Πέμπτη 13 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Απανωτά «ατυχήματα» μέσα σε ένα 24ωρο

Καταγγελία του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας

Από παλιότερη διαμαρτυρία των εργαζομένων στη Ζώνη
Από παλιότερη διαμαρτυρία των εργαζομένων στη Ζώνη
Δύο διαδοχικά εργατικά «ατυχήματα» καταγράφηκαν τις δύο τελευταίες μέρες στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Στη μια περίπτωση, μάλιστα, έγινε προσπάθεια να αποκρυφτεί, ενώ την τελευταία στιγμή γλίτωσαν και δεκάδες εργαζόμενοι από την έκρηξη που σημειώθηκε σε επιβατηγό πλοίο αναψυχής.

Τα περιστατικά αυτά έρχονται να προστεθούν στον άδικο θάνατο μεταλλεργάτη στις 20 Μάη και να αναδείξουν τις επικίνδυνες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στη Ζώνη από την εργοδοσία (εφοπλιστές - εργολάβους), με τους νόμους και την πολιτική των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ.

Πιο συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, με έγγραφο προς τον προϊστάμενο Εισαγγελίας Πειραιά, το ΚΕΠΕΚ, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά και τον ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ, την περασμένη Τρίτη, κατά τη διάρκεια επισκευαστικών εργασιών στο ρυμουλκό «ΟΡΦΕΑΣ ΗΛΙΟΣ», υπέστη σοβαρά εγκαύματα ο συνταξιούχος μεταλλεργάτης Ευάγγελος Κυπριώτης, ο οποίος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο.

Σημειώνει ότι το περιστατικό έγινε γνωστό μετά από δεκάδες τηλεφωνήματα που έλαβε από εργαζόμενους, γι' αυτό και καταγγέλλει «προσπάθεια απόκρυψης του ατυχήματος, καθώς αυτό συνηγορεί με την παράνομη απασχόληση συνταξιούχου και για τον λόγο αυτό δεν δηλώθηκε από την επιχείρηση».

Προσθέτει ότι «το γεγονός έρχεται να καταδείξει, αφενός μεν την προσπάθεια των εργοδοτών να βγάλουν "εύκολα" τα κέρδη τους, με μαύρη και παράνομη απασχόληση και, από την άλλη, την απόγνωση των συνταξιούχων, οι οποίοι κάτω από την οικονομική πίεση εφόσον οι περικοπές στις συντάξεις δεν τους επιτρέπουν να ζήσουν, να βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους προκειμένου να εξασφαλίσουν τα αναγκαία». Το σωματείο ζητά την «άμεση διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες έγινε το ατύχημα».

Επίσης την Τρίτη, σύμφωνα πάλι με καταγγελία του Συνδικάτου Μετάλλου, όπως και του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών της Ζώνης, σημειώθηκε έκρηξη σε επισκευαζόμενο κότερο, «όπου από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα καθώς συνέβη την ώρα του διαλείμματος». Το γεγονός επιβεβαιώνεται και από δελτίο Τύπου του υπουργείου Ναυτιλίας, σύμφωνα με το οποίο πρόκειται για το επιβατηγό πλοίο αναψυχής (Ε/Γ-Α/Ψ) «GREAT EAGLE».

Χτες, στο επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «OLYMPUS» στο Νέο Μόλο Δραπετσώνας, σύμφωνα με τα δύο σωματεία, «εργαζόμενος έπεσε από σκαλωσιά η οποία δεν πληρούσε τους κανόνες ασφαλείας, με αποτέλεσμα να σπάσει το πόδι του» και να νοσηλεύεται και αυτός σε νοσοκομείο.

Τα σωματεία τονίζουν ότι «ακόμα εκκρεμεί η συνάντηση με την ηγεσία των υπουργείων Εργασίας και Ναυτιλίας μετά το τελευταίο θανατηφόρο ατύχημα που έγινε στις 20 Μάη 2019, η οποία και αναβλήθηκε με το πρόσχημα ότι πάμε για εκλογές και η σημερινή ηγεσία των υπουργείων δεν είναι αρμόδια να συζητήσει μαζί μας τα πάγια αιτήματά μας».

Τα αιτήματα που προβάλλουν αφορούν την ενίσχυση των Επιτροπών Ελέγχου Υγιεινής και Ασφάλειας και την επαναφορά της καθημερινής τους λειτουργίας, την κήρυξη ως υποχρεωτικής της ΣΣΕ που υπογράφτηκε πρόσφατα, στην οποία περιέχονται και μια σειρά μέτρων για την προστασία των εργαζομένων, την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων δικαστικών αρχών ώστε να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι όλων των εγκλημάτων που συντελούνται στο όνομα της κερδοφορίας τους.

Τα σωματεία δηλώνουν, τέλος, ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους που αφορούν την ίδια τη ζωή των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ