Τρίτη 31 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ν/Σ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ
Κατατίθεται την Πέμπτη στη Βουλή

Με τη διατήρηση των βασικών χαρακτηριστικών της επίθεσης στην εκπαίδευση και την ειδίκευση των γιατρών, που διαμόρφωσε η τελευταία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προωθείται στη Βουλή απ' την τρικομματική συγκυβέρνηση το ν/σ για την απόκτηση ιατρικής ειδικότητας και τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση των ιατρών.

Το σχέδιο συντάχτηκε απ' το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ), και αύριο θα γίνει διαβούλευση στο υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή Ιατρικών Συλλόγων και επιστημονικών εταιριών -των «επιστημονικών κοινοτήτων» όπως μετονομάζονται- και την Πέμπτη εισάγεται στη Βουλή. Επίσης, με το νομοσχέδιο το ΚΕΣΥ από συμβουλευτικό όργανο του υπουργείου Υγείας μετατρέπεται σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και εκτός απ' την κρατική επιχορήγηση θα έχει πόρους απ' την «είσπραξη παραβόλων απ' τους διοργανωτές επιστημονικών εκδηλώσεων κάθε μορφής» και την «καταβολή δωρεών, κληροδοσιών, χορηγιών και επιχορηγήσεων από τρίτους». Δηλαδή, απ' τις φαρμακευτικές εταιρίες, που είναι οι κυριότεροι χρηματοδότες των εκδηλώσεων και συνεδρίων.

Απ' το σχέδιο έχει απαλειφθεί η προηγούμενη πρόβλεψη για εξετάσεις ώστε να αρχίσει κάποιος γιατρός την ειδικότητα. Ωστόσο, και πάλι, αντί για έναρξη της ειδικότητας αμέσως μετά την λήψη του πτυχίου, χωρίς καμία αναμονή, προβλέπεται «κατάταξη σε πίνακες με σειρά προτεραιότητας». Ετσι αυξάνεται ο αριθμός των ανειδίκευτων γιατρών που θα είναι βορά στα μονοπώλια της Υγείας, στις ιδιωτικές κλινικές, στα τσεκαπάδικα και όπου αλλού χρειάζονται γιατρούς για να βγάζουν λάντζα. Τελικά τον τίτλο της ιατρικής ειδικότητας θα τον απονέμει από τούδε και στο εξής ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Επίσης, προβλέπεται η ίδρυση «Επιστημονικών Ιατρικών Κοινοτήτων» -για τις 40 ειδικότητες- που θα είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, και θα έχουν πόρους από δωρεές, χορηγίες και επιχορηγήσεις - κατά βάση απ' τις φαρμακευτικές εταιρίες. Αρμοδιότητες των ιατρικών κοινοτήτων θα είναι οι κατευθυντήριες οδηγίες για τα πρωτόκολλα και τις ιατρικές πράξεις και η κατάρτιση του Υγειονομικού Χάρτη, όχι βέβαια με κριτήρια τις λαϊκές ανάγκες, αλλά της αγοράς. Στα χέρια των κοινοτήτων εκχωρείται η συνεχιζόμενη εκπαίδευση των γιατρών, που παρέχεται μέσω συνεδρίων, απ' τα οποία αποκτώνται μόρια για τους γιατρούς.

Η ηγεσία της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου και οργανώνει αύριο κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας, ώρα 11 μ.μ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ