Κυριακή 20 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Σταχτοπούτα» στον ... πάγο

Μαγικός συνδυασμός κλασικού μπαλέτου και καλλιτεχνικού πατινάζ στο αριστουργηματικό έργο του Σεργκέι Προκόφιεφ «Σταχτοπούτα», που παρουσιάζεται από τα Μπαλέτα στον Πάγο της Αγίας Πετρούπολης, για δύο τριήμερα (25-27 του Νοέμβρη και 2-4 του Δεκέμβρη), στο Θέατρο Badminton. Με πολλά σημαντικά βραβεία, διεθνείς διακρίσεις και περισσότερες από 10.000 παραστάσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, τα φημισμένα Μπαλέτα στον Πάγο της Αγίας Πετρούπολης, που σήμερα περιλαμβάνουν περισσότερους από 80 χορευτές, υπόσχονται να προσφέρουν σε μικρούς και μεγάλους άφθονες δόσεις παραμυθιού και ομορφιάς.

Τα Μπαλέτα ιδρύθηκαν το 1967 από τον σπουδαίο χορογράφο Konstantin Boryarsky. Η μεγάλη παράδοση και η αφθονία χορευτών που συνδύαζαν τη χάρη και την τελειότητα του μπαλέτου με το δυναμισμό του καλλιτεχνικού πατινάζ δημιούργησαν ένα νέο είδος χορού: το Μπαλέτο στον Πάγο. Το καλλιτεχνικό σχήμα, που έχει εμφανισθεί πολλές φορές στη χώρα μας, παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη «Σταχτοπούτα», την πλέον πρόσφατη παραγωγή του. Το έργο ακολουθεί πιστά την αρχική βερσιόν του 1944, που ο Σ. Προκόφιεφ έγραψε για τα διάσημα Μπαλέτα Κίροφ. Ο Konstantin Rassadin, καταξιωμένος και πολυβραβευμένος Ρώσος χορευτής και χορογράφος, μεταφέρει με απαράμιλλη τέχνη την αυθεντική χορογραφία του Μ. Πετιπά στον πάγο, αντικαθιστώντας τις πουέντ με παγοπέδιλα. Εχει χορογραφήσει πολλά μπαλέτα σε όλη την πρώην Σοβιετική Ενωση, ενώ από το 1980 ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση των Μπαλέτων στον Πάγο. Με τη δική του καθοριστική συμβολή το συγκρότημα εξέλιξε τη φόρμα του κλασικού μπαλέτου στον πάγο, παρουσιάζοντας κλασικές δημιουργίες στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου.

Στη «Σταχτοπούτα» πρωταγωνιστούν 40 διακεκριμένοι χορευτές του καλλιτεχνικού πατινάζ, που παρουσιάζουν ένα θέαμα υψηλής καλλιτεχνικής αξίας και άμεμπτης δεξιοτεχνίας, προβάλλοντας την αρμονία, την κομψότητα και τη χάρη του κλασικού μπαλέτου με το δυναμισμό, την ισορροπία και το συγχρονισμό του καλλιτεχνικού πατινάζ. Η πλειοψηφία των χορευτών του Μπαλέτου έχουν διακριθεί στο παρελθόν, ατομικά ή ως ζευγάρια, σε ρωσικούς, ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους αγώνες του καλλιτεχνικού πατινάζ. Σε είκοσι από τους σημερινούς χορευτές του Μπαλέτου έχει απονεμηθεί ο τίτλος «Master of Sports of Russia» για τις επιδόσεις τους στο καλλιτεχνικό πατινάζ. Με την καθοδήγηση του Konstantin Rassadin, κατάφεραν να ενσωματώσουν στο χορό τους τις απαιτήσεις του κλασικού ρωσικού μπαλέτου. Μεταξύ άλλων, στους χορευτές, κατά καιρούς, του Μπαλέτου συναντάμε πρωταθλητές Ευρώπης και ολυμπιονίκες όπως οι Olga Ivanova, Andrey Stroganov, Ludmila Beloussova, Oleg Protopopov, Alexei Ulanov και Ludmila Smirnova.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ