Παρασκευή 20 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΝΑΤΟ
Συνεργασία με πρόσχημα «τρομοκρατία» και πειρατεία

Την περασμένη βδομάδα ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, νυν αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης και μέχρι τον περασμένο Δεκέμβρη αντιπρόσωπος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε πως η Ρωσία και το ΝΑΤΟ στο εγγύς μέλλον πρέπει να ενώσουν τις προσπάθειές τους. Οπως υπογράμμισε ο Ρογκόζιν: «Πολύ σύντομα θα αντιμετωπίσουμε τέτοιες προκλήσεις ασφάλειας, που θα απαιτήσουν από μας κοινές ενέργειες» και πρόσθεσε πως «ανάμεσα σε Ρωσία και ΝΑΤΟ δεν υπάρχουν ανταγωνιστικές αντιθέσεις» και γι' αυτό το λόγο είναι σημαντικό «να εγκαταλείψουν κάθε πολιτική αντιπαράθεση». Σύμφωνα με τα λόγια του, η Ρωσία ενδιαφέρεται να ενισχύσει τη στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία με το ΝΑΤΟ, ειδικά στους τομείς των κοινών ερευνών και των παραγωγών και πρώτα απ' όλα στα θέματα αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας».

Ο Ρογκόζιν υπενθύμισε πως την ίδια στιγμή η ρωσική πλευρά περιμένει από τις ΗΠΑ νομικές εγγυήσεις, ότι το αμερικανικό σύστημα πυραυλικής άμυνας δε θα στρέφεται εναντίον της Ρωσίας. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν το σύστημα αυτό στρέφεται κατά της Ρωσία, θα ακολουθήσει κατάλληλη τεχνική απάντηση. «Διαθέτουμε όλα τα απαραίτητα μέσα για να εξουδετερώσουμε πλήρως οποιαδήποτε ενέργεια σε περίπτωση που θα επιδιωχθεί "να ξεγυμνώσουν" το στρατηγικό δυναμικό της Ρωσίας», σημείωσε ο ίδιος.

Μιλώντας για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο Ρογκόζιν υπογράμμισε, πως κάθε εξωτερική επιρροή στην κατάσταση στη Συρία θα οδηγήσει σε μια αναπόφευκτη καταστροφή. Κατά τη γνώμη του, το πρόσφατο παράδειγμα με τη Λιβύη δείχνει πως πρέπει όλες οι πλευρές να σταματήσουν τις παρεμβάσεις σε εμφύλιες αναμετρήσεις ξένων χωρών.

Ο Ρογκόζιν αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στο Ιράν, χαρακτηρίζοντας τις στρατιωτικές επιχειρήσεις ως άμεση απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας, ενώ για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είπε: «Κάθε χώρα έχει δικαίωμα να διαθέτει όλα τα απαραίτητα για να αισθάνεται άνεση και ασφάλεια».

Να σημειωθεί ότι, όπως ανακοίνωσε ο στρατηγός Νικολάι Μακάροφ, το ΝΑΤΟ κι η Ρωσία ενέκριναν την Τετάρτη σε επίπεδο Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων το Σχέδιο στρατιωτικής συνεργασίας για το 2012, που προβλέπει κοινές δράσεις κατά της «τρομοκρατίας» και της πειρατείας. Εκτός αυτού, μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ ενεργοποιείται η συνεργασία στον τομέα του Αφγανιστάν.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ