Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή και ανακοίνωση της ΔΗΠΑΚ ΑΕΙ για να σταματήσουν άμεσα οι συνδικαλιστικές διώξεις
Motion Team |
Από τις κινητοποιήσεις που είχαν γίνει στο ΑΠΘ ενάντια στις εκλογές για τα συμβούλια διοίκησης |
Να σταματήσει η προσπάθεια ποινικοποίηση της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), ζητούν με Ερώτησή τους στη Βουλή, προς τους υπουργούς Παιδείας και Δικαιοσύνης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας, Θεόδωρος Ιγνατιάδης και Σοφία Καλαντίδου.
«Αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι η εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής συμβαδίζει με την καταστολή και την ποινικοποίηση της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης. Αυτή είναι και η ουσία στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, που περιλαμβάνει ο νέος νόμος - πλαίσιο για το πανεπιστήμιο της αγοράς, δηλαδή το χτύπημα του φοιτητικού, εργατικού και λαϊκού κινήματος», σχολιάζουν οι βουλευτές και ρωτούν τους υπουργούς τι μέτρα θα λάβουν ώστε να σταματήσει κάθε διαδικασία δικαστικών διώξεων όσων συμμετείχαν στην εν λόγω κινητοποίηση.
Για το ίδιο θέμα, ανακοίνωση έβγαλε και η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) ΑΕΙ, που χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις ενάντια στο νόμο - πλαίσιο τονίζοντας ότι «αποτελούν σημαντικές επιτυχίες και αγωνιστικές παρακαταθήκες στην ιστορία του πανεπιστημιακού κινήματος».
Η ΔΗΠΑΚ καταγγέλλει την ωμή πολιτική και συνδικαλιστική δίωξη των εκλεγμένων πανεπιστημιακών και εργαζομένων στο ίδρυμα, τονίζοντας ότι «η προσπάθειά τους να τρομοκρατήσουν και να καταστείλουν το πανεπιστημιακό, φοιτητικό και εργατικό κίνημα που παλεύει και αντιστέκεται, που υπερασπίζεται δικαιώματα και κατακτήσεις, θα πέσει στο κενό. Το κίνημα αλληλεγγύης που θα αναπτυχθεί από τους συναδέλφους του ΑΠΘ και των άλλων ΑΕΙ, από τους εργαζόμενους της πόλης μας, τη νεολαία δεν θα επιτρέψει τη συνεχιζόμενη προσπάθεια τρομοκράτησης», λέει η ΔΗΠΑΚ και καλεί τους πανεπιστημιακούς να συμπαραταχθούν σ' αυτή την κατεύθυνση.
«Ο αγώνας ενάντια στο νόμο πλαίσιο και την πολιτική που καταδικάζει το επιστημονικό και κοινωνικό μας μέλλον και μαζί και το μέλλον του τόπου μας, η απαίτησή μας για ένα καλύτερο αύριο, θα δυναμώσει. Ο αγώνας για τη διαμόρφωση Ανώτατης Εκπαίδευσης σύγχρονης, υψηλού επιπέδου, αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν με δημοκρατική λειτουργία, στην υπηρεσία του ελληνικού λαού και όχι των επιδιώξεων των επιχειρηματικών ομίλων θα συνεχιστεί με νέα δύναμη», καταλήγει η ΔΗΠΑΚ.