Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέος κύκλος περικοπών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Θηλιές με «κλειστούς προϋπολογισμούς» για τα φάρμακα και τις εργαστηριακές εξετάσεις των ασφαλισμένων

Νέο κύκλο άγριων περικοπών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο σύνολο του πληθυσμού της χώρας προοιωνίζεται από τη συνάντηση χτες το απόγευμα των υπουργών Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου. Ο πέλεκυς θα ξεκινήσει από τη φαρμακευτική περίθαλψη αλλά θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες παροχές με αποτέλεσμα να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι άγρια χαράτσια ή να υποχρεωθούν να αποκτήσουν ιδιωτική ασφάλιση, ώστε να έχουν ένα υποφερτό επίπεδο υπηρεσιών υγείας.

Μετά τη συνάντηση ο Ανδρέας Λοβέρδος είπε ότι η συγκυβέρνηση θα πάει σε έναν «κλειστό προϋπολογισμό, που όπως προσδιορίστηκε και συμφωνούμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους υπόλοιπους, θα είναι περίπου το ποσό που η Ελληνική Δημοκρατία μπορεί να καταναλώσει για φάρμακο το έτος 2012, δηλαδή 2,88 δισ. ευρώ». Δηλαδή, η φαρμακευτική δαπάνη των Ταμείων θα μειωθεί κατά 320 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με όσα δήλωσε ο υπουργός Υγείας μετά την τελευταία συνάντησή του με την τρόικα (21/1/2004). Ο έλεγχος θα είναι τρίμηνος και όσες δαπάνες θα θεωρούνται υπερσυνταγογράφηση «θα καταργηθούν πάραυτα» για όλα τα ταμεία. Δηλαδή, δεν θα περιοριστεί μόνο στα τέσσερα ταμεία του ΕΟΠΥΥ (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ και ΟΓΑ).

Αύριο, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, θα γίνει «διάσκεψη με όλους τους εκπρόσωπους των φαρμακευτικών παραγωγικών εταιρειών - ξένων και ελληνικών - με τις φαρμακαποθήκες, με τα φαρμακεία, τους γιατρούς για να συζητήσουμε πια τη συγκεκριμένη πολιτική, πάνω σε ένα δημοσιονομικό στόχο».

Από την πλευρά του ο Ευ. Βενιζέλος είπε ότι «οι δαπάνες υγείας, οι δαπάνες οι σχετικές με το φάρμακο, οι αμυντικές δαπάνες και οι δαπάνες που θέλουμε να μειωθούν σε σχέση με τη λειτουργία των φορέων του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα είναι τα τρία βασικά μέτωπα... για την ολοκλήρωση της συμφωνίας γύρω από το νέο πρόγραμμα».

Κλειστός προϋπολογισμός και στις εξετάσεις

Η θηλιά του κλειστού προϋπολογισμού με ταυτόχρονη πριμοδότηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας θα ισχύσει και στις εργαστηριακές εξετάσεις των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.

Οπως ανακοίνωσε χτες ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Κυριάκος Σουλιώτης για τις εργαστηριακές εξετάσεις, το 2012 προβλέπονται 352 εκατομμύρια «και ούτε ένα ευρώ παραπάνω». Από την προηγούμενη βδομάδα έχει επέλθει συμφωνία με όλα τα Εργαστήρια και τα Διαγνωστικά Κέντρα της χώρας για τον τρόπο με τον οποίο θα συνεργαστούν με τον ΕΟΠΥΥ για την εκτέλεση των παρακλινικών εξετάσεων. Αυτό θα σημάνει συμμετοχή 15% σε όλους τους ασφαλισμένους, όταν όλοι οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ ή οι άμεσα ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ δεν είχαν καμιά συμμετοχή στις παρακλινικές εξετάσεις με τα συμβεβλημένα εργαστήρια. Από τη συμμετοχή αυτή δεν εξαιρούνται ούτε οι χρόνιοι ασθενείς για επαναλαμβανόμενες εξετάσεις. Αυτή η επιλογή έρχεται ως προέκταση της συρρίκνωσης και της υποβάθμισης των υγειονομικών μονάδων του ΙΚΑ, όπου οι εξετάσεις γίνονται χωρίς καμιά συμμετοχή.

Αντιδρώντας σε αυτήν την πολιτική οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ στη Ρόδο οργανώνουν παραστάσεις διαμαρτυρίας: Αύριο στο τοπικό παράρτημα του ΙΚΑ, ώρα 9 π.μ. Μεθαύριο στην τοπική μονάδα της EUROMEDICA, ώρα 8 π.μ.

Στην αγκαλιά των επιχειρηματιών

Σαν μάννα εξ ουρανού περίμεναν οι επιχειρηματίες της Υγείας επιλογές σαν κι αυτές της συγκυβέρνησης.

Χτες, ο όμιλος «Interamerican» ανακοίνωσε ότι έκανε όλες εκείνες τις επενδύσεις που θα του επιτρέψουν να παράσχει υπηρεσίες υγείας, μετά τη στροφή των ασθενών στο δημόσιο τομέα λόγω της οικονομικής κρίσης. Οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας είναι πολύ ψηλές, κοντά στο 47%, τονίστηκε στην παρουσίαση της ιδιωτικής κλινικής «Αθηναϊκή Mediclin», η οποία ανήκει στον όμιλο «Interamerican», και θα αποτελέσει το άρμα αυτής της πολιτικής. Η απόκτηση πελατείας, όπως τονίστηκε, θα γίνει μέσω της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά αυτή τη φορά οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας δεν είναι άμεσες πληρωμές των ασθενών, όπως τώρα, αλλά μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας, για την οποία οι επιχειρηματίες έχουν μεγάλες προσδοκίες

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανακοστολόγηση διαγνωστικών εξετάσεων από την κυβέρνηση(2015-12-22 00:00:00.0)
Πλαφόν σε διαγνωστικές εξετάσεις και νοσηλεία(2014-08-20 00:00:00.0)
Νέα εργαλεία περιορισμού των παροχών και των δαπανών(2013-07-11 00:00:00.0)
«Ξηλώνεται» το μικροβιολογικό εργαστήριο του ΕΟΠΥΥ(2013-01-24 00:00:00.0)
Περικοπές επικίνδυνες για την υγεία του λαού(2012-08-26 00:00:00.0)
Ετοιμάζει το έδαφος για νέες περικοπές σε βάρος του λαού(2012-06-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ