Τρίτη 17 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΕΙ
Να μην πραγματοποιηθούν οι εκλογές για τα «Συμβούλια Διοίκησης»

Κάλεσμα της ΔΗΠΑΚ για κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στο νόμο - πλαίσιο και στην κυβερνητική πολιτική

Κάλεσμα αντίστασης και απειθαρχίας απευθύνει στους πανεπιστημιακούς και στους εκπαιδευτικούς των ΤΕΙ η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) ΑΕΙ, σημειώνοντας ότι μπορούν «μαζί με τους φοιτητές, τους διοικητικούς υπαλλήλους, μαζί με το ταξικό εργατικό κίνημα, να απαντήσουν στην επίθεση με κλιμάκωση του αγώνα», ενάντια στο νόμο - πλαίσιο και συνολικά στην κυβέρνηση του μαύρου μετώπου. Η ΔΗΠΑΚ καλεί τους Συλλόγους ΔΕΠ:

  • «Να καταδικάσουν τη νέα επίθεση της συγκυβέρνησης της μαύρης συμμαχίας ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.
  • Να πάρουν πρωτοβουλίες για την ενεργό συμμετοχή τους στη γενικότερη πάλη του λαϊκού κινήματος για την απόκρουση της επίθεσης.
  • Να οργανώσουν κίνημα αμοιβαίας συμπαράστασης ώστε να μην πραγματοποιηθούν οι εκλογές για τα "Συμβούλια Διοίκησης".
  • Να αντισταθούν στην εφαρμογή του νόμου και επιμέρους πλευρών του στα ΑΕΙ».

Ο μόνος δρόμος για εμάς, τονίζει η ΔΗΠΑΚ, «είναι η συλλογική δράση, ο αγώνας για να ανατραπούν τα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης, ο αγώνας για την υπεράσπιση της ζωής μας και του μέλλοντος των παιδιών μας. Είναι ο αγώνας ενάντια στα σχέδια της πλουτοκρατίας για την πτώχευση του ελληνικού λαού».

Η ΔΗΠΑΚ, στην ανακοίνωσή της, περιγράφει συνολικά τη βάρβαρη επίθεση στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα, το νέο μπαράζ μέτρων. Ειδικά για το χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης σημειώνεται: «Ενώ οι προϋπολογισμοί των Ανώτατων Ιδρυμάτων έχουν μειωθεί πάνω από 50% με ιδιαίτερες επιπτώσεις στη φοιτητική μέριμνα και τις εργασιακές συνθήκες στα ΑΕΙ, η κυβέρνηση συνεχίζει τους εκβιασμούς με τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ, προκειμένου να επιβάλει τον αντιδραστικό νόμο - πλαίσιο.

Αν και οι διαδικασίες για τη συγκρότηση των Συμβουλίων θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Γενάρη, εκλογές έχουν γίνει μόνο σε δύο ΤΕΙ. Στα υπόλοιπα ιδρύματα ακόμη και σε όσα είχαν οριστεί ημερομηνίες, υπάρχουν αναβολές κάτω από την έντονη αντίδραση φοιτητών και διδασκόντων. Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση συνδέει τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ με την εξέλιξη των εκλογικών διαδικασιών, ενώ παράλληλα απαιτεί συγχωνεύσεις τμημάτων και αναδιάρθρωση σχολών».

Η ΔΗΠΑΚ υπενθυμίζει πως «από την πρώτη στιγμή κάλεσε τους Συλλόγους, τους συνάδελφους, τους εργαζόμενους στα ΑΕΙ, τους φοιτητές να αποκρούσουν τις απειλές και τους εκβιασμούς και να ακυρώσουν στην πράξη το νέο νόμο - πλαίσιο, να εμποδίσουν την εκλογή των Συμβουλίων και παράλληλα να αντισταθούν στην εφαρμογή των άλλων πλευρών του νόμου. Την ίδια στιγμή οι συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΠΟΣΔΕΠ, της ΟΣΕΠ - ΤΕΙ και της ΕΕΕ ξεπερνούν κάθε προηγούμενο στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής. Στηρίζουν την εφαρμογή του νέου νόμου, "αγωνίζονται" για ενημερωτικές συναντήσεις με το υπουργείο, εκλιπαρούν την επιείκεια της κυβέρνησης για τα μισθολογικά ζητήματα. Οι παρατάξεις της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ και του ΔΙΚΤΥΟΥ επικεντρώνονται σε ζητήματα νομιμότητας του νόμου και εφαρμογής του, μιλούν για "θεσμική εκτροπή" προβάλλοντας ως "δημοκρατικό" το υπάρχον πανεπιστήμιο.

Από την άλλη μεριά η σύνοδος των Πρυτάνεων αναδιπλώνεται και περιορίζει την κριτική της για την εκλογή του Συμβουλίου και τα οικονομικά των ΑΕΙ. Στα ΑΕΙ πλευρές του νέου και παλαιότερων νόμων εφαρμόζονται, σπουδές και πτυχία υποσκάπτονται (βλ. σεμινάρια κατάρτισης του προγράμματος Επικαιροποίησης Γνώσεων Αποφοίτων ΑΕΙ, απ' όπου θα απονέμονται "τίτλοι σπουδών", με πιστωτικές μονάδες, δίδακτρα και αμοιβές στους διδάσκοντες), η επιχειρηματική δραστηριότητα των ΑΕΙ προχωρά, προωθείται η εφαρμογή του "Καλλικράτη" στην Ανώτατη Εκπαίδευση που θα αποτελέσει άλλο ένα χτύπημα στο δικαίωμα για σπουδές των παιδιών των λαϊκών οικογενειών και στα εργασιακά δικαιώματα των διδασκόντων και των άλλων εργαζομένων στα ΑΕΙ».

Ενάντια στα προγράμματα κατάρτισης στις σχολές

Οπως σημειώνεται και στην ανακοίνωση της ΔΗΠΑΚ, πλευρές του νέου νόμου επιδιώκεται να εφαρμοστούν. Μεταξύ αυτών είναι και η προώθηση των σεμιναρίων κατάρτισης του προγράμματος Επικαιροποίησης Γνώσεων Αποφοίτων ΑΕΙ, απ' όπου θα απονέμονται «τίτλοι σπουδών», με πιστωτικές μονάδες, δίδακτρα και αμοιβές στους διδάσκοντες. Το παραπάνω πρόγραμμα εντάσσεται στη λογική των Σχολών «Διά Βίου Μάθησης», που έχουν θεσμοθετηθεί στο νόμο - πλαίσιο και θα πουλούν κατάρτιση, μέσα στις σχολές.

Σημειώνεται πως η «Διά Βίου Μάθηση» καμία σχέση δεν έχει με την απαραίτητη επικαιροποίηση γνώσεων, που πρέπει να έχουν οι επιστήμονες. Ο «τίτλος» που θα απονέμεται δεν εξασφαλίζει τίποτα, αλλά η όλη διαδικασία εισάγει την αγορά της κατάρτισης στα ιδρύματα, η οποία θα διευρυνθεί, αν φοιτητές και διδάσκοντες επιτρέψουν την ίδρυση των σχολών «Διά Βίου Μάθησης. Τα «πτυχία» που θα δίνουν οι σχολές κατάρτισης θα υποβαθμίσουν ακόμα περισσότερο τα «κανονικά» πτυχία, αφού θα πρέπει να ρίχνουν τις απαιτήσεις τους στα πλαίσια του «ανταγωνισμού».

Το υπουργείο Παιδείας έχει καλέσει τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το πρόγραμμα. Τα πανεπιστήμια «μαζεύουν» τις προτάσεις των τμημάτων, όπου συζητείται το θέμα. Οι πανεπιστημιακοί που συσπειρώνονται στη ΔΗΠΑΚ αποκαλύπτουν το ρόλο του συγκεκριμένου προγράμματος, καλώντας να μην εφαρμοστεί.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ