Τρίτη 13 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βραβείο για αποκατάσταση μνημείου

Ο ναός πριν την αποκατάστασή του
Ο ναός πριν την αποκατάστασή του
Το βραβείο της «Europa Nostra» (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Οργανώσεων για την Προστασία της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς) απονεμήθηκε για την αποκατάσταση του μνημειακού ναού του Αγίου Παντελεήμονος Θεσσαλονίκης. Αποκατάσταση, που διατήρησε τον αυθεντικό χαρακτήρα του κτιρίου σε μεγάλο βαθμό.

Ο ναός βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της Ροτόντα και ανήκει στον τύπο του σύνθετου τετρακιόνιου σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού, με νάρθηκα και περιμετρική στοά, η οποία απολήγει στα ανατολικά σε δύο παρεκκλήσια. Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική του και τις τοιχογραφίες του, ο ναός χρονολογείται στον 13ο αιώνα. Η στοά καταστράφηκε στις αρχές του 20ού αιώνα, αλλά και οι σεισμοί του 1978 προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στο φέροντα οργανισμό του μνημείου. Οι εργασίες αποκατάστασης από την 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ξεκίνησαν το 1987 και ολοκληρώθηκαν το 1999, μετά από πολύχρονη επιστημονική έρευνα και μελέτη και ενώ είχαν προηγηθεί εργασίες αντιστήριξης των πλευρικών παρεκκλησιών.

Στην αποκατάσταση συμμετείχαν αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί και τοπογράφοι της Εφορείας, με τη συνεργασία καθηγητών του ΑΠΘ. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη Εφορεία έχει τιμηθεί πάλι από την ίδια οργάνωση το 1988, για την ορθή αποκατάσταση του Λευκού Πύργου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ