Τετάρτη 14 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Εργάτες έχουν καταλάβει εργοστάσιο στο Κορκ

Από την πρόσφατη κινητοποίηση στο Κορκ
Από την πρόσφατη κινητοποίηση στο Κορκ
ΔΟΥΒΛΙΝΟ.--

Κόντρα στην εργοδοτική ασυδοσία και την κωλυσιεργία των συμβιβασμένων συνδικάτων παλεύουν οι εργάτες του εργοστασίου Vita Cortex (παράγει αφρολέξ), στην επαρχία Κορκ της Ιρλανδίας. Βρίσκονται στον τρίτο μήνα κατάληψης του εργοστασίου από τις 16 Δεκεμβρίου, όταν ο ιδιοκτήτης (έχει άλλα 7 εργοστάσια) ανακοίνωσε την «πτώχευση» της μονάδας. Οι 32 εργάτες ενωμένοι αντιδρούν στο κλείσιμο της συγκεκριμένης μονάδας και ενάντια στην πολιτική του ιδιοκτήτη Τζακ Ρόναν, που επίσης αρνείται να αποδώσει ακόμη και τις νόμιμες αποζημιώσεις στους απολυμένους.

Χτες ξεκίνησε ένας ακόμη γύρος συνομιλιών και με τον αγώνα τους έχουν κατορθώσει να κερδίσουν δέσμευση για την ελάχιστη αποζημίωση, που προβλέπει ο νόμος για τις «πτωχευμένες εταιρείες»: δύο βδομάδων αποδοχές για κάθε εργάσιμο χρόνο στην εταιρεία. Το 90% των εργατών είναι μεταξύ 50 και 55 ετών, με το σύνολο των εργασιακών χρόνων να ανέρχεται αθροιστικά στα 847 χρόνια. Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν για να μην κλείσει το εργοστάσιο καθώς ο ιδιοκτήτης έσπασε την εταιρεία μόνο και μόνο για να κηρύξει την πτώχευση και να μεταφέρει την παραγωγή του σε άλλο εργοστάσιο στο Ατλόνε. Ομως και σε αυτό το εργοστάσιο οι εργαζόμενοι βρίσκονται στο πλευρό των συναδέλφων τους στο εργοστάσιο του Κορκ και τώρα ο βιομήχανος απειλεί ότι θα προχωρήσει σε απολύσεις 60 εργαζομένων στο Ατλόνε. Οι εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία τους είναι μέλη του συνδικάτου SIPTU, και συνεχίζουν τον αγώνα παρά το γεγονός ότι από την ηγεσία του Συνδικάτου δεν εισακούονται οι εκκλήσεις τους για στάσεις εργασίας, απεργίες ακόμη και σε εθνικό επίπεδο. Ωστόσο, στον αγώνα που όπως λένε οι εργάτες του Κορκ γίνεται για αξιοπρεπή ζωή με δικαιώματα, συναντάνε την αλληλεγγύη των άλλων εργαζομένων τόσο στην πόλη τους όσο και στη χώρα.

Πάνω από 5.000 έλαβαν μέρος στη συγκέντρωση αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκε στο Κορκ την προηγούμενη βδομάδα, ενώ και το ΚΚ Ιρλανδίας και το Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας στηρίζουν αυτόν το αγώνα.

Πάντως, ήδη το παράδειγμα του αγώνα των εργατών στο Κορκ, το ακολουθούν και οι εργαζόμενες στην αλυσίδα καταστημάτων γυναικείων εσωρούχων «LaSenza» που προχώρησαν τον προηγούμενο μήνα στην κατάληψη στο υποκατάστημα στη «Liffey Valley» μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι προτίθεται να κλείσει όλα τα καταστήματά της στην Ιρλανδία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ