Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΝΕΟΛΑΙΑ
Για τα δικαιώματα των μαθητών στις ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Τα δικαιώματα των μαθητών στις ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ, είναι το θέμα της Ερώτησης που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Γιώργος Μαυρίκος, Γιάννης Πρωτούλης και Σπύρος Χαλβατζής.

Οπως τονίζουν οι βουλευτές: «Η κατάσταση με τις συνθήκες σπουδών και μαθητείας των νέων που βρίσκονται στις ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ είναι απαράδεκτες.

Νέα παιδιά από 15 έως 21 χρόνων στέλνονται για μαθητεία σε εργοδότες χωρίς κανένα δικαίωμα. Ενώ θα έπρεπε να πληρώνονται και να ασφαλίζονται κανονικά, σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με το καθεστώς της μαθητείας αμείβονται το πρώτο εξάμηνο με το 50% του ανειδίκευτου εργάτη και σταδιακά στο 4ο εξάμηνο φτάνουν το μισθό του ανειδίκευτου εργάτη, παρότι δεν είναι ανειδίκευτοι. Στην πράξη δουλεύουν 8 και παραπάνω ώρες, κάνοντας, πολλές φορές, δουλειές άσχετες με την ειδικότητά τους και πληρώνονται 95 έως 118 ευρώ το 15ήμερο. Χρήματα που δε φτάνουν ούτε για τη μεταφορά τους, από και προς τον τόπο μαθητείας, που πληρώνουν οι ίδιοι οι σπουδαστές.

Καλύπτονται ασφαλιστικά μόνο για τα 4 εξάμηνα μαθητείας και αυτό μόνο για γιατρό. Οι συνθήκες εργασίας άθλιες, κανένας εργοδότης δεν ελέγχεται από κανέναν. Η τρομοκρατία στους σπουδαστές βασιλεύει. Στο τέλος της μαθητείας, ο εργοδότης απολύει χωρίς καμία αποζημίωση και παίρνει άλλους μαθητευόμενους.

Οι δε καθηγητές στην πλειοψηφία τους είναι ωρομίσθιοι, όμηροι για το αν θα τους ανανεωθεί την επόμενη χρονιά η σύμβαση. Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση καλύπτεται πίσω από το σύνθημα "απόκτηση εργασιακής εμπειρίας".

Διέξοδος σε αυτή την κατάσταση μπορεί να έρθει μόνο με Επαγγελματικές σχολές δημόσιες και δωρεάν μετά το 12χρονο. Κατάργηση κάθε πιστοποίησης, και το πτυχίο να είναι η μόνη προϋπόθεση για το επάγγελμα», τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και ρωτούν την υπουργό Παιδείας τι μέτρα θα πάρει:

  • Για να σταματήσει την ανήλικη εργασία, που γίνεται με ευθύνη του υπουργείου και του ΟΑΕΔ, καθώς και το απαράδεκτο καθεστώς μαθητείας που ισχύει και ουσιαστικά είναι προώθηση απλήρωτης παιδικής εργασίας στους εργοδότες.
  • Για να γίνεται η πρακτική άσκηση με ευθύνη της σχολής και όχι των εργοδοτών, σε σύγχρονα πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια, με καθηγητές μόνιμους, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Η πρακτική άσκηση να είναι ενταγμένη οργανικά στη μάθηση, ασφάλιση και πληρωμή με βάση το κατώτερο μεροκάματο του ανειδίκευτου εργάτη.
  • Να κατοχυρωθούν με νόμο το 6ωρο, 5ήμερο, 30ωρο για όσους μαθητές εργάζονται, διευκόλυνση με άδεια και αποδοχές στην περίοδο των εξετάσεων, η κάλυψη υγείας και πρωτοβάθμιας περίθαλψης για όλους τους μαθητές ανεξάρτητα αν έχουν ένσημα οι γονείς τους, με την κάρτα του μαθητή.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στα θρανία της εκμετάλλευσης...(16/2/2013)
Οι σπουδαστές των σχολών μαθητείας να μην ξεγελαστούν(3/3/2012)
«Εργοστάσια» παραγωγής φτηνών εργατών(26/4/2009)
Φτιάξτε τον εργαζόμενο στα μέτρα σας!(26/4/2009)
Να καταδικαστεί η πολιτική του δικομματισμού(8/11/2003)
ΟΧΙ στη διάλυση του ΟΑΕΔ(23/1/2001)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org