ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΑΓΚΥΡΑ - ΠΑΡΙΣΙ.--
Υπέρ της επανέναρξης, το συντομότερο δυνατό, του διαλόγου ανάμεσα στην ομάδα των «6» - των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία) και της Γερμανίας - με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα του δεύτερου τάχθηκε, χτες, για άλλη μια φορά, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου επαναδιατύπωσε την πρόθεση της Τουρκίας να λειτουργήσει ως «διαμεσολαβητής» και να φιλοξενήσει έναν τέτοιο διάλογο, ενώ ισχυρίστηκε ότι έχει επαφές και με τις δύο πλευρές και είναι πεπεισμένος ότι επιθυμούν να γίνει συζήτηση, οπότε «μένει να οριστεί ο χρόνος και τόπος», κατέληξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Στο πλευρό του Νταβούτογλου ήταν ο Ιρανός ομόλογός του, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, ο οποίος ολοκλήρωσε 2ήμερη επίσκεψη στην Τουρκία. Ο Σαλεχί αναφέρθηκε στο ζήτημα των στενών του Ορμούζ, τονίζοντας ότι το Ιράν «ουδέποτε έχει παρεμποδίσει τη διέλευση από αυτά τα τόσο σημαντικά για την παγκόσμια οικονομία στενά και δεν έχει καμία πρόθεση να το πράξει χωρίς λόγο». Συμπλήρωσε ότι η Τεχεράνη προειδοποίησε, απλώς, τους «γείτονές της να μη θέτουν εαυτούς σε δύσκολη θέση» και επανέλαβε ότι το Ιράν θέλει ηρεμία και ειρήνη στην περιοχή, καταλήγοντας ότι οι ΗΠΑ «είναι πολύ μακριά για να κάνουν κουμάντο σε αυτήν την περιοχή».
Η αναφορά αυτή, υποστήριξε ο Σαλεχί, σχετίζεται με την επιστολή που οι ιρανικές αρχές υποστηρίζουν ότι έλαβαν, πριν από λίγες μέρες, από τις ΗΠΑ, και στην οποία, τονίζεται ότι «το κλείσιμο των στενών του Ορμούζ είναι κόκκινη γραμμή για την Ουάσιγκτον». Εκτός αυτού, σύμφωνα με Ιρανό βουλευτή, με την επιστολή η αμερικανική ηγεσία ζητά να αρχίσουν άμεσες επαφές μεταξύ ΗΠΑ - Ιράν. Η συγκεκριμένη πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται από αλλού.
Στο μεταξύ, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, διαμόρφωνε «κλίμα» τονίζοντας ότι «είναι πολύ κοντά η επιβολή εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο». Ο Ζιπέ παρουσίασε την επιβολή εμπάργκο ως μια μάλλον ειλημμένη απόφαση που θα επισημοποιηθεί τη Δευτέρα στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ, παραδεχόμενος ότι αναζητούνται λύσεις για τις χώρες εκείνες που εξαρτούν σημαντικό μέρος της κάλυψης των ενεργειακών τους αναγκών από το ιρανικό πετρέλαιο. Εντούτοις, πηγές προσκείμενες στις Βρυξέλλες δεν εμφανίζονταν τόσο σίγουρες για την απόφαση του εμπάργκο, παραδεχόμενες ότι οι αντιρρήσεις είναι αρκετές καθώς οι χώρες που εισάγουν ιρανικό πετρέλαιο ζητούν κάτι περισσότερο από υποσχέσεις για την κάλυψη των αναγκών τους.