Πέμπτη 6 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Προγράμματα κατάρτισης σε εφαρμογή του νόμου - πλαισίου

Μια ακόμα πτυχή του αντιδραστικού νόμου - πλαισίου για την ανώτατη εκπαίδευση προωθείται με γοργούς ρυθμούς σε πανεπιστήμια, αλλά κυρίως στα ΤΕΙ: Η ίδρυση σχολών Διά Βίου Μάθησης και η πώληση προγραμμάτων ανάλογων με αυτά των ΙΕΚ και άλλων σχολών κατάρτισης.

Πρόσφατα, ανακοινώθηκε για παράδειγμα από το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας η δημιουργία μιας τέτοιας σχολής και η προσφορά τριών προγραμμάτων κατάρτισης στον κλάδο της γουνοποιίας. Η παρουσίαση του σχεδίου έγινε στα τέλη Φλεβάρη στην Καστοριά και την πρωτοβουλία στήριξαν με την παρουσία τους στην εκδήλωση οι τοπικοί βουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ (που κατά τα άλλα ήταν ενάντια στο νόμο - πλαίσιο).

Τα προγράμματα θα έχουν διάρκεια ένα έτος και επιπλέον έξι μήνες πρακτικής άσκησης (προσφέροντας έτσι και φθηνό εργατικό δυναμικό στους επιχειρηματίες της περιοχής). Μάλιστα, κατά την παρουσίασή τους, αναφέρθηκε ότι θα προσφέρουν τίτλο σπουδών επιπέδου 5 (σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σύστημα κατάταξης των τίτλων σπουδών σε 8 επίπεδα, που όμως δεν έχει προχωρήσει πλήρως στη χώρα μας), δηλαδή ένα μόλις επίπεδο πιο κάτω από το επίπεδο που κατατάσσονται τα τετραετή πτυχία των ΑΕΙ! Οι τίτλοι των προγραμμάτων κατάρτισης που ανακοινώθηκαν είναι:

  • Τεχνολογία εκτροφής γουνοφόρων ζώων, βυρσοδεψίας και αντιρρύπανσης μονάδων παραγωγής.
  • Τεχνολογία σχεδιασμού και παραγωγής γούνινων και δερμάτινων ενδυμάτων.
  • Τεχνολογία προώθησης και προβολής γούνινων και δερμάτινων ενδυμάτων.

Τα προγράμματα χαρακτηρίστηκαν «αυτοχρηματοδοτούμενα», ειπώθηκε ότι θα έχουν τη στήριξη του Επιμελητηρίου Καστοριάς και των επιχειρηματιών της γουνοποιίας, ενώ θυμίζουμε ότι, με βάση τον αντιδραστικό νόμο που θεσμοθέτησε τα προγράμματα κατάρτισης στα ΑΕΙ, προβλέπεται αυτά να έχουν και δίδακτρα. Θα απευθύνονται, δε, σε αποφοίτους Λυκείων, ΙΕΚ, αλλά και πτυχιούχους πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Νομιμοποιείται έτσι από τα ίδια τα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης ότι το πτυχίο δεν είναι αρκετό για δουλειά και ότι οι απόφοιτοι θα πρέπει να περιπλανώνται διαρκώς ανάμεσα σε καταρτίσεις, με δικό τους κόστος, προκειμένου να κυνηγούν μια θέση εργασίας.

Σε σχετική ανακοίνωσή της γι' αυτά τα προγράμματα η Νομαρχιακή Οργάνωση Καστοριάς της ΚΝΕ σχολιάζει ότι «στήνεται ένας ολόκληρος μηχανισμός "Διά Βίου Μάθησης", που ξεκινά από το σχολείο και φτάνει στο πανεπιστήμιο, στα ΤΕΙ, στις σχολές κατάρτισης, στα ΙΕΚ, σε κάθε δημόσια ή ιδιωτική εκπαιδευτική δομή». Παράλληλα, καλεί τους νέους, τους σπουδαστές, τους ανέργους, τους εργαζομένους «να καταδικάσουν τέτοιες πρωτοβουλίες που τους θέλουν μια ζωή περιπλανώμενους με μεροκάματα πείνας, για τα οποία πρέπει να δίνουν και ένα σκασμό λεφτά από πριν, να βγάλουν συμπεράσματα για τις δυνάμεις του δίπολου ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ που καμιά σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντά τους και να ισχυροποιήσουν παντού το ΚΚΕ και την ΚΝΕ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ