριν από ενάμιση χρόνο η εργοδοτική - κυβερνητική πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΜΥΛΕ για τους μόνιμους υπαλλήλους. Οι δύο συμβάσεις είναι συμπλήρωμα του νέου Γενικού Κανονισμού Προσωπικού που υπέγραψαν ΟΜΥΛΕ και Ενωση Λιμενεργατών, ανοίγοντας την πόρτα για ανατροπές σε ωράρια, σταθερό πενθήμερο, σχέσεις εργασίας.

Την υπογραφή της σύμβασης «χαιρετίζει», όπως ήταν αναμενόμενο, με δελτίο Τύπου, ο ΟΛΠ, προσθέτοντας ότι τη σύμβαση «συνυπέγραψε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φορτοεκφορτωτών Ελλάδας (Ο.Φ.Ε.) κ. Συμεών Λευθεριώτης».

Αναφέρεται επίσης με έμφαση ότι «ήδη έχει υπογραφεί η Συλλογική Σύμβαση με την ΟΜΥΛΕ (εκπροσώπους υπαλλήλων) και τον Σύνδεσμο Εποπτών - Αρχιεργατών».

Σε δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ ΑΕ, Capt. Fu Chengqiu, αναφέρει: «Με την υπογραφή της Νέας Συλλογικής Σύμβασης με το Σωματείο των Εργατών, έχουν πλέον υπογραφεί Συλλογικές Συμβάσεις με όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων της ΟΛΠ Α.Ε. Επιβεβαιώνεται η καλή σχέση μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων και προχωράμε όλοι μαζί σαν μια οικογένεια για την επίτευξη των στόχων μας»... δηλαδή για το ξεζούμισμα των εργατών για την κερδοφορία του επιχειρηματικού ομίλου.

Αποτελεί μονόδρομο η συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα στον ΟΛΠ ΑΕ

Η «Δημοκρατική Ενότητα Λιμανιών» επισημαίνει: «Το μοντέλο των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ γενικεύεται σε όλο το λιμάνι δημιουργώντας νέο εργασιακό μεσαίωνα για τη νέα γενιά λιμενεργατών. Ηδη νέος εργολάβος βρίσκεται σε ετοιμότητα για να ξεκινήσει να παρέχει υπηρεσίες στην κρουαζιέρα. Μάλιστα, έχει φτιάξει και το δικό του εργοδοτικό "σωματείο", γνωστή πλέον τακτική που έχει γενικεύσει η εργοδοσία της COSCO σε όλο το λιμάνι».

Απευθύνει κάλεσμα στους λιμενεργάτες να μην υποχωρήσουν. «Θέτουμε στο επίκεντρο τις δικές μας ανάγκες και όχι τα κέρδη της εργοδοσίας», τονίζει και καλεί σε πάλη για: Υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις. Μια ΣΣΕ για όλους τους λιμενεργάτες. Καμιά διάκριση σε παλιούς και νέους. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους τους λιμενεργάτες σε όλα τα λιμάνια της χώρας με 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Καμιά αλλαγή στη σύνθεση της πόστας. Διασφάλιση της Υγιεινής και Ασφάλειας. Να γυρνάμε σώοι και αβλαβείς στις οικογένειές μας. Επαναφορά, υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ, ΕΣΣΕ στα 751 ευρώ κ.ά.

Παράλληλα αναδεικνύει την ανάγκη οι εργαζόμενοι να γυρίσουν την πλάτη στον κυβερνητικό συνδικαλισμό, τονίζοντας ότι «αποτελεί μονόδρομο η συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα στον ΟΛΠ ΑΕ, που θα οργανώνει, θα υπερασπίζει τα συμφέροντα όλων των εργατοϋπαλλήλων στο λιμάνι του Πειραιά».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org