Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μεγάλο κλήρο ονειρεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ...

Πολιτική ...μεγέθυνσης του αγροτικού κλήρου, δηλαδή δημιουργίας μεγαλοαγροτών προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μιλώντας στην Εκθεση «ΑΓΡΟΤΙΚΑ», ο Αλ. Τσίπρας πρότεινε να υπάρξουν φορολογικές απαλλαγές και πιστωτικές διευκολύνσεις για μεγέθυνση του κλήρου ιδίως στους νέους αγρότες, τη δημιουργία συνεταιριστικής τράπεζας γης και μέτρα αποθάρρυνσης για όσους έχουν γη και δεν την καλλιεργούν. Τούτο αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ κινείται στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της ΕΕ, της ΚΑΠ και της επιχειρηματικής γεωργίας.

Την πολιτική συγκέντρωσης της αγροτικής γης προωθεί εδώ και χρόνια η ΕΕ και οι κυβερνήσεις του ευρωμονόδρου. Αλλωστε, προ ετών επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ επιχειρήθηκε η ίδρυση τράπεζας γης, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, απεργάστηκε προτάσεις για το πώς θα επιδοτηθεί η αγορά αγροτικής γης. Το θέμα είχε συζητηθεί πριν δύο χρόνια και στον «κοινωνικό διάλογο» στο Ζάππειο, όπου είχε τεθεί ανάμεσα στα άλλα και το ενδεχόμενο της επιδότησης του επιτοκίου για την αγορά αγροτικής γης από νέους αγρότες. Το ίδιο προτείνει και ο Αλ. Τσίπρας... Επίσης, η φορολόγηση της αγροτικής γης σε όσους δεν είναι επαγγελματίες αγρότες είναι κάτι που ανάμεσα στα άλλα προωθεί και η τρόικα και το στηρίζουν και στελέχη της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Ο Αλ. Τσίπρας προτείνει εδώ μέτρα αποθάρρυνσης σε όσους έχουν γη και δεν την καλλιεργούν... Είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα οι αγρότες δεν πουλάνε εύκολα τη γη τους. Το ίδιο συμβαίνει με όσους κατέχουν αγροτική γη αλλά ζουν στα αστικά κέντρα. Ομως, η ΕΕ και τα μονοπώλια απαιτούν μεγάλες αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Στο πλαίσιο αυτό, οι κυβερνήσεις και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου προωθούν πολιτική επιτάχυνσης της συγκέντρωσης της αγροτικής γης στα χέρια λίγων, με κάθε μέσο. Η μικρομεσαία αγροτιά θα έχει να αντιμετωπίσει μια πολιτική βίαιου ξεκληρίσματος και ξεπουλήματος της γης της, εξαιτίας του μνημονίου, της νέας ΚΑΠ και της στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Και έρχεται μέσα σε όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ και προτείνει τη μεγέθυνση του κλήρου! Κανένα συμφέρον κανένα όφελος δεν έχει η φτωχομεσαία αγροτιά από μια τέτοια πολιτική. Η λύση βρίσκεται στην πάλη για τη δημιουργία της λαϊκής εξουσίας και της λαϊκής οικονομίας.


Κ. Δ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ