Παρασκευή 16 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Την Κυριακή ο γιορτασμός του Κιλελέρ

Την ερχόμενη Κυριακή, 18 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στο χώρο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων, πραγματοποιείται ο αγωνιστικός γιορτασμός της 102ης επετείου του Κιλελέρ, που οργανώνει η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ).

Την εκδήλωση, εκ μέρους της Πανελλαδικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, θα χαιρετίσει ο Σ. Ζαριανόπουλος, χαιρετισμό θα απευθύνει η Αννέτα Ψωμιάδη, αγρότισσα από την Ελασσόνα, ενώ την κεντρική ομιλία θα κάνει ο Αλ. Ουγγρίνος, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ.

Ο φετινός γιορτασμός αποτελεί συνέχεια των πολύμορφων αγωνιστικών κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα (καταλήψεις σε ΕΛΓΑ και ΑΤΕ, συγκεντρώσεις στις Περιφέρειες και τις ΔΟΥ, στα διόδια, στην AGROTICA, στις πλατείες και τους δρόμους), που έγιναν το προηγούμενο διάστημα και έδειξαν τον αγωνιστικό μονόδρομο για τη μικρομεσαία αγροτιά ενάντια στις πολιτικές αφανισμού της, για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, σε ρήξη και σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική, την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και τα κόμματα που στηρίζουν αυτές τις πολιτικές.

Στο κάλεσμα συμμετοχής στον αγωνιστικό γιορτασμό που απευθύνει η ΠΑΣΥ προς τους αγροτοκτηνοτρόφους, τους εργαζόμενους, τους μικροεπαγγελματίες, τους νέους, τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών σημειώνει την ανάγκη «να πορευτούμε στα ίδια βήματα, αντιπαλεύοντας τους σημερινούς μας εκμεταλλευτές και τους πολιτικούς τους εκπροσώπους, που μας διώχνουν από τα χωράφια μας». Και επισημαίνει: «Το συλλαλητήριό μας αυτό ν' αποτελέσει την αγωνιστική φωνή της φτωχομεσαίας αγροτιάς όλης της χώρας ενάντια στις πολιτικές που μας αφανίζουν. Να 'ναι η αφετηρία της πάλης μας για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, ενάντια στο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα».

Προετοιμάζονται στη Θεσσαλία

Να πάρουν μαζικά μέρος στον αγωνιστικό γιορτασμό καλούν τους αγρότες της περιοχής οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των νομών της Θεσσαλίας που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο της ΠΑΣΥ, οι οποίες και ναυλώνουν λεωφορεία για τη μεταφορά του κόσμου στο χώρο της εκδήλωσης.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν, χτες, εκπρόσωποι της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, αναφέρθηκαν στις γενικότερες, αλλά και στις άμεσες διεκδικήσεις του αγροτικού κινήματος, ανάμεσα στις οποίες είναι:

  • Να δοθούν άτοκα καλλιεργητικά δάνεια από την ΑΤΕ στους μικρομεσαίους αγρότες με περίοδο χάριτος όσο διαρκεί η οικονομική κρίση για να ξεκινήσουν τη νέα καλλιεργητική περίοδο.
  • Να δίνεται στους κτηνοτρόφους των μειονοτικών περιοχών η εξισωτική αποζημίωση.
  • Να καταργηθεί η αύξηση των ασφαλίστρων στον ΕΛΓΑ (π.χ., οι παραγωγοί μήλων καλούνται να πληρώσουν από 42,67 ευρώ το στρέμμα), ΕΛΓΑ κρατικός φορέας, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει την παραγωγή από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς.
  • Να πληρωθούν οι παραγωγοί για τα προϊόντα που έχουν παραδώσει εδώ και καιρό στους εμποροβιομήχανους - βαμβάκι, ντομάτα, μήλα, γάλα - καθώς κι αυτοί που παραμένουν απλήρωτοι από την ΚΕΣΠΥ, παρά τις προσπάθειες της Ομοσπονδίας και τη δέσμευση του ίδιου του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης εδώ και ένα χρόνο.
  • Να δοθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση και στους βαμβακοπαραγωγούς, οι οποίοι, εξαιτίας των ζημιών από το πράσινο σκουλήκι, δεν κάλυψαν το πλαφόν παραγωγής.
  • Δωρεάν νομιμοποίηση των αρδευτικών γεωτρήσεων και των σταβλικών εγκαταστάσεων.
  • Να μην πληρώσουν οι αγρότες τα κάθε είδους χαράτσια.
  • Να ενταχθεί το ΤΟΕΒ Φαρσάλων στην υπογείωση του συστήματος άρδευσης.
Παράσταση διαμαρτυρίας

Χτες, στα Τρίκαλα, με πρωτοβουλία της ΠΑΣΥ και στο πλαίσιο του γιορτασμού του Κιλελέρ, αγρότες πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην ΑΤΕ και στον αντιπεριφερειάρχη, διεκδικώντας:

-- Να διαγραφούν τα χρέη των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων.

-- Να καταργηθεί ο ανατοκισμός σε όλα τα δάνεια.

-- Να χορηγηθούν άτοκα δάνεια για τη νέα καλλιεργητική περίοδο.

-- Να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ. Απαγόρευση με νόμο κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού κατοικίας και αγροτικής εκμετάλλευσης με αντικειμενική αξία μέχρι 300.000 ευρώ, με διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα πληρωμών για όσο διαρκεί η κρίση.

Σήμερα, στις 10.30 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση αγροτών στο Ζάρκο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ