Παρασκευή 23 Μάρτη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ, ΣΤΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑ, ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Να μην περάσει ο διαχωρισμός σε τυπική - μη τυπική εκπαίδευση

Ανακοίνωση - κάλεσμα προς τους εκπαιδευτικούς των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ

Ανακοίνωση - κάλεσμα προς τους εκπαιδευτικούς των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ έβγαλε η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, με αφορμή το σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας για τον υποβιβασμό των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ από την τυπική εκπαίδευση στη μη τυπική (μεταγυμνασιακή κατάρτιση), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις θέσεις εργασίας των εκπαιδευτικών. Το ΠΑΜΕ επισημαίνει στους εκπαιδευτικούς ότι ο σχεδιασμός για τις ΕΠΑΣ είναι κομμάτι της ίδιας πολιτικής των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΕΕ που φέρνει χιλιάδες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, μετατρέπει τη μόρφωση σε εμπόρευμα κ.τ.λ. και καλεί τους εκπαιδευτικούς να προσπεράσουν όσους καλλιεργούν το συντεχνιασμό και την «ιδιαιτερότητα» του κλάδου, που είναι «βούτυρο στο ψωμί» αυτής της πολιτικής.

Ακόμα, στην ανακοίνωση τονίζει:

«Το ΠΑΜΕ, από θέση αρχής, είναι αντίθετο στην ύπαρξη τυπικής - μη τυπικής και άτυπης εκπαίδευσης. Απαιτούμε σήμερα όλες οι μορφές εκπαίδευσης και κατάρτισης να έχουν τυπικό, δηλαδή κρατικά οργανωμένο χαρακτήρα. Να μην έχουν καμία θέση οι επιχειρήσεις σε αυτές.

Απαιτούμε σήμερα το πτυχίο να είναι η μοναδική προϋπόθεση για το επάγγελμα, χωρίς εξετάσεις και άλλες πιστοποιήσεις. Κατάργηση κάθε πιστοποίησης μετά το πτυχίο. Για όσο καιρό διατηρείται το απαράδεκτο αυτό σύστημα, να καταργηθεί η προϋπόθεση των ενσήμων για τις επαγγελματικές εξετάσεις.

Η πρακτική άσκηση να γίνεται με ευθύνη του κράτους. Κατάργηση των γραφείων διασύνδεσης των επιχειρήσεων στα σχολεία που στέλνουν τσάμπα εργάτες στις επιχειρήσεις. Η πρακτική άσκηση να είναι ενταγμένη οργανικά στη μάθηση. Η ασφάλιση και η πληρωμή να γίνεται με βάση τα όσα προβλέπουν οι ΣΣΕ.

Θέλουμε οι εκπαιδευτικοί της τεχνικής εκπαίδευσης να έχουν αποκλειστικά μόνιμη σταθερή εργασία, χωρίς το άγχος των απολύσεων, των συγχωνεύσεων και των μετατάξεων.

Θέλουμε πραγματικά αναβαθμισμένη τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση και όχι ψευτοκατάρτιση και μαθητεία από τα 15 και τα 16 χρόνια. Γι' αυτό τοποθετούμε την ΤΕΕ μετά το 12χρονο σχολείο, για να μπορούν και οι εκπαιδευτικοί να κάνουν καλά το μάθημά τους αλλά και για να μπορούν οι νέοι να έχουν βάσεις γενικών γνώσεων.

Το σχολείο των λαϊκών αναγκών προϋποθέτει την κοινωνία, όπου κουμάντο στην οικονομία κάνει ο λαός, προϋποθέτει τη λαϊκή εξουσία και οικονομία.

Από την πρόταση του ΠΑΜΕ μόνο κέρδη θα έχουν τόσο οι μαθητές, όσο και οι εκπαιδευτικοί. Θα δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας εκπαιδευτικών, μόνιμης και σταθερής δουλειάς, η επαγγελματική εκπαίδευση θα βρει την πραγματική της αποστολή, κανένας δεν θα είναι άνεργος. Η πρακτική άσκηση θα είναι πραγματικό εφόδιο στη ζωή και όχι σκλαβοπάζαρο.

  • Να μην περάσει στην πράξη ο διαχωρισμός σε τυπική-μη τυπική και άτυπη εκπαίδευση.
  • "Οχι" στις συγχωνεύσεις - κλείσιμο των σχολείων. Καμιά οργανική θέση χαμένη.
  • Μονιμοποίηση όλων των ωρομισθίων εκπαιδευτικών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ