Παρασκευή 23 Μάρτη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ, ΣΤΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑ, ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Διαφημίζουν τη Διά Βίου εκμετάλλευση ανέργων και νέων

Η κυβέρνηση παίρνει μέτρα ώστε οι νέοι να δουλεύουν με όρους σκλαβιάς
Η κυβέρνηση παίρνει μέτρα ώστε οι νέοι να δουλεύουν με όρους σκλαβιάς
Το δικτυακό τόπο που έθεσαν σε λειτουργία με θέμα τη Διά Βίου Μάθηση και την επαγγελματική κατάρτιση, παρουσίασαν την Πέμπτη σε κοινή συνέντευξη Τύπου τα υπουργεία Εργασίας και Παιδείας. Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα (step.gov.gr) συγκεντρώνει και παρουσιάζει όλα τα προγράμματα των υπουργείων που έχουν σχέση με την κατάρτιση, την επανακατάρτιση, τις επιδοτήσεις ασφαλιστικών εισφορών, διδάκτρων σε ιδιωτικά και δημόσια ΙΕΚ, τη χρηματοδότηση της πρακτικής άσκησης των σπουδαστών ΕΠΑΣ κτλ.

Ως στόχος της πρωτοβουλίας αυτής παρουσιάστηκε η διευκόλυνση της πρόσβασης κυρίως των ανέργων αλλά και όλων των εργαζόμενων, στην ενημέρωση και συνεπώς στην ένταξη ή επανένταξη στην απασχόληση. Στην ουσία, χωρίς να αλλάζει κάτι στη ζωή και στα οξυμένα προβλήματά τους, οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι, οι νέοι θα ενημερώνονται για τα προγράμματα, θα υποβάλουν ηλεκτρονικά αιτήσεις που στην καλύτερη περίπτωση θα τους εντάσσει σε κάποιο από αυτά.

Ενδεικτικό για το χαρακτήρα και τον προσανατολισμό των προγραμμάτων είναι το πρόγραμμα «Τοπικά Σχέδια δράσης για την Απασχόληση» (ΤοπΣΑ): απευθύνεται σε ανέργους που ανήκουν σε «ευάλωτες κοινωνικές ομάδες» (άτομα με αναπηρία, μακροχρόνια άνεργοι, πρώην χρήστες ναρκωτικών κ.ά.) και προβλέπει την επιδότησή τους για να αποκτήσουν τις δεξιότητες που απαιτούνται με την ελπίδα να απασχοληθούν από τοπικές επιχειρήσεις της περιοχής τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και η «επιταγή επανένταξης», που προβλέπει την είσπραξη του επιδόματος ανεργίας όχι από τον άνεργο αλλά από τον εργοδότη που θα τον προσλάβει. Τέτοια μέτρα όμως, δεν οδηγούν παρά στην ανακύκλωση της ανεργίας, στο μοίρασμά της σε περισσότερους εργαζόμενους, στη διακοπή της από διαστήματα εργασίας.

Διαχείριση της ανεργίας

Την αδυναμία πρόσβασης στην ενημέρωση εντόπισε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, ως κύριο πρόβλημα που εμποδίζει την αξιοποίηση των υπηρεσιών και των προγραμμάτων. Με τη σειρά του ο υφυπουργός Παιδείας, K. Αρβανιτόπουλος, ανέφερε ότι σήμερα «σε εποχή ύφεσης και κρίσης δεν μπορούμε να χάνουμε ευκαιρίες».

Πίσω από τους διακηρυγμένους στόχους των προγραμμάτων για «ανάπτυξη» και «ενίσχυση της απασχόλησης», βρίσκεται η προσπάθεια διαχείρισης της ανεργίας και της διόγκωσης των ποσοστών της. Η προσπάθεια αυτή γίνεται με επίκεντρο τις ανάγκες του κεφαλαίου για φθηνό και εύκολα προσαρμόσιμο εργατικό δυναμικό και όχι την ανάγκη για προστασία των ανέργων, την ανάγκη των εργαζόμενων για σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Ως προγράμματα «ανάσχεσης» της ανεργίας, χαρακτήρισε ο υπουργός Εργασίας, τα προγράμματα του υπουργείου του. Ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται προγράμματα επιχορήγησης ασφαλιστικών εισφορών, κατάρτισης και επανακατάρτισης ανέργων, απόκτησης δεξιοτήτων, ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας. Παραδέχθηκε ότι δεν λύνουν το πρόβλημα της ανεργίας, ισχυρίστηκε όμως ότι χωρίς αυτά τα ποσοστά της θα είχαν σήμερα ξεπεράσει το 25%.

Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας

Το πρόβλημα των ανέργων, των απολυμένων, των νέων που δεν βρίσκουν δουλειά δεν είναι η έλλειψη ενημέρωσης. Ούτε η λύση στην ανεργία είναι η επανακατάρτιση και η ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους, όπως τους προτείνουν. Δεν είναι η δουλειά με ημερομηνία λήξης, με μισθούς φιλοδωρήματα και παράλληλη επιδότηση των εργοδοτών, πριν καταλήξουν και πάλι στις ουρές της ανεργίας και στην αναζήτηση νέου προγράμματος για να ενταχθούν.

Αν κάποιος είναι βέβαια ωφελημένος από προγράμματα του είδους, αυτή είναι η εργοδοσία και μάλιστα με πολλούς τρόπους. Πέρα από τα χρήματα που καταλήγουν ως επιδοτήσεις απ' ευθείας στα ταμεία τους, οι επιχειρήσεις ωφελούνται, σύμφωνα με τον υφυπουργό Παιδείας, από τη «βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους μέσα από τη συμμετοχή του προσωπικού τους σε προγράμματα Διά Βίου Μάθησης», μέσα δηλαδή από την εξασφάλιση εργαζομένων κομμένων και ραμμένων κάθε φορά στις απαιτήσεις τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ