Παρασκευή 23 Μάρτη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΕΙΝΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Εκατοντάδες παιδάκια δίχως φαγητό

Αδυνατεί πλέον το Δημοτικό Βρεφοκομείο να ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα σίτισης λόγω της πολιτικής κυβέρνησης και δημοτικής αρχής

Καλπάζει η πείνα στις γειτονιές της Αθήνας. Εκατοντάδες παιδάκια λαϊκών οικογενειών πηγαίνουν στα σχολεία τους νηστικά. Δεκάδες τα αιτήματα που στέλνουν διευθυντές στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών (ΔΒΑ) για να τους στείλει φαγητό καθώς γενικά τα κρούσματα υποσιτισμού αυξάνονται δραματικά. Κι όμως, πλέον και το ΔΒΑ έφτασε και ξεπέρασε τα όριά του, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα αιτήματα, απόρροια κι αυτό της πολιτικής κυβέρνησης και δημοτικής αρχής.

Το ΔΒΑ έχει την ευθύνη για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Αθήνας, έχει μαγειρεία απ' όπου στέλνει φαγητό στα νήπια. Τους τελευταίους μήνες του ζητούν φαγητό και για παιδιά Δημοτικών και Νηπιαγωγείων. Το ΔΒΑ ήδη διανέμει καθημερινά 253 μερίδες φαγητού σε 25 σχολεία σε Γκύζη, Κυψέλη, πλ. Αττικής, Ανω και Κάτω Πατήσια, Πολύγωνο, Ερυθρό Σταυρό, Αμπελόκηπους, Λόφο Στρέφη, Θησείο, Ακαδημία Πλάτωνα, Κολωνό, Τρεις Γέφυρες, πλατεία Κολιάτσου, Εξάρχεια.

Σχολεία που απέστειλαν ανατριχιαστικά υπομνήματα, αναζητώντας έστω μια πρόσκαιρη ανακούφιση όπως «(...) να δοθεί βοήθεια σε ένα παιδί του σχολείου μας που φοιτά στην πρώτη τάξη και υποσιτίζεται. Ο μπαμπάς είναι άνεργος και παίρνει φαρμακευτική αγωγή για το λόγο ότι έχει επιληπτικές κρίσεις. Η οικογένεια έχει άλλα δύο παιδιά προσχολικής ηλικίας και μένει σε διαμέρισμα το οποίο δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε νερό». 'Η «Παρακαλούμε, εφόσον μπορείτε, να αυξήσετε τις χορηγούμενες μερίδες φαγητού κατά πέντε (σύνολο 15) (...) καθόσον, λόγω των γνωστών δυσμενών εργασιακών και οικονομικών συνθηκών, εμφανίστηκαν πέντε ακόμη οικογένειες που δεν καταφέρνουν να ανταποκριθούν επαρκώς στη σίτιση των παιδιών τους».

Ωστόσο ενώ η κρίση θεριεύει όλο και αυξάνονται τέτοια αιτήματα. Ετσι αυτή την βδομάδα έφτασαν αιτήματα για παροχή άλλων 117 μερίδων σίτισης από 16 δημοτικά σχολεία! Επιπλέον ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών κατέθεσε αίτημα για παροχή 30 μερίδων.

Το ζήτημα πια δεν είναι ότι ζητούν φαγητό, αλλά ότι το ΔΒΑ δεν μπορεί πλέον να ικανοποιήσει τις ανάγκες κι απορρίπτει τα αιτήματα σχεδόν ασυζητητί. Ηδη, με αυτές τις 253 μερίδες που χορηγούσε από τα πριν, ήταν στα όριά του με το λίγο προσωπικό και τις λειψές υποδομές του, τους συμβασιούχους του που απολύονται. Ομως κι αυτή η αδυναμία αναμενόμενη ήταν λόγω της πολιτικής κυβέρνησης και της εκλεγμένης με στήριξη ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ/Οικολόγων δημοτικής αρχής. Π.χ. το υπουργείο Παιδείας είχε εξαγγείλει έστω ένα πρόγραμμα σίτισης για 18 σχολεία της Αττικής, το οποίο στην πορεία εγκαταλείφθηκε. Στο δε δήμο, εδώ και μήνες οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ ζήτησαν να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα. Στον αντίποδα η δημοτική αρχή πετσόκοψε τον προϋπολογισμό του ΔΒΑ. Με τις κοινωνικές ανάγκες να αυξάνονται, το 2011 προϋπολόγισε 43 εκατ. ευρώ, για το 2012 προϋπολογίζει 32, δηλαδή μείον 11 εκατομμύρια από τα προϋπολογισμένα του 2011.

Σε αυτό το πλαίσιο και καθώς δεν μπορεί να γίνεται διαλογή ποια παιδιά είναι πιο φτωχά και θα φάνε, ποια όχι τόσο και θα μείνουν δίχως σίτιση, προβάλλει επίκαιρο όσο ποτέ πρόσφατο αίτημα της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας που, τονίζοντας ότι ο υποσιτισμός των παιδιών είναι βαρβαρότητα, ζητά να δοθεί έκτακτο κονδύλι από το κράτος στους δήμους έτσι που να παρέχεται ένα μικρό γεύμα (σάντουιτς, γάλα, χυμός κλπ.) σε όλα τα παιδιά, αξιοποιώντας τις υποδομές και το προσωπικό των δήμων (χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ και χορηγών), ιεραρχώντας τις λαϊκές γειτονιές και όπου διαπιστώνονται κρούσματα υποσιτισμού παιδιών, δίνοντας έμφαση στα Δημοτικά Σχολεία ολοήμερης λειτουργίας και στα ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ