Σάββατο 14 Γενάρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Σε λεπτές ισορροπίες ο Αραβικός Σύνδεσμος

Τα παζάρια λόγω αντιτιθέμενων συμφερόντων εντείνονται στον Αραβικό Σύνδεσμο
Τα παζάρια λόγω αντιτιθέμενων συμφερόντων εντείνονται στον Αραβικό Σύνδεσμο
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Την έντονη ανησυχία του για το ενδεχόμενο «ξεσπάσματος εμφυλίου πολέμου στη Συρία ο οποίος θα έχει σοβαρότατες συνέπειες σε όλες τις γειτονικές χώρες και την ευρύτερη περιοχή» εξέφρασε ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ αλ Αράμπι, σε νέες δηλώσεις του. Ο αλ Αράμπι προσπάθησε εκ νέου να ισορροπήσει τις αντίρροπες δυνάμεις μέσα στους κόλπους του Αραβικού Συνδέσμου αλλά και τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται ο Οργανισμός από ιμπεριαλιστικές και περιφερειακές δυνάμεις για να αναστείλει την αποστολή του στη Συρία και «αναφέρει» το ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μια κίνηση που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για εξαπόλυση και στρατιωτικού πλήγματος κατά της Συρίας, προοπτική που ο αλ Αράμπι χαρακτήρισε «μάλλον απίθανη» εκτιμώντας ότι κανέναν δε συμφέρει κάτι τέτοιο άμεσα, ούτε αυτούς που επικρίνουν σφοδρά τη Δαμασκό.

Ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου αποπειράθηκε ν' απαντήσει και στις κατηγορίες για αδράνεια και για πλήρη αποτυχία κατά της αποστολής των παρατηρητών. Επανέλαβε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα και ότι τα περισσότερα στοιχεία που οι παρατηρητές μεταφέρουν στο Σύνδεσμο «είναι ανησυχητικά», αλλά συμπλήρωσε πως είναι αναμφισβήτητο το γεγονός ότι μειώθηκε ο αριθμός των δολοφονιών και τα επίπεδα βίας από την ημέρα που οι παρατηρητές έφτασαν στη Συρία. Ενώ συνεχίζεται ο θόρυβος γύρω από το αν υπάρχει «κύμα φυγής» των παρατηρητών, με επιβεβαιωμένες μόνο δύο αποχωρήσεις, ο αλ Αράμπι επανέλαβε ότι στις 19 - 20 Ιανουαρίου, οπότε οι παρατηρητές θα ολοκληρώσουν την πρώτη τους έκθεση, ο Σύνδεσμος θ' αποφασίσει τι μέλλει γενέσθαι.

Στο μεταξύ, εντός Συρίας το κλίμα ήταν εξαιρετικά τεταμένο καθώς από χτες το πρωί η αντιπολίτευση καλούσε σε διαδηλώσεις υπέρ του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», ο οποίος διατείνεται ότι αποτελείται από λιποτάκτες, και έχει την στήριξη ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Μία μέρα νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι επτά μέλη του σκοτώθηκαν σε μάχες στα βόρεια της Συρίας, στο Ιντλίμπ. Υπενθυμίζεται ότι πρωτοέκανε την εμφάνισή του στα μέσα καλοκαιριού, και ότι ο επικεφαλής του πρώην στρατηγός του συριακού στρατού, όπως δηλώνει, βρίσκεται εγκατεστημένος στους προσφυγικούς καταυλισμούς που έχουν στηθεί σε τουρκικό έδαφος στα σύνορα με τη Συρία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συριακές αντιδράσεις για τη «διγλωσσία» της Ιορδανίας(2013-04-05 00:00:00.0)
Διάλογο ή «αμοιβαία καταστροφή» «βλέπει» ο Λαβρόφ(2013-02-21 00:00:00.0)
Μπαράζ διπλωματικών επαφών και παρασκηνιακών «παζαριών»(2012-06-09 00:00:00.0)
Αιματηρές ενέδρες(2012-05-03 00:00:00.0)
Σφίγγει ο κλοιός των κυρώσεων από παντού(2011-12-02 00:00:00.0)
Απειλή εμφύλιου βλέπει η Ρωσία(2011-11-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ