Πέμπτη 1 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Καθημερινή μάχη για τη σύμβαση

Από τη συγκέντρωση των απεργών μπροστά στην πύλη των Ναυπηγείων Ελευσίνας
Από τη συγκέντρωση των απεργών μπροστά στην πύλη των Ναυπηγείων Ελευσίνας
Από τα χαράματα οι εργάτες των συνεργείων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης είχαν πάρει και χτες τη θέση τους μπροστά στην πύλη των Ναυπηγείων Ελευσίνας περιφρουρώντας την απεργία που έχουν ξεκινήσει, συσπειρωμένοι στα ταξικά τους συνδικάτα, εδώ και δύο βδομάδες για την υπογραφή της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η απεργία αφορά όσες επιχειρήσεις δεν έχουν δεχτεί ακόμα την ανανέωση της σύμβασης, ενώ με αυτή τη μάχη οι εργάτες της Ζώνης δίνουν την απάντηση που πρέπει στην προσπάθεια που εκδήλωσαν από κοινού εργοδότες και συγκυβέρνηση να περάσουν στη Ζώνη ατομικές συμβάσεις πείνας και να ξεμπερδεύουν με τα δικαιώματα που έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενοι ακόμα και με αίμα.

Με τη μάχη της σύμβασης οι εργάτες, πέρα από μήνυμα που στέλνουν συνολικά στην αντιλαϊκή πολιτική και στο νέο ακόμα πιο άγριο πετσόκομμα των μεροκάματων, υπερασπίζονται και τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς - που προβλέπονται στη σύμβαση - τα οποία οι εργολάβοι θέλουν να καταργήσουν και ήδη παραβιάζουν συνεχώς. Χαρακτηριστικά, σε προχτεσινό έλεγχο του Σώματος Επιθεωρητών (ΣΕΠΕ) στο ναυπηγείο Ψύχαλη στη Ζώνη διαπιστώθηκε το μέλλον που επιφυλάσσουν στους εργάτες. Στο επισκευαζόμενο πλοίο «ΑΛΙΑΝΘΗ», ανάμεσα σε άλλα, δεν υπήρχε ούτε ασφάλεια στην ηλεκτρική εγκατάσταση με άμεσο τον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας! Ενώ στο χώρο του ναυπηγείου που γίνεται διάλυση ενός πλοίου, ο γερανός δεν έχει πιστοποιητικά καταλληλότητας και ο χειριστής δεν είχε άδεια!

Οσον αφορά για τα μεροκάματα που θέλουν οι εργολάβοι να επιβάλουν στους εργάτες, αυτά φαίνονται με τα όσα εφαρμόζονται στο συνεργείο των ηλεκτροτεχνιτών της «ΖΗΜΕΝΣ». Στο 8ωρο 23 και 25 ευρώ καθαρά ανάλογα την ειδικότητα, χωρίς διάλειμμα, όταν η Σύμβαση προβλέπει 99 ευρώ μεικτά στο 7ωρο. Οι ηλεκτροτεχνίτες συμμετέχουν στην απεργία, παραμένοντας με πείσμα μπροστά στην πύλη του Ναυπηγείου Ελευσίνας και κόντρα στις ανοιχτές απειλές για απόλυση από την εταιρεία. «Θα πάμε για δουλειά όταν θα εφαρμόσουν τη σύμβαση. Εμείς έχουμε τη δύναμη και όταν είμαστε όλοι μαζί δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα», ανέφερε ένας εργαζόμενος, ενώ ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, μιλώντας στους απεργούς, ανέφερε: «Μπαίνουν από την πύλη φορτηγά με φύλλα λαμαρίνας και βγαίνουν από το ναυπηγείο καράβια και θαλαμηγοί πολυτελείας. Εμείς το καταφέραμε αυτό. Εμείς είμαστε αυτοί που παράγουμε τα πάντα. Ως πότε θα επιτρέπουμε να κλέβουν το μόχθο μας τα παράσιτα οι πλουτοκράτες με τις κυβερνήσεις τους;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ