Τρίτη 13 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ελληνικές ταινίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό
Από την ταινία του Σταύρου Ιωάννου «Κλειστοί δρόμοι»
Από την ταινία του Σταύρου Ιωάννου «Κλειστοί δρόμοι»
  • Προβάλλεται ήδη από την περασμένη Παρασκευή στους κινηματογράφους η «Εφήμερη πόλη» του Γιώργου Ζαφείρη. Το σενάριο είναι των Γιώργου Ζαφείρη, Χρίστου Κουλινού, Γιάννη Λεοντάρη. Παίζουν: Μαρία Σκουλά, Γιώργος Διαλεγμένος, Μαρία Κεχαγιόγλου, Διώνη Κουρτάκη κ.ά. O Αντρέας ταξιδεύει στον τόπο της νεκρής μητέρας του, στο νησί. O χαρακτήρας του τοπίου, αλλοιωμένος, οι κάτοικοι -όσοι απέμειναν - με μνήμη λειψή και σπασμένη. Το νησί κατακλύζεται από ξένες φυλές, οικογένειες και ομάδες ξένων. O Αντρέας δεν μπορεί να βρει το σπίτι του πια. Ολα έχουν αλλάξει οριστικά. Κι έτσι, αποφασίζει να πράξει αυτό που απομένει. Καθώς βυθίζεται στο μύθο, χτίζει απ' την αρχή το χαμένο τοπίο. Στήνει πάλι στη θέση της τη γαλάζια γραμμή του ορίζοντα. Στην πορεία αυτή δε θα μείνει μόνος. Οι ξένοι θα τον βοηθήσουν. Κι η πόλη θα ξαναστηθεί: Μια πόλη εφήμερη.
  • Η ταινία του Σταύρου Ιωάννου «Κλειστοί δρόμοι», που προβλήθηκε στο «Πανόραμα» της 51ης Μπερλινάλε, έκανε ήδη το πρώτο άνοιγμα στην ευρωπαϊκή αγορά. Θα βγει σε 10 αίθουσες στη Γαλλία. Στις 19 του Φλεβάρη θα γίνει η Αβάν Πρεμιέρ της ταινίας, στις 10.30 μ.μ. στον κινηματογράφο «Απόλλων», ενώ στους κινηματογράφους θα προβάλλεται από τις 23 του Φλεβάρη. Το σενάριο είναι του Σταύρου Ιωάννου και της Αφροδίτης Παυλάκου. Παίζουν: Χουσεΐν Αμπντουλάχ, Φαλάχ Χασάν, Αχμέτ Γκουλί, Ζιρέκ Μιζουρί. H ταινία επιχειρεί να ψηλαφίσει με ντοκιμαντερίστικη διάθεση τη μη εμπορεύσιμη (και, άρα, αθέατη) πλευρά ενός λαού, των Κούρδων, που αναγνωρίζεται και τιμάται από τον δικό μας κόσμο μόνο όταν αποφασίζει να πεθάνει ηρωικά, τροφή για μεγαλόστομους λυρισμούς στα άδεια δελτία ειδήσεων, ενός λαού που η τύχη του δοκιμάζεται στους «κλειστούς δρόμους» οι οποίοι τον περιβάλλουν και που με οδηγό την απόγνωση φωτίζει τους δικούς του δρόμους προς την ελπίδα.
  • Επίσημη προβολή της ταινίας του Δημήτρη Μελέτη «Η εποχή των ασεβών», στην αίθουσα προβολών της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών (Τοσίτσα 11, 1ος όροφος), σήμερα (9 μ.μ.). Η μουσική είναι του Γιούρ Στούπελ. Παίζουν: Θήβη Μεγάλου, Δημήτρης Μελέτης, Φώτης Αρμένης, Γκάρυ Βοσκοπούλου, Γιώργος Μούτσιος, Δημήτρης Πουλικάκος κ.ά. Είναι μια ταινία-καταγγελία. Για την ασέβεια, το στρουθοκαμηλισμό για τα ουσιαστικά προβλήματα της κοινωνίας, όπως είναι η τρομοκρατία και τα ναρκωτικά.
  • Τέσσερις ταινίες μικρού μήκους του Χρήστου Δήμα («Ενας ουρανός γεμάτος αστέρια», «Tender», «Ανάσα», «Amerikanos») θα προβληθούν στο πλαίσιο του θεσμού του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, με τίτλο «Κινηματογραφική λέσχη του "α"», στις 18/2 (12 το μεσημέρι), στον κινηματογράφο «Απόλλων». Θα ακολουθήσει συζήτηση του κοινού με τον δημοσιογράφο Ηλία Κανέλλη και τον σκηνοθέτη Θάνο Αναστόπουλο.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ