Τρίτη 22 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αυξομειώσεις τιμών και «γκρίνια» για τα έσοδα

Με... μελοδραματικούς τόνους επανέρχονται στα οικονομικά πεπραγμένα του 2011 οι μεγαλοξενοδόχοι, θέλοντας πολύ συνειδητά, να υποβαθμίσουν τα στοιχεία που δείχνουν βεβαιωμένη αύξηση των τουριστικών εσόδων κατά 10% μέχρι τον Αύγουστο και αύξηση των αφίξεων αλλοδαπών κατά 9% το ίδιο διάστημα. Πιστεύουν ότι έτσι θα διεκδικήσουν πιο αποτελεσματικά νέα προνόμια και θα «κερδίσουν» την κοινή γνώμη. Παρουσιάζοντας στοιχεία μελέτης του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για την ξενοδοχειακή αγορά τα έτη 2010 και 2011, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας υποστήριξε χτες σε συνέντευξη Τύπου, ότι ο κύκλος εργασιών το 2011 θα παραμείνει στα επίπεδα του... 2010! Για να το κάνουν αυτό, συνδυάζουν πληρότητες και μέσες τιμές δωματίων, θέλοντας να δείξουν ότι δεν απορροφούν μερίδιο από την αύξηση των εσόδων, παρά την αύξηση των τουριστών.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, εμφανίζεται μια τουριστική αγορά διχοτομημένη. Σε περιοχές που διαχρονικά δέχονται εσωτερικό τουρισμό, υπήρξε σημαντική κάμψη τιμών, όπως και στην Αττική. Σε περιοχές, όπως Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Κρήτη, Ιόνιο, Βόρειο Αιγαίο, υπήρξε αύξηση των τιμών. Μεσαίες μονάδες φάνηκε να ευνοούνται περισσότερο, καθώς οι μεγαλύτερες είχαν ήδη κλείσει με μικρότερες τιμές. Ωστόσο οι μεγάλες μονάδες εξασφαλίζουν «οικονομίες κλίμακας», δηλαδή μεγαλύτερα κέρδη με μικρότερες τιμές και είχαν εξασφαλίσει την πελατεία. Οι μικρότερες μονάδες έχουν μεγαλύτερα, αναλογικά, λειτουργικά και η πληρότητά τους δεν είναι δεδομένη, ανεξάρτητα από το πώς πήγαν το 2011.

Ολα αυτά δείχνουν ότι οι μέσοι όροι δεν μπορούν να αποτυπώσουν τη διάσταση ανάμεσα στα μικρά και μεγάλα ξενοδοχεία και ομίλους, η οποία υπάρχει και παίζει ρόλο στην τελική αποτίμηση.

Σημειώθηκε επίσης ότι έκλεισαν 80 ξενοδοχεία, στην πλειοψηφία τους μέχρι 10 δωμάτια, κάτι που αποδόθηκε στη νέα υποχρέωση ασφάλισης στον ΟΑΕΕ. Εκτιμάται ότι τα «λουκέτα» γι' αυτό το λόγο θα πολλαπλασιαστούν τους χειμερινούς μήνες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ