Τρίτη 13 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πίσω από τον «τρομονόμο»

Γρηγοριάδης Κώστας

«Το κύριο πρόβλημα για τις ΗΠΑ δεν εντοπίζεται τόσο σ' αυτή καθ' αυτή τη δολοφονική δράση της "17 Νοέμβρη" όσο στην έξαρση του αντιαμερικανισμού στην Ελλάδα, όπως παραδέχονται σε ιδιωτικές συζητήσεις και Αμερικανοί αναλυτές». Η παραπάνω επισήμανση του Μιχ. Μορώνη -ο οποίος μόνο για αντιαμερικανισμό δεν μπορεί να κατηγορηθεί- στο χτεσινό άρθρο του στην «Ελευθεροτυπία», έρχεται να επιβεβαιώσει τις πραγματικές επιδιώξεις των Αμερικανών μέσω του «τρομονόμου» που θέλουν να ψηφιστεί. Με άλλα λόγια αυτό που ενδιαφέρει τους εμπνευστές του τρομονόμου δεν είναι βέβαια η εξάρθρωση της «17Ν» αλλά το χτύπημα και η εξόντωση του αντιιμπεριαλιστικού αντιπολεμικού κινήματος στη χώρα μας, το οποίο πράγματι πολλούς «πονοκεφάλους» τους έχει δημιουργήσει. Με τον «τρομονόμο» οι ΗΠΑ θα έχουν τη δυνατότητα να απαιτούν συλλήψεις ακόμα και «υπόπτων» για αντιαμερικανισμό και βέβαια η κυβέρνηση Σημίτη θα σπεύδει να πειθαρχεί και να εκτελεί τις αξιώσεις τους. Κανέναν, λοιπόν, δεν μπορεί -και δεν πρέπει- να εξαπατήσει η κυβέρνηση (αλλά και η ΝΔ), η οποία ισχυρίζεται ότι ο «τρομονόμος» είναι αναγκαίος για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Στο στόχαστρο βρίσκεται το ίδιο το λαϊκό κίνημα και η ελευθερία του να διαδηλώνει ενάντια στους δολοφόνους της νέας τάξης.

«Φιλοαγροτική» πολιτική!

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εφαρμόζει φιλοαγροτική φορολογική πολιτική και τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με τη φορολογία προσωπικών εισοδημάτων, «δίνουν ανάγλυφα την εικόνα προστασίας των αγροτών»! Τις προκλητικές αυτές απόψεις, διατύπωσε - και μάλιστα δημόσια- ο αρμόδιος υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης, επικαλούμενος τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, που καταγράφουν την εξέλιξη της φορολογίας των αγροτοκτηνοτρόφων και αλιέων στην περίοδο από το 1989 μέχρι το 1999.

Τα στοιχεία αυτά, όμως, επιβεβαιώνουν το φορομπηχτικό χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής, καθώς μας πληροφορούν πως από το 1989 μέχρι το 1999 ο φόρος που πλήρωσαν οι αγροτοκτηνοτρόφοι και αλιείς αυξήθηκε κατά 1.287,8%! Ποσοστό που είναι πολλαπλάσιο της αύξησης του πληθωρισμού στην ίδια περίοδο. Και επειδή ενδέχεται ο κύριος υπουργός να επικαλεστεί την αύξηση κατά 1.800%, που εμφανίζουν τα δηλωθέντα εισοδήματα των αγροτοκτηνοτρόφων και αλιέων, θα του υπενθυμίσουμε πως σε μεγάλο βαθμό η αύξηση αυτή είναι πλαστή και οφείλεται στα λεγόμενα «αντικειμενικά κριτήρια φορολογίας», αφού αποτελεί κοινό μυστικό, ότι ελέω της αντιαγροτικής πολιτικής των Βρυξελλών- που εφαρμόζει απαρέγκλιτα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ- οι τιμές των αγροτικών προϊόντων παραμένουν καθηλωμένες.

Πού την είδε, λοιπόν, τη «φιλοαγροτική φορολογική πολιτική» ο κύριος υπουργός; Πρόκειται για άγνοια ή για σκόπιμη παραπλάνηση;

Ας διαλέξει ο ίδιος.

Οι... ευεργέτες μεγαλοκαρχαρίες

«Ρεκόρ χορηγίας» χαρακτήρισαν το ποσό των 25,2 δισ. δρχ. που θα καταβάλει μία τράπεζα στην «Αθήνα 2004» για να μπορεί να χρησιμοποιεί τα Ολυμπιακά σήματα και εμβλήματα στα προϊόντα της και τα καταστήματά της. Ποσό που αντιστοιχεί στο 23,5% των καθαρών κερδών της τράπεζας, μόνο για μία χρονιά, το 1999... Βέβαια, τα χορηγούμενα ποσά, που δεν αντιστοιχούν μόνο σε χρήμα αλλά και σε είδος και υπηρεσίες, οι εταιρίες τα εξασφαλίζουν από την αύξηση των πωλήσεών τους, δηλαδή τους καταναλωτές. Αυτό δείχνει η εμπειρία αλλά και τα διαφημιστικά προγράμματα των εταιριών, που υπολογίζουν πριν πληρώσουν πόσα θα εισπράξουν.

Θέλετε και μια απόδειξη; Τα έσοδα της πολυεθνικής εταιρίας «VISA» (παγκόσμιος χορηγός της ΔΟΕ) αυξήθηκαν κατά 23% στην αγορά της Αυστραλίας με αφορμή τους αγώνες του Σίδνεϊ. Κι έτσι και οι εταιρίες βγαίνουν κερδισμένες και ο αθλητισμός εμπορευματοποιείται όλο και περισσότερο, μετατρεπόμενος σε μια τεράστια βιομηχανία κερδών για τις επιχειρήσεις και τη ΔΟΕ, με χρήματα των λαών όλου του κόσμου.

Ευγενική ... χορηγία 4.000 απολύσεων!

Ο κατάλογος, βέβαια, των ...ευεργετών και ...χορηγών δεν τελειώνει μ' ένα παράδειγμα. Αρκετές είναι οι πολυεθνικές, αλλά και οι ελληνικές επιχειρήσεις, που μοιράζουν ...απλόχερα τα δισεκατομμύρια τον καιρό αυτό - τα οποία παίρνουν πίσω πολλαπλάσια - προκειμένου να θεωρηθούν ...στυλοβάτες της «Ολυμπιακής ιδέας» και να τους περιλάβει η ΔΟΕ στους πίνακες των εκλεκτών, που οι λαοί του κόσμου πρέπει να ευγνωμονούν. Για παράδειγμα, πρέπει να ευγνωμονούν την πολυεθνική εταιρία «Xerox». Την εταιρία, δηλαδή, που είναι παγκόσμιος χορηγός της ΔΟΕ (τουτέστιν 20 δισ. δρχ. στα ταμεία των «αθανάτων») και η οποία προχωρά σε 4.000 απολύσεις μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2001, όπως ανακοίνωσε η ίδια, ενώ μέσα στον προηγούμενο χρόνο είχε απολύσει άλλο ένα 4,5% του προσωπικού της... Την ίδια στιγμή, δίνει δεκάδες δισεκατομμύρια για να «αγοράσει» το δικαίωμα χρήσης των «ιερών» Ολυμπιακών σημάτων από τη ΔΟΕ. Μπίζνες κάνει, δηλαδή, και, μάλιστα, όπως πάντα, με τον ιδρώτα και το αίμα των εργαζομένων.

Περί σταθερότητας

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΠΟ ΕΠΙΤΥΧΙΑ σε επιτυχία πηγαίνει αυτή η κυβέρνηση και, ιδιαίτερα, το οικονομικό της επιτελείο. Μετά την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή, όπου... αναγνωρίστηκε η προσφορά τους στην... εύρυθμη λειτουργία του Χρηματιστηρίου, χτες, το Συμβούλιο των Οικονομικών υπουργών της ΕΕ -το επονομαζόμενο και ΕΚΟΦΙΝ- ενέκρινε το «Πρόγραμμα Σταθερότητας», για την περίοδο 2001 - 2004.

Ισως, βέβαια, αναρωτηθείτε γιατί επιλέχθηκε η ονομασία «σταθερότητα» για το πρόγραμμα αυτό. Πάντως, όχι τυχαία. Ούτε, να σας περάσει από το μυαλό, ότι από δω και πέρα όλα θα μένουν σταθερά και αναλλοίωτα. Αυτό, έτσι κι αλλιώς, δε γίνεται...

Κάποια, όμως, πράγματα θα μένουν σταθερά, έστω και... κινούμενα. Για παράδειγμα, τα κέρδη της πλουτοκρατίας, ντόπιας και ξένης. Μπορούν να βαίνουν σταθερά αυξανόμενα. 'Η, οι εργασιακές σχέσεις, θα προχωρούν σταθερά από το κακό στο χειρότερο. Το ίδιο σταθερά, θα προωθηθεί η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Υγείας και Παιδείας κλπ κλπ. Ολ' αυτά, βέβαια, σύμφωνα με όσα προβλέπει και στοχεύει το κυβερνητικό «Πρόγραμμα Σταθερότητας».

Πάντως, για το Ασφαλιστικό δεν παίρνουμε καμιά ευθύνη. Μάλλον, δε συμπεριλαμβάνεται στα περί «σταθερότητας». Αλλωστε, ακόμη και το ΕΚΟΦΙΝ, εξέφρασε παρόμοιες επιφυλάξεις και «προειδοποίησε» τον Γ. Παπαντωνίου, ότι η επιτυχία της «σταθερότητας» στους προηγούμενους στόχους, απαιτεί την πλήρη «αποσταθεροποίηση» του υπάρχοντος ασφαλιστικού συστήματος.


Γρηγοριάδης Κώστας

Εδώ, που τα λέμε, κάθε κανόνας έχει και την εξαίρεσή του...

ΤΕΛΙΚΑ, θα εγκαινιαστεί το νέο αεροδρόμιο των Σπάτων μέσα στο Μάρτη ή όχι; Και καλά, εγκαίνια μπορούν να γίνουν μια και δυο και τρεις φορές -άλλωστε, η κυβέρνηση είναι ειδική στο σχετικό σπορ- θα λειτουργήσει, όμως, το νέο αεροδρόμιο και πώς;

Μ' αυτά τα ερωτήματα απασχολούνται όλοι αυτές τις μέρες. Και δε λέμε, έχουν κι αυτά τη σημασία τους. Για παράδειγμα, αν έχεις σκοπό να ταξιδέψεις αεροπορικώς, μέσα στον επόμενο ή το μεθεπόμενο μήνα, θέλεις να ξέρεις από πού θα φύγεις ή πού θα φτάσεις...

Υπάρχουν, όμως και σοβαρότερα. Πόσο κόστισε το νέο αεροδρόμιο; Ποιοι τα πλήρωσαν; Ποιοι θα κερδίζουν απ' αυτό; Και άλλα παρόμοια...

Η αποκαθήλωση των συμβόλων...

Και ξαφνικά ο «πράσινος ήλιος» του ΠΑΣΟΚ δεν «καίει» ούτε «πυρπολεί» τις καρδιές των οπαδών του. Εχει παλιώσει το σύμβολο, διαπιστώνει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδης και προτείνει την αντικατάστασή του από ένα άλλο «σύγχρονο» σύμβολο. Στο ίδιο μήκος κύματος στελέχη της ΝΔ (Σιούφας, Μεϊμαράκης, κ.ά.), τάσσονται υπέρ της αλλαγής των συμβόλων της ΝΔ (πυρσός, περιστέρια), ενώ ο ΣΥΝ πιο προωθημένος δε διστάζει να αλλάξει το όνομά του. Στο εύλογο ερώτημα «τι τους έπιασε ξαφνικά» και θέλουν να αλλάξουν τα σύμβολά τους, η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από το ότι αναζητούν εναγωνίως κάποια τεχνητή «ανανέωση» που θα τους επιτρέψει να εμφανίσουν ένα «διαφορετικό» προσωπείο, με το οποίο θα μπορέσουν να συνεχίσουν να εξαπατούν και να εγκλωβίζουν τις λαϊκές μάζες.

Με την αλλαγή των συμβόλων και άλλα μερεμέτια στην πρόσοψή τους τα κόμματα του δικομματισμού επιχειρούν να δείξουν προς την «πελατεία» τους -έτσι θεωρούν τους ψηφοφόρους τους- ότι «κάτι αλλάζει», ότι δεν είναι «ξεπερασμένα» και «αναχρονιστικά». Στην πραγματικότητα αλλάζουν τα σύμβολα, ακριβώς επειδή δεν πρόκειται να αλλάξουν την κοινή νεοφιλελεύθερη αντιλαϊκή πολιτική τους. Επειδή ακριβώς τα ίδια τα σύμβολά των κομμάτων αυτών έχουν αποτυπωθεί και «κατοχυρωθεί» στη λαϊκή συνείδηση, με την πλέον σκληρή αντιλαϊκή επίθεση, οι ηγεσίες τους δε διστάζουν να τα «θυσιάσουν» στο βωμό της καλύτερης απόδοσης και αποτελεσματικότητας στην προώθηση της κυρίαρχης πολιτικής.

Εξάλλου, τα σύμβολα αυτά δεν ανταποκρίνονται πλέον στις «απαιτήσεις της νέας εποχής», στο ότι, δηλαδή, οι ιδεολογικοπολιτικές διαφορές μεταξύ τους είναι σχεδόν ανύπαρκτες και το ζήτημα πλέον επικεντρώνεται στις μορφές και τρόπους διαχείρισης του «μονόδρομου» του νεοφιλελευθερισμού και της παγκοσμιοποιημένης νέας τάξης. Τα «καινούρια» σύμβολα, όπως πιστεύουν οι εμπνευστές τους, θα συμβολίζουν καλύτερα τη «νέα» φυσιογνωμία που θέλουν να προσδώσουν στα κόμματά τους. Μια φυσιογνωμία απαλλαγμένη από «αγκυλώσεις του παρελθόντος», όπως για παράδειγμα η «απαλλαγή από το πολιτικό κόστος», με λίγα λόγια, η ευθεία «αποστασιοποίηση» από τις λαϊκές αγωνίες και ανάγκες.

Είναι φανερό ότι η «αιφνίδια» επιδημία που προέκυψε στα παραπάνω κόμματα γύρω από την αλλαγή των συμβόλων δεν αποτελεί παρά μια ακόμα έκφραση της διαπιστωμένης αδυναμίας τους να προσελκύσουν τις λαϊκές μάζες και να εξασφαλίσουν τη συναίνεσή τους στην απάνθρωπη νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόζουν. Δεν είναι τυχαίο ότι ο σχετικός θόρυβος εντάσσεται στο πλαίσιο των συνεδρίων που θα πραγματοποιήσουν το επόμενο διάστημα, τα οποία σπεύδουν να ονομάσουν «συνέδρια μετεξέλιξης». Αυτό που στην πραγματικότητα επιδιώκουν είναι να διατηρήσουν την ικανότητά τους να παγιδεύουν το λαό, αφού αυτή έχει εξασθενίσει επικίνδυνα.

Το ομολόγησε, αν και δε χρειαζόταν, ο Μ. Χρυσοχοΐδης που ανέλαβε να πλασάρει το ζήτημα της αλλαγής του συμβόλου. Στόχος, είπε, είναι να συσπειρωθούν γύρω από το ΠΑΣΟΚ οι δυνάμεις εκείνες που είναι παροπλισμένες πολιτικά, αλλά ταυτόχρονα «έλκονται από τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας και της πολιτικής που εκφράζει σήμερα ο Κ. Σημίτης». Ως τέτοιες δυνάμεις περιέγραψε «το Κέντρο, το Συνασπισμό, τους ανένταχτους αριστερούς και πολλούς άλλους», δηλαδή, εκείνους που θέλουν να συμβάλουν στις «αναγκαίες συναινέσεις για να πάμε στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις».

Είναι φανερό ότι η αλλαγή των συμβόλων εντάσσεται σε μια τακτική «επικοινωνιακού μάρκετινγκ», προκειμένου να επιφέρει τα αποτελέσματα που προσδοκούν οι ηγεσίες των κομμάτων των αντιλαϊκών πολιτικών. Οι εργαζόμενοι όμως πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν τους φταίνε τα σύμβολα αλλά η πολιτική που εφαρμόζουν...


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Τα εγκληματικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η τηλεοπτική εκπομπή είχε τίτλο «Ολα άρχισαν μ' ένα ψέμα». Μεταδόθηκε από το πρώτο κανάλι της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης ARD την περασμένη βδομάδα και είχε αντικείμενο την προ δύο περίπου χρόνων ΝΑΤΟική πολεμική επιδρομή ενάντια στη Γιουγκοσλαβία και πιο συγκεκριμένα τα ψέματα που μεταχειρίστηκαν οι ηγεσίες του ΝΑΤΟ και των κυβερνήσεων των χωρών - μελών του για να τη δικαιολογήσουν. Αντιγράφουμε από τη σχετική ανταπόκριση του Ν. Χειλά, στο «Βήμα» του περασμένου Σαββάτου:

«Το "προπατορικό ψεύδος", σύμφωνα με την εκπομπή, ήταν ο ισχυρισμός του Γερμανού υπουργού Αμυνας, κ. Ρούντολφ Σάρπιγκ, ότι στο Κοσσυφοπέδιο συντελούνταν τότε μια "καταστροφή", που είχε αρχίσει ήδη πριν από την έναρξη του πολέμου, στα μέσα Μαρτίου 1999, και είχε στοιχίσει τη ζωή "αμέτρητων Αλβανών". "Ψέμα" τονίζεται στην εκπομπή. Σύμφωνα με τα στοιχεία των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ο αριθμός των νεκρών Αλβανών ως τότε ήταν ακριβώς 39.

"Πριν από τις νατοϊκές επιχειρήσεις οι κάτοικοι εγκατέλειπαν τα χωριά τους όταν οι Σέρβοι επιτίθονταν κατά των Αλβανών ανταρτών του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, επέστρεφαν όμως μόλις τέλειωναν οι μάχες" βεβαιώνει η Αμερικανίδα διπλωμάτης κυρία Νόρμα Μπράουν, η οποία υπηρετούσε εκείνη την εποχή στο Κοσσυφοπέδιο».

... ψέματα...

Και η ανταπόκριση συνεχίζει: «Ψέμα ήταν επίσης ο ισχυρισμός του ΝΑΤΟ ότι οι σερβικής καταγωγής κάτοικοι του Κοσσυφοπεδίου είχαν πάρει οδηγία από το Βελιγράδι να ζωγραφίζουν έξω από τα σπίτια τους ένα μεγάλο S (δηλαδή "Σέρβοι"), για να εξαιρούνται από τις επιθέσεις των σερβικών στρατευμάτων. "Ως τώρα δε βρέθηκε ίχνος απόδειξης γι' αυτό"» τονίζεται στην εκπομπή.

Ψέμα ήταν και ο ισχυρισμός ότι το στάδιο της πόλης Πρίστινα είχε μετατραπεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης για Αλβανούς. «Δεν υπήρξε ποτέ ούτε ένας κρατούμενος» βεβαιώνει τους Γερμανούς δημοσιογράφους ο αλβανικής καταγωγής πολιτικός κ. Σαμπάν Κελμεντί, το μπαλκόνι του οποίου βρίσκεται απέναντι από το στάδιο. Ψέμα και η «σφαγή του άμαχου πληθυσμού» στις 29 Γενάρη στο Ρούγκοβο. «Δεν ήταν άμαχοι, αλλά Αλβανοί αντάρτες και Σέρβοι στρατιώτες που σκοτώθηκαν σε μάχη» βεβαιώνει ο παρατηρητής του ΟΑΣΕ κ. Χένιγκς Χενς, που βρέθηκε εκεί αμέσως μετά τη μάχη.

... του ΝΑΤΟ

Και η ανταπόκριση, για την τηλεοπτική εκπομπή «Ολα άρχισαν μ' ένα ψέμα», καταλήγει: «Ψέμα πελώριο, τέλος, ήταν και η ύπαρξη υποτιθέμενου σερβικού σχεδίου για τη συστηματική εξόντωση των Αλβανών, που έφερε τον τίτλο "Πέταλο του αλόγου". Η απόδειξη γι' αυτό, είχε πει ο κ. Σάρπιγκ, είναι ότι οι Σέρβοι "άνοιγαν τους αγωγούς γκαζιού στα υπόγεια των Αλβανών, για να τα τινάξουν κατόπιν στον αέρα, ανάβοντας ένα κερί στην οροφή των σπιτιών". "Αμα το φυσικό αέριο είναι στο υπόγειο και το κερί στη σκεπή, ανατίναξη δε γίνεται. Αυτό το ξέρει και ο τελευταίος πυροτεχνουργός" είπε ένας από τους δημοσιογράφους, που έκαναν την εκπομπή, μιλώντας με τον Γερμανό υπουργό Αμυνας».

Οι άγριοι και επί 78 ολόκληρα 24ωρα βομβαρδισμοί της Γιουγκοσλαβίας, όμως, δεν είναι ψέμα. Ούτε οι χιλιάδες των θυμάτων, οι δεκάδες χιλιάδες των τραυματιών, οι ανυπολόγιστες καταστροφές. Ούτε η επιβολή ενός ακόμη προτεκτοράτου στην καρδιά των Βαλκανίων. Και πολλά πολλά ακόμη. Και μπορεί ορισμένοι να λένε ότι «το πρώτο θύμα του πολέμου ήταν η αλήθεια», αλλά πριν κι απ' αυτή πρέπει να προσθέσουν την ειρήνη και την ασφάλεια των Βαλκανίων, οι οποίες δέχτηκαν σοβαρότατα πλήγματα και δοκιμάζονται σκληρά, ακόμη και σήμερα, από τις συνεχιζόμενες ωμές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή.

Τώρα, τον πήρε ... ο «πόνος»;

Τη ληστεία που συντελέστηκε στις λαϊκές αποταμιεύσεις μέσω του Χρηματιστηρίου και τις επιπτώσεις που έχει στην αγορά, θυμήθηκε ξαφνικά τις προάλλες, τόσο ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και ευρωβουλευτής της ΝΔ Χρ. Φώλιας, όσο και η πλειοψηφία της διοίκησης της Συνομοσπονδίας, ζητώντας, μάλιστα, την απόδοση ευθυνών σε εκείνους που ροκάνισαν τις λαϊκές αποταμιεύσεις στη Σοφοκλέους. Οι ίδιοι υπογράμμισαν τις επιπτώσεις που έχει το γεγονός αυτό στην αγορά, αφού συνέβαλε στην παραπέρα συρρίκνωση των λαϊκών εισοδημάτων, με αρνητικές συνέπειες στην κατανάλωση και τον τζίρο των καταστημάτων. «Εμείς τα λέγαμε από πέρσι, όταν το Χρηματιστήριο πήγαινε καλά, ότι δεν πρέπει να μιλούν για το Χρηματιστήριο όσοι δεν έχουν σχέση μ' αυτό», είπε με έμφαση ο Χρ. Φώλιας, αναφερόμενος προφανώς στις σχετικές δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων. Ωστόσο, δεν μπορούμε να μη σημειώσουμε ότι - απ' όσα γνωρίζουμε - δεν έλεγαν τίποτε το 1999, όπως και τους πρώτους μήνες του 2000, όταν η κυβέρνηση παρακινούσε, με δηλώσεις των υπουργών της, τον κόσμο να τζογάρει. Δεν έφεραν, επίσης, την παραμικρή αντίρρηση, όταν η κυβέρνηση έπαιρνε τα αντίστοιχα μέτρα (μετοχοδάνεια, κλπ.).

Κάνουμε λάθος;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ιδιωτικό και πανάκριβο αεροδρόμιο

Τελικά το νέο αεροδρόμιο Σπάτων θα λειτουργήσει το Μάρτη; Είναι άραγε έτοιμο το αεροδρόμιο και ανέτοιμες οι προσβάσεις ή το αντίστροφο; Με τέτοιου είδους ερωτήματα - και πολλά ακόμη - διεξάγεται το τελευταίο διάστημα μια απίστευτης κενότητας συζήτηση, που προσπαθεί να συγκαλύψει από όλους τη μία και μοναδική αλήθεια. Οτι, δηλαδή, το νέο αεροδρόμιο - όποτε κι αν λειτουργήσει - θα είναι ένα πανάκριβο ιδιωτικό αεροδρόμιο. Οτι με βάση την αποικιοκρατικού τύπου σύμβαση έχει χρυσοπληρωθεί από τον ελληνικό λαό και τώρα ο ίδιος, ως χρήστης, θα κληθεί να το ξαναπληρώσει, για να βγάλουν και από τη λειτουργία του υπερκέρδη οι Γερμανοί της «Χόχτιφ». Οτι, ευκαιρίας δοθείσης, ο εθνικός μας αερομεταφορέας απαξιώνεται και οδηγείται στην ιδιωτικοποίηση με ό,τι αυτό συνεπάγεται και από πλευράς εθνικής ασφάλειας και από πλευράς ακρίβειας των αερομεταφορών...

Αξίζει εδώ να υπενθυμίσουμε ότι οι ενστάσεις - και αντιδράσεις - από τον καιρό ακόμη που υπήρχαν οι πρώτες σκέψεις για τη χωροθέτηση του νέου αεροδρομίου στα Σπάτα, ήταν πολλές και σοβαρές, τόσο από οικονομική, όσο και από περιβαλλοντική σκοπιά. Τελικά όλες αυτές οι ενστάσεις επιβεβαιώνονται πλέον και στην πράξη. Αρκεί να δει κανείς το όργιο της τσιμεντοποίησης που συντελείται σ' ολόκληρη την περιοχή των Μεσογείων, τον πάλαι ποτέ σημαντικότερο γεωργικό πνεύμονα του Λεκανοπεδίου. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι το κόστος κατασκευής μόνο του αεροδρομίου - μαζί με τις απαλλοτριώσεις, τις παράλληλες συμβάσεις παραχώρησης (ξενοδοχεία, δίκτυα καυσίμων κλπ), αλλά και τη μεταφορά των εγκαταστάσεων του Ελληνικού - αγγίζει το 1 τρισ. δρχ., ενώ άλλα τόσα και παραπάνω αναμένεται να στοιχίσουν τα παράλληλα έργα, όπως η Αττική οδός, ο προαστιακός, τα λιμάνια κλπ.

Η βάση, επομένως, των πάντων βρίσκεται ακριβώς εκεί. Στο γεγονός ότι προωθήθηκε η κατασκευή ενός τόσο μεγάλου έργου με γνώμονα μόνο την εξυπηρέτηση των «εργολάβων» και όχι το δημόσιο συμφέρον και την ανάπτυξη της χώρας. Από κει και πέρα ήρθε η αποικιοκρατικού τύπου σύμβαση να συμπληρώσει το κακό. Με βάση τη σύμβαση αυτή, έχουμε μια κατασκευή που στοίχισε ακριβώς τριπλάσια από όσο άλλα ίδιας δυναμικότητας αεροδρόμια, όπως αυτό της Κωνσταντινούπολης. Εχουμε επιπλέον την ιδιωτική γερμανική εταιρία «Χόχτιφ», η οποία, συμμετέχοντας με λιγότερο από 10% στη χρηματοδότησή του, θα αποκομίζει τεράστια υπερκέρδη για 30 χρόνια, κατέχοντας το 45% των μετοχών της εταιρίας του αεροδρομίου. Εχουμε, με λίγα λόγια, ένα ιδιωτικό αεροδρόμιο που χτίστηκε με τα λεφτά του ελληνικού λαού...

Επόμενο είναι λοιπόν, οι υπηρεσίες που θα προσφέρονται σ' αυτό να είναι πανάκριβες. Οι χρήστες θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν (διόδια) ακόμη και από τη διαδρομή προς το αεροδρόμιο! Χώρια την αύξηση κατά 20-25% που είναι έτοιμες να επιβάλλουν οι αεροπορικές εταιρίες στα εισιτήρια, μετακυλίοντας σ' αυτούς την αύξηση των τελών αεροδρομίου που τους επιβάλλει η «Χόχτιφ». Η «Ολυμπιακή Αεροπορία», ο εθνικός μας αερομεταφορέας - αν μείνει τέτοιος φυσικά - θα πληρώνει δεκαπλάσια τέλη από αυτά που πλήρωνε στο Ελληνικό. Ας μη μένουν έκπληκτοι μερικοί. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της άκρατης ιδιωτικοποίησης που πρεσβεύουν τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΝΔ. Αποτελέσματα που δε συμβιβάζονται με τις αρχές μιας οικονομίας για το συμφέρον του λαού.

Τρίτη και 13

Τρίτη, αμάν,

και δεκατρείς

και γρουσουζιά

μεγάλη,

κανένα νέο

«μέτρο» τους

θα μου 'ρθει

στο κεφάλι

ή κάνα βάρος

πρόσθετο

θα μου φορτώσουν

πάλι!

*

Τρίτη, αμάν,

και δεκατρείς

δε βγαίνω

από το σπίτι,

θα συναντήσω

σίγουρα

το Γιάννο,

το Σημίτη

και θα με

ξετινάξουνε

οι αγιογδύτες

μπίτι!


Ο οίστρος



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ