Σάββατο 17 Μάρτη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Σοβαρά προβλήματα προσωπικού στην Πυροσβεστική

Τη μετατροπή θέσεων σταθερής και μόνιμης εργασίας σε περιορισμένης διάρκειας, επέβαλε η κυβέρνηση με την πρόσληψη 4.000 πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης. Παράλληλα, 2.000 συμβασιούχοι πυροσβέστες έμειναν χωρίς δουλειά, ενώ δεν καλύπτονται, με αυτόν τον τρόπο, οι κενές οργανικές θέσεις του Πυροσβεστικού Σώματος.

Το γεγονός επισημαίνεται σε σχετική Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ. Στην ουσία, με την πρόσληψη των πυροσβεστών 5ετούς υποχρέωσης η κυβέρνηση «εξαφανίζει» τα 4.000 οργανικά κενά του Πυροσβεστικού Σώματος που πρέπει να έχει περίπου 12.500 οργανικές θέσεις.

Στην Ερώτηση, που απευθύνεται προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχ. Χρυσοχοΐδη, επισημαίνεται ότι:

«Η κυβέρνηση κάθε χρόνο για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες σε προσωπικό, λόγω της συνεχούς μείωσης των οργανικών θέσεων σε μόνιμο προσωπικό στην Πυροσβεστική, προσλάμβανε 5.500 χιλιάδες εποχικούς πυροσβέστες.

Χωρίς η κυβέρνηση να καλύψει τις κενές οργανικές θέσεις που συνδέονται άμεσα με την προστασία της ζωής και της περιουσίας των εργαζομένων, προσέλαβε στην αρχή του 2012 τους 4.000 χιλιάδες πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης μετατρέποντας τις θέσεις σταθερής και μόνιμης εργασίας σε περιορισμένης διάρκειας με ό,τι αυτό συνεπάγεται και χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν πληρωθεί. Επίσης, υπάρχουν 1.000 εποχικοί που είναι επιλαχόντες του διαγωνισμού, καθώς και άλλοι 1.000 που δεν πληρούσαν τα κριτήρια πρόσληψης πενταετούς υποχρέωσης».

Αξίζει να σημειωθεί πως την αντιπυρική περίοδο το Πυροσβεστικό Σώμα ενισχύονταν από 5.500 συμβασιούχους. Για παράδειγμα πρόπερσι διέθετε 9.800 μόνιμους και 5.500 συμβασιούχους πυροσβέστες. Σύνολο 15.300 άτομα. Οι συμβασιούχοι προσλαμβάνονταν για πέντε χρόνια και απασχολούνταν από 6-8 μήνες. Τώρα, υπολογίζεται πως το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος με τους 4.000 πενταετείς θα φτάσει περίπου τα 12.700 άτομα. Επισημαίνεται πως από τους 5.500 συμβασιούχους οι 3.400 προσλήφθηκαν ως πενταετείς, ενώ για τους υπόλοιπους δεν έχει διευκρινιστεί πώς θα απασχοληθούν. Μένουν, δηλαδή, χωρίς δουλειά. Επιπλέον, το Πυροσβεστικό Σώμα εκεί που στην αντιπυρική περίοδο διέθετε περίπου 15.000 άτομα προσωπικό, τώρα θα τα «βγάζει πέρα» μόνο με 12.700 άτομα.

Στην Ερώτηση, που υπογράφεται από τους βουλευτές Αντ. Σκυλλάκο, Θ. Παφίλη, Γ. Γκιόκα, Ν. Παπακωνσταντίνου και Λιάνα Κανέλλη, ερωτάται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη:

«Οι 2.000 χιλιάδες εποχικοί πυροσβέστες που δεν θα προσληφθούν ως πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης, θα εργαστούν όπως δήλωσε πρόσφατα στη Βουλή ο υφυπουργός Μ. Οθωνας, ως εποχικοί πυροσβέστες τη φετινή αντιπυρική περίοδο; από πότε και για πόσο διάστημα;

Πότε σκέφτεται η κυβέρνηση να απορροφήσει τους 1.000 εποχικούς που είναι επιλαχόντες του διαγωνισμού, καθώς και τους άλλους 1.000 που δεν πληρούσαν τα κριτήρια πρόσληψης;

Πότε σκέφτεται η κυβέρνηση να δρομολογήσει τη μισθοδοσία των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης, και αν το μισθολογικό καθεστώς τους θα είναι καθόλα όμοιο με το μισθολογικό καθεστώς των μόνιμων πυροσβεστών».


Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ