Σάββατο 11 Γενάρη 2020 - Κυριακή 12 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
Το χρονικό της κλιμάκωσης

Η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ιράν κλιμακώθηκε ιδιαίτερα μετά την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ να αποχωρήσει τον Μάη του 2018 από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν του 2015, που σηματοδότησε και τη διαπάλη με τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που την υπέγραφαν (τα άλλα 4 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία).

Στοιχείο κλιμάκωσης για τη θέση των ΗΠΑ στην περιοχή του Περσικού είναι και η κατάσταση στο Ιράκ, όπου διασταυρώνονται ισχυρά συμφέροντα και ενισχύονται ανταγωνιστές τους, όπως η Κίνα και η Ρωσία. Σταχυολογώντας την ακολουθία των εξελίξεων:

-- Από τον Απρίλη του 2019 ξεκίνησε συζήτηση στο ιρακινό κοινοβούλιο για την ανάγκη ψήφισης νόμου για την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ.

-- Αντιδράσεις υπήρξαν για επισκέψεις ηγετικών στελεχών των ΗΠΑ σε στρατιωτικές βάσεις χωρίς ενημέρωση της κυβέρνησης και μετακίνηση στρατευμάτων των ΗΠΑ από τη Συρία στο Ιράκ.

-- Μαζικές λαϊκές διαμαρτυρίες με δίκαια αιτήματα τον Οκτώβρη του 2019, όπου υπήρξε και έντονη παρέμβαση ξένου παράγοντα (ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία κ.ά.).

-- Στις 28/12/19 σκοτώθηκε Αμερικανός εργολάβος στο Κιρκούκ.

-- Στις 29/12 αμερικανικά μαχητικά έπληξαν θέσεις της ιρακινής σιιτικής πολιτοφυλακής «Δυνάμεις Λαϊκής Αντιπολίτευσης» (φιλικής στο Ιράν) στα ιρακινο-συριακά σύνορα, με 25 πολιτοφύλακες νεκρούς και 51 τραυματίες.

-- Μετά την κηδεία των θυμάτων πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που περικύκλωσε την πρεσβεία των ΗΠΑ στην «Πράσινη Ζώνη» και αίτημα να φύγει η πρεσβεία και να τερματιστεί η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ, ενώ δεν έλειψαν και οι προσπάθειες εισβολής και κατάληψής της, θυμίζοντας τα γεγονότα της κατάληψης της αμερικανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη το 1979. Οι διαδηλωτές αποχώρησαν μετά τη δέσμευση του Σιίτη πρωθυπουργού για ψήφιση νόμου αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων.

-- Στις 3/1/20 έγινε η γκανγκστερική δολοφονική επίθεση σε αυτοκινητοπομπή δίπλα στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, όπου σκοτώθηκαν ο Ιρανός υποστράτηγος Κασέμ Σολεϊμανί, επικεφαλής της επίλεκτης μονάδας Κουντς των «Φρουρών της Επανάστασης», και ο υποδιοικητής του ιρακινού σώματος «Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης» Αμπού Μάχντι Αλμουχάντις με άλλα 6 στελέχη.

-- Στις 8/1/20 έγιναν αντίποινα του Ιράν με ρίψη πυραύλων σε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ, στο Αϊν αλ Ασαντ στη δυτική επαρχία Ανμπαρ και στο Ερμπίλ του ιρακινού Κουρδιστάν, όπου δηλώθηκε ότι σκοτώθηκαν 80 Αμερικανοί και τραυματίστηκαν άλλοι 200, κάτι που διέψευσε η αμερικανική κυβέρνηση, με τον Τραμπ να εξαπολύει νέες απειλές και να καλεί το ΝΑΤΟ να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στη Μέση Ανατολή. Οι επιθέσεις αυτές χαρακτηρίστηκαν από Ιράν και Ιράκ κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ