Τετάρτη 14 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΕΛ ΣΑΛΒΑΔΟΡ
Ηττα για το «Φαραμπούντο Μαρτί»

ΣΑΝ ΣΑΛΒΑΔΟΡ.--

Γενικές εκλογές διεξήχθησαν την Κυριακή στο Σαλβαδόρ για την αναπλήρωση όλων των εδρών του Κοινοβουλίου αλλά και των μελών των τοπικών αρχών. Το συντηρητικό κόμμα Εθνικιστική Δημοκρατική Συμμαχία (ARENA) που κυβερνούσε πάνω από δύο δεκαετίες έρχεται πρώτο αποσπώντας 33 έδρες επί συνόλου 84 εδρών και το Μετώπο Φαραμπούντο Μαρτί για την Εθνική Απελευθερωση (FMLN) που είναι τώρα στην κυβέρνηση υπό τον Μαουρίσιο Φούνες, έρχεται δεύτερο (πήρε 31 έδρες στη νέα Βουλή, καταγράφοντας μείωση 4 εδρών). Τρίτο κόμμα αναδείχθηκε το κόμμα Μεγάλη Συμμαχία για την Εθνική Ενότητα (GANA), το οποίο με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο Ελίας Σάκα που έχει αποχωρήσει από το ARENA στην προηγούμενη Βουλή, παίρνοντάς του 11 έδρες. Το GANA, ας σημειωθεί όσον αφορά την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή έχει στηρίξει την κυβέρνηση του Φούνες. Τις υπόλοιπες εννέα έδρες μοιράζονται τέσσερις μικρότεροι πολιτικοί σχηματισμοί.

Στις τοπικές εκλογές που κάποτε είχε παντοδυναμία το FMLN, σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα το ARENA κέρδισε 117 από τις συνολικά 262 δημαρχίες, έναντι 95 του FMLN -πέντε λιγότερες από το 2009- και το GANA που φέρεται ότι κερδίζει 18.

Ο λαός της χώρας φαίνεται ότι τιμώρησε την απερχόμενη κυβέρνηση του Μετώπου, τόσο για την πολιτική που άσκησε στο εσωτερικό με μέτρα που αύξησαν το κόστος ζωής, όσο και για την εξωτερική πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ