Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
«Μαθήματα» από το μεγάλο κεφάλαιο

Στην κατεύθυνση της προώθησης της «επιχειρηματικότητας» στην εκπαίδευση εντάσσεται ο διαγωνισμός που διοργανώνεται για μαθητές των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ, ηλικίας 15-18 ετών, από το Σωματείο «Επιχειρηματικότητα Νέων» (ΣΕΝ - ιδρύθηκε από το ΣΕΒ).

Μαθητές θα κληθούν να «συνεργαστούν στο πλαίσιο ομάδων, ώστε να επιλύσουν με πρωτοποριακό τρόπο ένα πρόβλημα επιχειρηματικής φύσης». Πρόκειται για μια πρωτοβουλία απευθείας από τις επιχειρήσεις, με μεσάζοντα το υπουργείο Παιδείας και στόχο τις συνειδήσεις των νέων. Αλλωστε, το υπουργείο δε σταματά να δηλώνει ότι στόχος του είναι η προώθηση της επιχειρηματικότητας στην εκπαίδευση. Αποτελεί βασικό άξονα της ιδεολογικοπολιτικής παρέμβασης της άρχουσας τάξης στη νεολαία, με στόχο να διαμορφώσει συνειδήσεις στα μέτρα του συστήματος, να «χτίσει» προσωπικότητες που θα ταυτίζουν τα συμφέροντά τους με εκείνα των μεγαλοκαπιταλιστών.

Μέσα από συγκεκριμένα προγράμματα, μάλιστα, το μεγάλο κεφάλαιο αναλαμβάνει «αυτοπροσώπως» να «διαπαιδαγωγήσει» σε αυτή την κατεύθυνση. Ο διαγωνισμός διεξάγεται σε συνεργασία με το πρόγραμμα «Leonardo Da Vinci» της ΕΕ (για την επαγγελματική κατάρτιση), τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Junion Achievement Europe (που φτιάχτηκε από επιχειρήσεις για προώθηση της επιχειρηματικότητας) και θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του κολεγίου Athens Information Technology. Τις επιχειρηματικές ιδέες των μαθητών θα αξιολογήσει επιτροπή αποτελούμενη από στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, του Athens Information Technology, της «ΑΒ Βασιλόπουλος» και μέλη του ΔΣ του ΣΕΝ, ενώ μια σειρά επιχειρήσεις είναι χορηγοί του διαγωνισμού.

Στο πλαίσιο της προώθησης της επιχειρηματικότητας, το υπουργείο Παιδείας παροτρύνει τα σχολεία να συνεργαστούν με το Σωματείο Επιχειρηματικότητα Νέων. Από την αρχή της σχολικής χρονιάς, η αρμόδια διεύθυνση Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων ενημερώνει για τα προγράμματά του: «Η συνεργασία είναι δυνατόν να έχει το χαρακτήρα συμπληρωματικής δραστηριότητας στο πλαίσιο εφαρμογής του θεσμού του ΣΕΠ, στα προγράμματα "Αγωγής Σταδιοδρομίας", στα μαθήματα "Οικιακή Οικονομία", "Αρχές Οικονομίας", "Τεχνολογίας" καθώς και στο πλαίσιο της "Ερευνητικής Εργασίας (Project)" (για τα ΕΠΑΛ στα αντίστοιχα μαθήματα)», αναφέρει σε έγγραφο προς τα σχολεία (26.9.2011).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ