Κυριακή 11 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
Ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις

Τι κρύβεται πίσω από τις φερόμενες ως ανησυχητικές δηλώσεις αξιωματούχων του ΝΑΤΟ για τις προθέσεις των Αλβανών για Μεγάλη Αλβανία; Η ερώτηση αυτή φαίνεται να παίρνει μεγαλύτερη διάσταση όσο παράλληλα εντείνεται η ένοπλη δραστηριότητα των αλβανικών αλητοσυμμοριών στη Νότια Σερβία και στη FYROM.

Εύλογα όμως επισημαίνεται ότι δεν μπορεί να ήταν τόσο αφελείς οι συμμορίτες του ΝΑΤΟ όταν επιστράτευαν, οργάνωναν, εξόπλιζαν κι εκπαίδευαν τους Αλβανούς συμμορίτες. Ισα - ίσα η καλλιέργεια της αυταπάτης να ικανοποιηθεί ο αλβανικός μεγαλο-ιδεατισμός από την αμερικανονατοϊκή επέμβαση κατά της Γιουγκοσλαβίας, διευκόλυνε την ολοκληρωτική εξάρτηση της Αλβανίας. Τώρα, όμως, που το Κοσσυφοπέδιο έγινε μια πραγματικά καμένη γη και η κυβέρνηση του Σλ. Μιλόσεβιτς αντικαταστάθηκε από τη δυτικόστροφη κυβέρνηση των δεκαοκτώ κομμάτων της «Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης», όλα μπαίνουν στο φως της επανεξέτασης.

Είναι μια πορεία αργή αλλά σταθερή. Είναι αργή, γιατί τέτοιες διαδικασίες περνούν από τη διελκυστίνδα ενδοσυμμαχικών θέσεων και συμφερόντων. Δεν πρέπει να ξεχνιέται ότι ο γενικός κανόνας των ενδοσυμμαχικών ισορροπιών δεν είναι μια «λογική» απόφαση τεχνοκρατικού χαρακτήρα. Αντίθετα, είναι κατ' εξοχήν πολιτική απόφαση. Αυτό σημαίνει ότι καταλαγιάζει και συγκεκριμενοποιείται κάθε φορά μέσα από την εσωτερική διαπάλη οξύτατων αντιθέσεων. Είναι αυτό που προ πολλού έχω ονομάσει «ενδοσυμμαχικές αγκωνιές». Αυτό σημαίνει ότι όσο οξύτατες κι αν είναι δεν απειλούν τη συμμαχική εντολή. Αντίθετα, μέσα από τη λειτουργία τους διαμορφώνουν κάθε φορά τη συγκεκριμένη ισορροπία, του συγκεκριμένου ζητήματος, της συγκεκριμένης στιγμής.

Επαναλαμβάνω εκείνο που από πολλού χρόνου λέγω: Η εσωτερική ισορροπία της Δυτικής Συμμαχίας διαμορφώνεται πάνω στη βάση οξύτατων ανταγωνισμών. Αυτοί οι ανταγωνισμοί δεν απειλούν τη συνοχή της. Αντίθετα, την διαμορφώνουν και τη σταθεροποιούν. Είναι μια αέναη πορεία αντιφάσεων, χάρις στην οποία διασφαλίζεται η συνοχή της Δυτικής Συμμαχίας. Είναι ο τρόπος ύπαρξής της. Επομένως, κάθε προσπάθεια κατά του ιμπεριαλιστικού συνασπισμού πρέπει να τον αποδυναμώνει δημιουργώντας εμπλοκή σε κάποια ή κάποιες πλευρές της αντιφατικής - ανταγωνιστικής εσωτερικής λειτουργίας του.

Η αλήθεια των μεταπολεμικών και κυρίως των μετασοβιετικών ενδοσυμμαχικών διαγκωνισμών φάνηκε από την αρχή της γιουγκοσλαβικής κρίσης στα Βαλκάνια το 1991. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, που προβληματίζονταν κρατώντας απόσταση από μια ανοιχτή επέμβαση, η Γερμανία έσερνε την Ευρωπαϊκή Ενωση στο παιχνίδι της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας. Από τότε έτρεξε πολύ νερό στον ιμπεριαλιστικό μύλο στα Βαλκάνια, με την ανοιχτή αμερικανική πρωτοκαθεδρία. Η εναλλαγή ρόλων υπήρξε περισσότερο από εμφανής.

Στην κόψη των επαναλαμβανόμενων ενδοσυμμαχικών αντιθέσεων βρίσκεται τώρα, για μια ακόμη φορά, η γιουγκοσλαβική κρίση των Βαλκανίων. Ο προηγούμενος κύκλος φαίνεται να κλείνει κι ένας νέος να ανοίγει. Το ακριβές μέγεθος και στίγμα της διαφοράς τους δεν αποκαλύπτεται ακόμη. Αλλωστε είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, όταν οι συμμαχικές χώρες του ΝΑΤΟ που τον αποτελούν ενεργούν περισσότερο εμπειρικά υπό το βάρος των ενεργειών της κάθε μιας έναντι της άλλης. Το κύριο σημείο της διαφαινόμενης εναλλαγής είναι όπως και προηγούμενα η Γιουγκοσλαβία, αλλά της δυτικόστροφης πλέον κυβέρνησης.

Τώρα, το ζητούμενο για τις ΗΠΑ, την ΕΕ, και το ΝΑΤΟ δεν είναι να αλλάξει μόνο το πολιτικό καθεστώς. Αυτό έγινε, τουλάχιστον τυπικά. Το ζητούμενο είναι η μορφή, το περιεχόμενο και το βάθος που θα πάρει η νέα πολιτική κατάσταση. Η υπαρκτή Ευρωπαϊκή Ενωση, με επικεφαλής τη Γερμανία, δείχνει να θέλει να σταματήσει τη ρευστότητα των Βαλκανίων ποντάροντας στην οικονομική τους υποδούλωση. Αντίθετα, οι ΗΠΑ θέλουν τη συνέχιση της έντασης της κρίσης στο διηνεκές κι ακόμη σε αλλαγή συνόρων κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις. Αυτό συνάδει με το χαρακτήρα τους ως ηγέτιδας ιμπεριαλιστικής δύναμης, με τον ισχυρότερο μιλιταρισμό (πολεμική μηχανή). Αυτό σημαίνει ότι επικροτεί κι ενισχύει την πολεμική αποσταθεροποίηση των αλβανικών αλητοσυμμοριών.

Αντίθετα ως προς αυτό, η Ευρωπαϊκή Ενωση άρχισε δειλά και μίζερα να κατακρίνει τον αλβανικό μεγαλο-ιδεατισμό. Από την αρχή της δεκαετούς γιουγκοσλαβικής κρίσης των Βαλκανίων, η αμερικανική επέμβαση στηριζόταν στο νέο δόγμα της διάλυσης ή του διαμελισμού των κρατών. Αυτό, ακόμη κι από μόνο του υποδηλώνει την τύχη της Αλβανίας και των κουτοπόνηρων πολιτικών της. Σήμερα, εάν οι ένοπλες αλβανικές αλητοσυμμορίες εξακολουθούν να ενισχύονται από χώρες του ΝΑΤΟ και κυρίως από τους Αγγλοαμερικανούς, είναι γιατί το τοπίο των Βαλκανίων εξακολουθεί να είναι θολό. Στο διάβα του χρόνου, όσο περισσότερο οι Αλβανοί συμμορίτες θα χρησιμοποιούνται ως πληρωμένοι δολοφόνοι του ΝΑΤΟ, τόσο η Αλβανία θα βυθίζεται σε ουσιαστική ανυπαρξία.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ