Κυριακή 20 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Συγχώνευση ... πολιτισμού με στόχο απολύσεις

Τη συγχώνευση τριών οργανισμών αποφάσισε η Δημοτική Αρχή του Δήμου Αθηναίων, σε πλήρη ταύτιση με την αντιδραστική κυβερνητική πολιτική

Big Band Δήμου Αθηναίων
Big Band Δήμου Αθηναίων
Η πλήρης ταύτιση της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Αθηναίων με την αντιδραστική κυβερνητική πολιτική επιβεβαιώθηκε, για μια ακόμη φορά, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (την περασμένη Δευτέρα), όπου αποφασίστηκε η συγχώνευση τριών οργανισμών του Δήμου, των Μουσικών Συνόλων, του Πολιτιστικού Οργανισμού και του Οργανισμού Νεολαίας και Αθλησης. Η απόφαση της δημοτικής πλειοψηφίας για συγχώνευση των τριών οργανισμών σε έναν θέτει σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας όσων εργάζονται σ' αυτούς και προοιωνίζεται αθρόες απολύσεις. Υπολογίζεται ότι θα παραμείνει μόλις το 1/3 των εργαζομένων, ότι δηλαδή από τους περίπου 1.200 εργαζόμενους που απασχολούνται σήμερα, θα εκπαραθυρωθούν περίπου 800 εργαζόμενοι!

Παράλληλα, η εκτεταμένη συγχώνευση των τριών οργανισμών στην οποία προχωρά η Δημοτική Αρχή, θα επιφέρει διάλυση - κατάργηση υπαρχουσών πολιτιστικών δομών όσο και μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση εκείνων που θα απομείνουν. Είναι, πλέον, ξεκάθαρο ότι ο πολιτισμός δεν αντιμετωπίζεται σαν κοινωνικό αγαθό. Αυτές οι αρνητικές εξελίξεις, βεβαίως, δεν είναι ασύνδετες με τη διείσδυση μονοπωλιακών συμφερόντων στο χώρο του πολιτισμού (Μέγαρο Μουσικής, Ιδρυμα Νιάρχος, Ιδρυμα Ωνάση κ.ά.). Στόχος της Δημοτικής αρχής γίνεται η συμβολή του πολιτισμού στην αναπαραγωγή του κεφαλαίου, είτε μέσω της ανάπλασης του κέντρου της Αθήνας, είτε μέσω της τουριστικής ανάπτυξης, είτε με απευθείας συνεργασίες με το Μέγαρο Μουσικής και τη Λυρική Σκηνή για κάλυψη αναγκών τους, είτε με εταιρείες για συναυλίες φιλανθρωπικού περιεχομένου. Ετσι, οι πολιτιστικές υποδομές του Δήμου συμβάλλουν όσο ποτέ στην κεντρική πολιτική κατεύθυνση της αστικής τάξης για πολιτισμό που θα είναι μοχλός οικονομικής ανάπτυξης, βαριά βιομηχανία της χώρας. Βέβαια, για τους εργαζόμενους της Αθήνας, αυτές οι εξελίξεις σημαίνουν ακόμα μεγαλύτερη αδυναμία πρόσβασης σε πολιτιστικά αγαθά που όλο και λιγότερο θα δίνονται δωρεάν, ενώ για τους εργαζόμενους μουσικούς, οι νέες εξελίξεις σημαίνουν δραματική συρρίκνωση των αποδοχών τους, απολύσεις, κατάργηση της πλήρους και σταθερής εργασίας.

Λειτουργούν με τη αμισθί συμμετοχή απολυμένων

Συμφωνική Ορχήστρα Μουσικών Συνόλων Δήμου Αθηναίων
Συμφωνική Ορχήστρα Μουσικών Συνόλων Δήμου Αθηναίων
Σήμερα, ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας έχει ένα μόνο θέατρο με ελάχιστες δυνατότητες, τη στιγμή που μονοπώλια επενδύουν στο χώρο, κτίζοντας υπερπολυτελή μέγαρα είτε με δημόσιο χρήμα είτε σε δημόσια γη τεράστιας αξίας. Αυτά τα συμφέροντα εκπροσωπεί η πολιτική του δημάρχου, χρησιμοποιώντας τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου για την εξυπηρέτηση των αναγκών της Λυρικής Σκηνής, η οποία έχει παραδοθεί στην κάλυψη των αναγκών του ιδρύματος Νιάρχου.

Τα μουσικά σύνολα του Δήμου (Big Band, Oρχήστρα, Χορωδία, Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής) έχουν σήμερα 119 μουσικούς και χορωδούς που εργάζονται με συμβάσεις αορίστου χρόνου, τη στιγμή που προβλέπονται 176 οργανικές θέσεις μουσικών στο οργανόγραμμα του νομικού προσώπου που ανήκουν. Από το Σεπτέμβρη, λειτουργούν χωρίς τους 45 συμβασιούχους, οι οποίοι έχασαν τα ασφαλιστικά μέτρα μετά από επιδίωξη του Δήμου να τελειώνει με αυτές τις ...εκκρεμότητες. Σήμερα, τα μουσικά σύνολα αδυνατούν να λειτουργήσουν όπως πρέπει και λειτουργούν με τη συμμετοχή των απολυμένων συμβασιούχων χωρίς αμοιβή. Οι απολυμένοι συμβασιούχοι μουσικοί, παίζουν αμισθί, υποστηρίζοντας το έργο των συναδέλφων τους, αλλά και την ίδια τη λειτουργία των ορχηστρικών συνόλων, καθώς χωρίς αυτούς δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά. Κάποια, μάλιστα, όπως η Συμφωνική Ορχήστρα δεν μπορούν να υπάρξουν. Οπως πληροφορούμαστε, στο μεγαλύτερο μέρος των πνευστών της ορχήστρας παίζουν συμβασιούχοι μουσικοί.

Από την διαμαρτυρία της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων στις 28 του Οκτώβρη

Eurokinissi

Από την διαμαρτυρία της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων στις 28 του Οκτώβρη
Η δημοτική αρχή αδιαφορεί γι' αυτά τα προβλήματα, δηλώνοντας αδυναμία επίλυσής τους. Την ίδια στιγμή, εκτοξεύει απειλές ότι θα καταργήσει πολιτιστικές υποδομές που προσφέρουν δωρεάν Πολιτισμό για πάνω από έναν αιώνα, όπως διαμήνυσε στους μουσικούς της Φιλαρμονικής, μετά τη διαμαρτυρία τους στις 28 Οκτώβρη. Θυμίζουμε, πως τα μέλη της Φιλαρμονικής, με ομόφωνη απόφαση του σωματείου τους, παρήλασαν στις 28 Οκτώβρη με μαύρες κορδέλες στα μουσικά τους όργανα, διαμαρτυρόμενα με αυτόν το συμβολικό τρόπο για την αδυναμία τους να καλύψουν τις βασικές ανάγκες διαβίωσης των οικογενειών τους, αλλά και για την κυβερνητική πολιτική που οδηγεί στην εξαθλίωση γενικότερα τους εργαζόμενους της χώρας μας.

Η Φιλαρμονική που ανήκει στον Πολιτιστικό Οργανισμό (ΠΟΔΑ) σήμερα έχει 87 μουσικούς με συμβάσεις αορίστου χρόνου, ενώ προβλέπονται 120 οργανικές θέσεις. Το Μάη του 2010 μετά από προκήρυξη 21 θέσεων αορίστου χρόνου εκδόθηκε οριστικός πίνακας των επιτυχόντων, όμως ούτε η διοίκηση Κακλαμάνη ούτε η διοίκηση Καμίνη προχώρησε στην πρόσληψή τους. Αντίθετα, τους 15 συμβασιούχους που εργάζονταν από 2 έως 8 χρόνια τούς απέλυσε με ένα τηλεφώνημα, αφήνοντάς τους μάλιστα απλήρωτους για δουλειά 5 μηνών. Αποτέλεσμα αυτών των περικοπών είναι η αδυναμία της Φιλαρμονικής να παράγει το ίδιο έργο με παλιότερα, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά.

Αυτούς τους 87 μουσικούς απείλησε ότι θα απολύσει ο Γ. Καμίνης και θα κλείσει τη Φιλαρμονική του Δήμου, που λειτουργεί χωρίς διακοπή από το 19ο αιώνα, με αφορμή την κινητοποίησή τους ...για τα αυτονόητα και εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής. Η επιχείρηση τρομοκράτησής τους και ποινικοποίησης των αγώνων τους που έχει εξαπολύσει η δημοτική αρχή, συνεχίζεται με την πειθαρχική έρευνα που διεξάγει καλώντας τους σε ...απολογία. Αυτή η στάση είναι πλέον ξεκάθαρο πως αποτελεί μέρος των ευρύτερων σχεδιασμών της δημοτικής αρχής για τις προωθούμενες συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών. Συγχωνεύσεις, των οποίων ο Γ. Καμίνης ιδιαιτέρως υπεραμύνθηκε στο ΔΣ της περασμένης Δευτέρας, υποστηρίζοντας ότι έτσι θα περικοπούν λειτουργικά κόστη. Μάλιστα, μιλώντας ως κυβερνητικό στέλεχος κινδυνολόγησε ότι είναι αμφίβολη η 6η δόση του δανείου ΕΕ - ΔΝΤ και ότι, αν δε δοθεί, πρώτοι οι δήμοι θα κηρύξουν στάση πληρωμών, άρα πρέπει άμεσα να εξοικονομηθούν πόροι.

Οι εργαζόμενοι οφείλουν ν' αντιδράσουν

Στον αντίποδα, οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ, που ζήτησαν διασφάλιση των θέσεων με κάθε τρόπο, συνέχιση και στήριξη των λαϊκών αντιδράσεων και αγώνων ενάντια στο μαύρο μέτωπο της συγκυβέρνησης και του ευρωμονόδρομου. Ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, προειδοποίησε ότι: Ολο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ περιέκοψε μισθούς, φορολεηλάτησε, απέλυσε. Η «εθνοσωτήρια» συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. υπό τον Λ. Παπαδήμο θα συνεχίσει στο ίδιο αντιλαϊκό πλαίσιο. Δεν υπάρχουν περιθώρια για κανέναν εφησυχασμό. H «εφεδρεία» άνοιξε το δρόμο για απολύσεις μονίμων, συνολικά το διαβόητο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης που προβλέπει 200.000 απολύσεις από το δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα έως το 2014. Οι συγχωνεύσεις οργανισμών, όπως αυτή που προτείνει η φιλοκυβερνητική δημοτική αρχή, εξυπηρετούν ακριβώς αυτό το σκοπό, σημαίνουν ακριβώς αυτό, απολύσεις. Σε αυτές τις συνθήκες, οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων στα τρία Νομικά Πρόσωπα διασφαλίζονται - έστω σχετικώς - μόνο αν δεν προχωρήσει η συγχώνευσή τους. Οι δε εργαζόμενοί τους οφείλουν να προσανατολιστούν και σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, προκειμένου να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα. Συνολικά ο λαός να αντιδράσει μαζικά κι οργανωμένα στην αντεργατική λαίλαπα, που φέρνουν η ΕΕ και το μαύρο μέτωπο της συγκυβέρνησης. Παράλληλα, ο Νίκος Σοφιανός κατήγγειλε τη δημοτική αρχή της Αθήνας που στο ίδιο πλαίσιο αντεργατικής πολιτικής διέταξε πειθαρχική έρευνα σε βάρος των μουσικών της Φιλαρμονικής του Δήμου, γιατί φόρεσαν μαύρες κορδέλες στην παρέλαση της 28ης Οκτώβρη, διαμαρτυρόμενοι για την κυβερνητική πολιτική.

Η δημοτική αρχή της Αθήνας έδειξε, για μια ακόμη φορά, το σκληρό αντεργατικό, αντιλαϊκό πρόσωπό της. Οι εργαζόμενοι, απέναντι σε ένα δήμαρχο που συνειδητά εκφράζει τα συμφέροντα της εξουσίας των μονοπωλίων και ασκεί εργοδοτική τρομοκρατία, καλούνται να αντιδράσουν. Βάζοντας συγχρόνως τα θεμέλια ενός κινήματος ενάντια στα μονοπώλια του χώρου και την εμπορευματοποίηση του Πολιτισμού. «Αυτός ο προσανατολισμός του κινήματος δεν είναι υπόθεση των αυριανών αγώνων, αλλά αναγκαία προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητα του καθημερινού αγώνα για σταθερή δουλειά και αποδοχές που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας», τονίζεται σε ανακοίνωση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στους Μουσικούς, με αφορμή τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της Φιλαρμονικής. «Δυναμώνουμε τον αγώνα μας, ενωνόμαστε με τον αγώνα όλων των εργαζομένων για την ανατροπή της κυβέρνησης, ενάντια στα κόμματα της πλουτοκρατίας, χτίζοντας τη συμμαχία για τη λαϊκή εξουσία».


Ρουμπίνη ΣΟΥΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ