Πέμπτη 8 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ξεδιάντροπα υπέρ των χαρατσιών

Μόνο ως πρόκληση μπορεί να εκληφθεί η στάση των αστικών κομμάτων που ενώ αποφασίζουν και διευθύνουν μια πρωτοφανή φοροεπιδρομή στο πενιχρό λαϊκό εισόδημα, υποκρίνονται ότι συμπάσχουν με το λαό, όταν δεν του βγάζουν γλώσσα ότι τον χαρατσώνουν «για το καλό του» και δεν του κουνάνε το δάχτυλο για υπακοή στους άδικους νόμους τους. Το ΠΑΣΟΚ, επιβεβαιώνοντας την προσήλωσή του στην πολιτική αφαίμαξης του λαού για τη διάσωση της πλουτοκρατίας, επιχείρησε προχτές να ακυρώσει ακόμα και τη συζήτηση στη Βουλή της πρότασης του ΚΚΕ για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος και του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ. Για να κρύψει από το λαό ότι η πολιτική του είναι πολιτική υπεράσπισης των χαρατσιών και των άλλων μέτρων που τον γονατίζουν.

Το ΠΑΣΟΚ καταψήφισε την πρόταση του ΚΚΕ μαζί με τη ΝΔ και τον ΛΑ.Ο.Σ. σαν «μη σοβαρή» και «ανεδαφική»! Κι αυτό γιατί -όπως είπαν- η υλοποίησή της κοστίζει 4,3 δισ. - τόσα δηλαδή αρπάζουν απ' την τσέπη μας - για τα οποία δεν προτείνονται ισοδύναμα μέτρα! Αιτιολογία που δείχνει πως για το πολιτικό προσωπικό των αστών, η φοροαφαίμαξη του λαού, πρόσθετα στα άλλα αντιλαϊκά αντεργατικά μέτρα, δεν έχει γυρισμό. Μάλιστα, στελέχη του ΠΑΣΟΚ μόνο που δεν αξίωσαν να τους ευγνωμονεί ο λαός, γιατί -όπως κυνικά ανέφεραν- το χαράτσι της ΔΕΗ απέτρεψε αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες και στο πετρέλαιο!

Πρόκληση όμως αποτελεί και το προσωπείο «κοινωνικής ευαισθησίας» που προβάρει η ΝΔ, διαμαρτυρόμενη για την ταλαιπωρία του κόσμου στα καταστήματα της ΔΕΗ και τις εφορίες «χωρίς να βρίσκει καθαρή απάντηση ως προς το τι πρέπει να κάνει». Συμφωνεί δηλαδή μ' αυτή καθαυτή τη ληστεία, αλλά ενίσταται για τη μέθοδο διεκπεραίωσής της! Από κοντά και ο ΛΑ.Ο.Σ. με μοναδική του έγνοια πώς θα εισπραχθούν τα χαράτσια, ζήτησε χτες απ' την κυβέρνηση να βρει τρόπο. Αλλωστε, εξαρχής διακήρυττε «καλός νόμος, κακός νόμος, αλλά νόμος». Δηλαδή, το χέρι στην τσέπη και τα κεφάλια κάτω. Στο ίδιο μήκος κύματος, αυτό της «τήρησης του νόμου» βρίσκεται σταθερά και η ΔΗ.ΣΥ. της Μπακογιάννη. Είναι υπόλογοι όλοι για τη ληστεία του λαού, την ίδια ώρα που ενισχύουν ξεδιάντροπα το κεφάλαιο.

Καλούν το λαό να αποδεχτεί αδιαμαρτύρητα τα χαράτσια και με το άλλο χέρι προχωρούν σε μείωση των φορολογικών συντελεστών για τους επιχειρηματικούς ομίλους, ενισχύουν με κάθε τρόπο τα μονοπώλια, αφήνοντας τον αμύθητο πλούτο που έχουν συσσωρεύσει ανέγγιχτο. Ολοι μαζί παλεύουν για τους αστούς. Ο λαός, με τη δικιά του συμμαχία, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, να αντιπαλέψει την πολιτική τους, παλεύοντας για το δίκιο του. Μπορεί να καταργήσει τα χαράτσια, να παρεμποδίσει μέτρα που του φορτώνουν νέα βάρη, να αποσπάσει μέτρα ανακούφισής του. Προϋπόθεση η πάλη του να είναι ταξική, ανειρήνευτη, μαζική, στους τόπους δουλειάς και στις εργατογειτονιές να συνενώνει όλους όσοι θίγονται σε μια ισχυρή συμμαχία, που τις μικρές νίκες θα τις αντιλαμβάνεται ως προκαταβολή της οριστικής της, της ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων, της οικοδόμησης της λαϊκής εξουσίας.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ