Παρασκευή 20 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Παζάρια σε ΟΗΕ και Αραβικό Σύνδεσμο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Κλιμακώνονται οι πιέσεις, αλλά και οι διαβουλεύσεις τόσο στους κόλπους του ΟΗΕ όσο και του Αραβικού Συνδέσμου, λίγα 24ωρα πριν τη νέα συνεδρίαση του δεύτερου που καλείται να αποτιμήσει το, μέχρι στιγμής, έργο των Αράβων παρατηρητών και ν' αποφασίσει για το επόμενο βήμα τους. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι συζητήσεις παρασκηνίου και στον ΟΗΕ, καθώς ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία πιέζουν για νέες κυρώσεις, τις οποίες η Μόσχα κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να στηρίξει εκτιμώντας ότι αποτελούν προθάλαμο εξωτερικής επέμβασης κατά της Συρίας, ενώ το Πεκίνο σε χαμηλότερους τόνους ουσιαστικά συμφώνησε με τη ρωσική στάση.

Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών αρκέστηκε, από την πλευρά του, να εκτιμήσει ότι «η αποστολή των παρατηρητών πάει αρκετά καλά και μπορεί να φέρει ακόμη μεγαλύτερα αποτελέσματα».

Το τι μέλλει γενέσθαι με τους παρατηρητές θα συζητήσουν οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου το Σαββατοκύριακο, οπότε θα τεθεί επί τάπητος και η πρόταση του Κατάρ για ανάπτυξη αραβικών στρατευμάτων στη Συρία, πρόταση που απορρίπτει κατηγορηματικά η Δαμασκός, αλλά και τα περισσότερα μέλη του Συνδέσμου, προς το παρόν τουλάχιστον. Αν τελικά ο Σύνδεσμος αποφασίσει να συνεχίσει την αποστολή, είναι βέβαιο ότι θα ζητήσει επέκταση της δικαιοδοσίας των παρατηρητών, πέραν της χρονικής διάρκειας παραμονής τους, στη Συρία, κάτι που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα δεχτεί η συριακή ηγεσία.

Τοπική εκεχειρία

Στο μεταξύ, εντός χώρας, συνεχίζονται οι συγκρούσεις. Χτες, πάντως, διέρρεαν ότι στην πόλη Ζαμπαντάνι, στο βορρά κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, η οποία φερόταν να έχει περιέλθει πλήρως υπό τον έλεγχο ενόπλων λιποτακτών, όπως διατείνονται αντιπολιτευτικές πηγές, στρατός και ένοπλοι συμφώνησαν σε εκεχειρία με αποτέλεσμα εκατέρωθεν ν' αποσυρθούν δυνάμεις από τους δρόμους και τα περίχωρα και ν' αποκατασταθεί στοιχειωδώς η παροχή ορισμένων υπηρεσιών.

Οι συριακές αρχές δεν επιβεβαίωσαν την εκεχειρία, αλλά την αποχώρηση του στρατού από τους δρόμους της πόλης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ