Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Λησταρχεία με πατέντα

Σε νέα έκδοση εντόκων γραμματίων προχώρησε χτες το υπουργείο Οικονομικών

Στο παρά πέντε της διαδικασίας για το νέο μνημόνιο και τη νέα δανειακή σύμβαση για λογαριασμό της πλουτοκρατίας, ταυτόχρονα με τη συνεχιζόμενη άνοδο των τιμών στο χρηματιστήριο της Αθήνας, η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου προχώρησε χτες και σε νέα δημοπρασία εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας.

Το νέο δάνειο φτάνει στα 812,5 εκατ. ευρώ και προορίζεται για την ανακύκλωση - αποπληρωμή εντόκων γραμματίων που λήγουν στο αμέσως επόμενο διάστημα. Το επιτόκιο που «πρόσφεραν» οι τραπεζίτες διαμορφώθηκε στο 4,86% και οι τόκοι για το εξάμηνο φτάνουν στα 20 εκατ. ευρώ.

Το μέγεθος της ληστείας που συντελείται μέσα από την υπερσυσσώρευση κρατικού χρέους αποτυπώθηκε και στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού στο 12μηνο του 2011.

Οι δαπάνες τους για τους τόκους - χώρια τα χρεολύσια - απογειώθηκαν στα 16,35 δισ. ευρώ (από 13,22 δισ. ευρώ για το 2010) με ποσοστό διόγκωσης 23,6%. Στα χρεολύσια για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους δαπάνησαν ακόμη τουλάχιστον 62,5 δισ. ευρώ !

Το συνολικό κονδύλι για την εξυπηρέτηση του χρέους (τόκοι και χρεολύσια) έφτασε για το 2011 στα 79 δισ. ευρώ, πάνω από το 36% του παραγόμενου ΑΕΠ !

Οι λεγόμενες «πρωτογενείς δαπάνες» (συντάξεις, μισθοί, Ασφάλιση, Πρόνοια κ.λπ.) διαμορφώθηκαν στα 51,4 δισ. ευρώ, δηλαδή 11 δισ. ευρώ χαμηλότερα από τις δαπάνες για το κρατικό χρέος!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ