Σάββατο 17 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ»
Δεν περνάει ο αυταρχισμός

Παρά τις πιέσεις της κυβέρνησης, σημαντικός αριθμός δημοσίων υπαλλήλων αντιστέκεται στη συμπλήρωση του «πόθεν έσχες», ενώ η ΑΔΕΔΥ δηλώνει ότι θα στηρίξει τους «απείθαρχους»

Από κινητοποίηση δημοσίων υπαλλήλων
Από κινητοποίηση δημοσίων υπαλλήλων
Παρά τα μέσα που επιστράτευσε η κυβέρνηση για να εξαναγκάσει τους δημόσιους υπάλληλους να καταθέσουν το «πόθεν έσχες», όπως απειλές, εκβιασμούς, τελεσίγραφα και παρά τις παλινδρομήσεις της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ και των πλειοψηφιών σε διάφορες Ομοσπονδίες του δημοσίου, οι εργαζόμενοι φαίνεται να έχουν σε σημαντικό βαθμό απειθαρχήσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ήταν λίγα τα κρούσματα όπου εκπαιδευτικοί πιέστηκαν από διευθυντές και προϊσταμένους να συμπληρώσουν το «πόθεν έσχες». Μάλιστα, υπό την «απειλή» του επερχόμενου από το υπουργείο Παιδείας νομοθετικού πλαισίου για την «αξιολόγηση», έγιναν ακόμη και τηλεφωνήματα σε σπίτια εκπαιδευτικών, προκειμένου να τους πείσουν. Κοντά στα παραπάνω, δεν έλειψαν και οι περιπτώσεις που η αποφάσεις των Ομοσπονδιών ΟΛΜΕ και ΔΟΕ δεν έφτασαν στους εκπαιδευτικούς, κυρίως σε ΕΛΜΕ και Διδασκαλικούς Συλλόγους που ελέγχονται από το ΠΑΣΟΚ.

Χτες το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ότι θα προστατέψει τους «απείθαρχους» εργαζόμενους από κάθε αυθαίρετη δίωξη. Σύμφωνα με τον πρόεδρό της Σ. Παπασπύρο, η επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων και απειλών από πλευράς υπουργείου, για όσους υπαλλήλους δε δήλωσαν το «πόθεν έσχες» ή κατέθεσαν μόνο την υπεύθυνη δήλωση, θεωρείται από την ΑΔΕΔΥ «απώλεια ψυχραιμίας της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και αγωνία για την ανταπόκριση των υπαλλήλων στην τελική ημερομηνία». Η στάση των εργαζομένων καταγράφεται ως «κρίση εμπιστοσύνης προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου»

Σ' επισήμανσή του ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Κ. Παπαντωνίου, είπε ότι επιχειρείται «τεχνική όξυνση ανάμεσα στους δημοσίους υπαλλήλους και στο υπόλοιπο της κοινωνίας. Εμφανίζονται, οι υπάλληλοι ν' αρνούνται τον έλεγχο, ενώ αρνούνται τον αυταρχισμό, τον κοινωνικό ρατσισμό». Θέτει επίσης, θέμα πολιτικών δικαιωμάτων, θέματα δημοκρατίας και διαφάνειας που δημιουργούνται από την «πορεία αυταρχισμού» της κυβέρνησης.

Μέχρι τώρα, 80 με 90 χιλιάδες υπάλληλοι δεν έχουν δηλώσει τα στοιχεία τους. Ο αριθμός αυτός, θ' αυξηθεί με το άνοιγμα των φακέλων, σύμφωνα με τον Σ. Παπασπύρο, πολλοί εργαζόμενοι, ακολουθώντας τις αποφάσεις των Ομοσπονδιών κατέθεσαν δήλωση που παραπέμπει στη φορολογική τους δήλωση.

Ο Δ. Αγκαβανάκης μέλος της ΕΣΑΚ - Δημοσίου, δήλωσε στο «Ρ»: «Η μαζική ανυπακοή και απειθαρχία των δημοσίων υπαλλήλων στο «πόθεν έσχες» των πολιτικών σκοπιμοτήτων της κυβέρνησης, δείχνει ότι: οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο προκειμένου να υπερασπιστούν στοιχειώδη δικαιώματά τους, δεν πειθαναγκάζονται και δεν υποτάσσονται στις απειλές της κυβέρνησης. Αυτή, η προωθημένη μορφή αντίδρασης των εργαζομένων στο Δημόσιο, θα πρέπει να πάρει βαθύτερα χαρακτηριστικά συνειδητοποίησης και ν' αποτελέσει σημαντικό στοιχείο αξιοποίησης για την αποφασιστική στάση των εργαζομένων ενάντια στα αντιλαϊκά, αντεργατικά, αντιασφαλιστικά, κυβερνητικά μέτρα που επέρχονται».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα, ούτε καν στην Αμερική το «πόθεν έσχες» δε δηλώνεται στις δημόσιες υπηρεσίες. Τίθεται μέσα από τα φορολογικά συστήματα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ