Τρίτη 17 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση στον Αραβικό Σύνδεσμο

Αρκετοί παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου εξακολουθούν να βρίσκονται στη Συρία
Αρκετοί παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου εξακολουθούν να βρίσκονται στη Συρία
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΚΑΪΡΟ.--

Το ενδεχόμενο αποστολής αραβικών στρατευμάτων στη Συρία, αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι με την αποστολή των παρατηρητών θα συζητηθεί, όπως όλα δείχνουν, στα τέλη της βδομάδας (πιθανότατα στις 19 Γενάρη) από τον Αραβικό Σύνδεσμο, όπως δήλωσε ο ΓΓ του Ναμπίλ αλ Αράμπι. Υπενθυμίζεται ότι ο εμίρης του Κατάρ πρότεινε να αποσταλούν αραβικά στρατεύματα που «θα διασφαλίσουν τον τερματισμό της αιματοχυσίας».

Θετικός ως προς την εφαρμογή της πρότασης εμφανίστηκε, μεταξύ άλλων αραβικών ηγεσιών, και ο πρώην ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου και υποψήφιος για την αιγυπτιακή προεδρία Αμρ Μούσα. Αντίθετα, αρνητικά αντέδρασε ο νέος Τυνήσιος Πρόεδρος, Μονσέφ Μαρζούκι, εκτιμώντας ότι η αποστολή αραβικών στρατευμάτων στη Συρία απειλεί να προκαλέσει γενικευμένη έκρηξη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Από την πλευρά της, πάντως, η συριακή ηγεσία, διά μέσου εκπροσώπου του Συριακού Συμβουλίου Ασφαλείας, κατέστησε σαφές ότι θα αποτρέψει με στρατιωτικά μέσα το οποιοδήποτε στρατιωτικό σώμα αποπειραθεί να εισέλθει σε συριακό έδαφος.

Διαψεύδει και προειδοποιεί η Τεχεράνη

Αναφερόμενη σε στρατιωτικά σενάρια, χτες, η Τεχεράνη, διέψευδε κατηγορηματικά τις, κατά κύριο λόγο, αμερικανικές αλλά και ισραηλινές διαρροές ότι άνδρες των ειδικών δυνάμεων (αλ Κουντς) του παραστρατιωτικού σώματος των «Φρουρών της Επανάστασης» βρίσκονται, ήδη, στη Συρία. Ιρανοί αξιωματούχοι επέμεναν ότι οι εξελίξεις είναι εσωτερικό θέμα της Συρίας, αλλά υπενθύμισαν ότι το Ιράν και η Συρία έχουν αμυντική συμφωνία, κάτι που σημαίνει ότι σε περίπτωση που η Συρία δεχθεί επίθεση, το Ιράν, με βάση τη συμφωνία αυτή, εμπλέκεται άμεσα.

Οι φημολογίες στις οποίες απάντησε η Τεχεράνη πυροδοτήθηκαν, κατά κύριο λόγο, από την είδηση ότι, την περασμένη βδομάδα, στη συριακή πρωτεύουσα βρέθηκε ο διοικητής των ειδικών δυνάμεων αλ Κουντς των «Φρουρών της Επανάστασης», στρατηγός Κάσεμ Σολεϊμανί, χωρίς να γίνει γνωστό το αντικείμενο των επαφών που είχε. Για κατάφωρες παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων προς τη Συρία από την πλευρά της Τεχεράνης έκανε λόγο, από την άλλη, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, επικαλούμενο εκθέσεις αξιωματούχων του ΟΗΕ, χωρίς, όμως, να τους κατονομάζει. Ο ΓΓ του ΟΗΕ, πάντως, αρκέστηκε να επικρίνει σφοδρά την ηγεσία Ασαντ.

Ενώ εντείνεται ο διπλωματικός μαραθώνιος σε όλα τα επίπεδα, εντός Συρίας η ένταση παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα με νέες συγκρούσεις σε αρκετές πόλεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Τα πνεύματα δεν κατευνάστηκαν από την ανακοίνωση του Προέδρου Ασαντ για χορήγηση καθολικής αμνηστίας σε όλους όσοι έχουν συλληφθεί από τις 25 Μάρτη, οπότε και άρχισαν οι διαδηλώσεις, μέχρι τις 15 Γενάρη. Αντικαθεστωτικές οργανώσεις υποστήριζαν ότι η αμνηστία δεν σημαίνει τίποτε γιατί οι περισσότεροι συλληφθέντες κρατούνται χωρίς να έχει καν απαγγελθεί κατηγορία, οπότε δεν μπορούν να εντοπιστούν.

Βήματα συντονισμού

Στο μεταξύ, σε ένα περαιτέρω βήμα προχώρησε το αντιπολιτευόμενο «Εθνικό Συριακό Συμβούλιο» - που συστήθηκε μετά από αλλεπάλληλες τουρκικές προσπάθειες από δυνάμεις κυρίως φίλα προσκείμενες στους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους» - και ο «Ελεύθερος Συριακός Στρατός», που συστήθηκε επίσης σε τουρκικό έδαφος μέσα στους καταυλισμούς προσφύγων κοντά στα σύνορα και διατείνεται ότι αποτελείται κυρίως από λιποτάκτες που πλέον φθάνουν τις 40.000. Εκπρόσωποι των δύο οργανώσεων συναντήθηκαν και αποφάσισαν να βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία και συντονισμό.

Με την αντιπολίτευση δήλωσε, χτες, ότι συντάσσεται και ο βουλευτής Ιμάντ Γκχαλιούμ, ιδιαίτερα γνωστός στη Συρία. Ο Γκχαλιούμ, που κατάγεται από τη Χομς, έκανε τις δηλώσεις αυτές από το Κάιρο, μίλησε για «αιματηρή καταστολή και αδιανόητες εικόνες στις συριακές πόλεις» και συμπλήρωσε ότι υπάρχουν πολλοί βουλευτές που συμμερίζονται την άποψή του, αλλά δεν τολμούν να το πουν καθώς πλέον υπάρχει και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για τους αξιωματούχους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε τροχιά κρίσιμων εξελίξεων με φόντο συγκρούσεις και ανακατατάξεις(2021-01-01 00:00:00.0)
Το χρονικό της κλιμάκωσης(2020-01-11 00:00:00.0)
Επιθέσεις του τουρκικού στρατού σε Κούρδους και τζιχαντιστές...(2016-08-23 00:00:00.0)
Η αντιπαράθεση στην επέμβαση σε Συρία - Ιράκ(2016-01-10 00:00:00.0)
Πιέσεις της ΕΕ ενώ συνεχίζονται οι στρατιωτικές νίκες(2014-04-15 00:00:00.0)
Διπλωματική κινητικότητα(2012-08-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ