Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ - ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Αυξάνονται οι νεκροί από το κρύο

Συνολικά περισσότεροι από 60 άνθρωποι έχουν πεθάνει τα τελευταία 24ωρα από το δριμύ ψύχος και τις χιονοπτώσεις που πλήττουν την Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, ενώ έκλεισαν σχολεία, υπήρξε εκτεταμένη διακοπή ρεύματος και αποκλεισμός απομακρυσμένων περιοχών.

Στην Ουκρανία τουλάχιστον 30 άνθρωποι πέθαναν από το κρύο, οι περισσότεροι από τους οποίους άστεγοι, σύμφωνα με το υπουργείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων, ενώ πάνω από 600 άνθρωποι νοσηλεύονται με συμπτώματα υποθερμίας και κρυοπαγήματα. Οι αρχές - με αρκετή καθυστέρηση - δημιούργησαν 1.600 πρόχειρα καταλύματα παρέχοντας στέγη και φαγητό στους αστέγους. Τα σχολεία και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα θα παραμείνουν κλειστά έως τη Δευτέρα. Στην Πολωνία, πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στους 21, ενώ ορισμένοι έπαθαν δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα από παλιές ή ελαττωματικές θερμάστρες. Στη Ρουμανία έχουν πεθάνει τουλάχιστον 8, καταγράφτηκε χτες ένας θάνατος από το κρύο στη Μόσχα, ενώ στη Βουλγαρία συνολικά πέθαναν πέντε άνθρωποι και στη Λιθουανία ένας άστεγος άνδρας βρέθηκε νεκρός από υποθερμία στο Βίλνιους, ανεβάζοντας σε 8 τον αριθμό των νεκρών από το περασμένο Σάββατο. Στην τσεχική πρωτεύουσα, την Πράγα, μία άστεγη γυναίκα βρέθηκε χτες το πρωί νεκρή, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών που συνδέονται με το κρύο από το περασμένο Οκτώβρη στους 11.

Οι θερμοκρασίες αυτών των ημερών, που φτάνουν έως και μείον 33 βαθμούς Κελσίου, δεν αποτελούν κάποιο πρωτοφανές φαινόμενο στις περισσότερες απ' αυτές τις χώρες. Κυρίως όμως η απότομη επιδείνωση της κοινωνικής κατάστασης, η φτώχεια και η ανέχεια, απότοκα της καπιταλιστικής παλινόρθωσης, οδηγούν μαζικά ανθρώπους στο δρόμο. Αυτή είναι άλλη μια πλευρά... του «καπιταλιστικού παραδείσου» που υπόσχονταν στους λαούς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ