Κυριακή 11 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Οι εξελίξεις στην Ενωση Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ

Ο Γκ. Ζιουγκάνοφ

Associated Press

Ο Γκ. Ζιουγκάνοφ
Οπως είναι γνωστό, τα τελευταία χρόνια τα κομμουνιστικά κόμματα που δρουν στο έδαφος της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, παρά τις ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές που έχουν, συμμετέχουν στην Ενωση Κομμουνιστικών Κομμάτων-ΚΚΣΕ (ΕΚΚ-ΚΚΣΕ), η οποία είναι ουσιαστικά ένα συμβούλιο ανταλλαγής γνωμών κι απόψεων μεταξύ των κομμάτων που συμμετέχουν.

Στις 20 του Γενάρη 2001 με πρωτοβουλία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας-ΚΚΡΟ (των αντιπροέδρων του Συμβουλίου της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ που είναι στελέχη του ΚΚΡΟ) πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα Ολομέλεια του Συμβουλίου της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ, την οποία δεν αναγνώρισε η Επιτροπή Κομματικού Ελέγχου (ΕΚΕ της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ). Σύμφωνα με το ΚΚΡΟ, υπήρχε εξουσιοδότηση από τα 14 εκ των 19 ΚΚ που συμμετέχουν στην ΕΚΚ-ΚΚΣΕ. Αυτή προχώρησε στην καθαίρεση του Ο. Σένιν για διασπαστικές ενέργειες και εξέλεξε τον Γκ. Ζιουγκάνοφ στη θέση του προέδρου της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ, καθώς και στην καθαίρεση 2 αντιπροέδρων και στην εκλογή νέων. Συγκαλεί επίσης το τακτικό συνέδριο της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ για τον Οκτώβρη του 2001.

Ανοίγοντας μια παρένθεση να σημειώσουμε ότι το καλοκαίρι του 2000, ο Ολεγκ Σένιν, επικαλούμενος απόφαση της Ολομέλειας της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ, είχε προχωρήσει στην ίδρυση του Ενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΕΚΚ) της Ρωσίας-Λευκορωσίας, χωρίς όμως τη συγκατάθεση των ΚΚ της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, και, σύμφωνα με τις καταγγελίες 2 εκ των αντιπροέδρων του (Γ. Λιγκατσόφ-Ε. Κόπισεφ), που ανήκουν στο ΚΚΡΟ, με αντικαταστατικές μεθοδεύσεις. Τελικά, παρά τις διαμαρτυρίες, το ΕΚΚ ιδρύθηκε κι επικεφαλής του τέθηκε ο Σένιν. Σχετικά με τις εξελίξεις στην ΕΚΚ-ΚΚΣΕ το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα της Ρωσίας (ΚΕΚΡ) καταγγέλλει το ΚΚΡΟ για προσπάθεια υφαρπαγής της ηγεσίας της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ και για διάσπασή της, ενώ σημειώνει ότι λαβή για την εξέλιξη έδωσε η ίδρυση από τον Σένιν του ΕΚΚ, που στην ουσία είναι ένα ακόμη ΚΚ στη Ρωσία.

Ο Ο. Σένιν
Ο Ο. Σένιν
Τέλος, από τη μεριά της, η Επιτροπή Κομματικού Ελέγχου (ΕΚΕ) της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ υποστηρίζει ότι στην «Ολομέλεια» της 20ής του Γενάρη 2001 συμμετείχαν μόνο 37 από τα 101 μέλη του Συμβουλίου και συμπερασματικά αυτή ήταν αντικαταστατική. Επίσης, η Γραμματείατης ΕΚΚ-ΚΚΣΕ κατήγγειλε την όλη εξέλιξη κι αποδέχτηκε την πρόταση που έκαναν 8 ΚΚ-μέλη της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ, το ΚΕΚΡ, το ΚΚ Τατζικιστάν, το ΚΚ Καζαχστάν, το ΚΚ Αμπχαζίας, το ΚΚ Υπερδνειστερίας, το ΚΚ Ν. Οσετίας, το ΚΚ Εσθονίας, η ΕΚ Λετονίας, να συγκληθεί το έκτακτο, 32ο Συνέδριο της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ τον Ιούνη ή Ιούλη του 2001.

Ορισμένες από τις πιο χαρακτηριστικές ανακοινώσεις, σχετικά με τα παραπάνω γεγονότα, έχουν ως εξής:

Ανακοίνωση της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ (από το ΚΚΡΟ)

Οι εφημερίδες του ΚΚΡΟ «Πράβντα» και «Σοβιέτσκαγια Ροσία» δημοσίευσαν το κείμενο της ανακοίνωσης για τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Ολομέλειας του Συμβουλίου της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ που έγινε με πρωτοβουλία του ΚΚΡΟ.

«Στις 20 του Γενάρη 2001 στη Μόσχα πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και Ολομέλεια του Συμβουλίου της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ, οι οποίες διοργανώθηκαν με πρωτοβουλία 14 από τα 19 ΚΚ, που συμμετέχουν στη σύνθεση της Ενωσης. Η ΕΕ και το Συμβούλιο εξέτασαν τα παρακάτω ζητήματα: Η ενίσχυση της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ και αύξηση της αποτελεσματικότητας στη δράση της ηγεσίας της, n σύγκληση του έκτακτου, 32ου Συνεδρίου της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ.

Για τα ζητήματα αυτά πάρθηκαν συγκεκριμένες αποφάσεις. Ολοι οι ηγέτες των ΚΚ και τα μέλη του Συμβουλίου της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ ήταν σύμφωνοι με την εκτίμηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο κομμουνιστικό κίνημα και στην ηγεσία της Ενωσης ΚΚ. Η Ολομέλεια θεωρεί τη δημιουργία από την ομάδα του Ο. Σ. Σένιν του Ενωσιακού ΚΚ (ΕΚΚ) έξω από τα πλαίσια της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ και χωρίς τη συμμετοχή των ΚΚ της Ρωσίας και Λευκορωσίας, πολιτικό λάθος και έλλειψη διορατικότητας, καταστρατήγηση των αποφάσεων των συνεδρίων και ολομελειών για την ενότητα δράσης των κομμουνιστών, την ενοποίησή τους σε ενιαία ΚΚ Δημοκρατιών. Εξαιτίας της διασπαστικής δραστηριότητας στο κομμουνιστικό κίνημα, η Ολομέλεια απάλλαξε τον σ. Ο. Σ. Σένιν από τα καθήκοντα του προέδρου του Συμβουλίου της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ.

Η Ολομέλεια ομόφωνα εξέλεξε πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ τον σ. Γκ. Α. Ζιουγκάνοφ. Α΄ αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ εκλέχτηκε ο σ. Ε. Ι. Κόπισεφ. Στη σύνθεση της Γραμματείας του Συμβουλίου των Κομμάτων εντάχθηκαν και εκλέχτηκαν οι αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ σ. Α. Γκ. Μέλνικοφ, Ι. Ι. Νικιτσούκ. Ετσι, στη σύνθεση της Γραμματείας του Συμβουλίου της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ συμμετέχουν ο σ. Ε. Ι. Κόπισεφ, οι αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ σ. Π. Ι. Γκεοργκάτζε, Γ. Κ. Λιγκατσόφ, Α. Γκ. Μέλνικοφ, Ι. Ι. Νικιτσούκ, Α. Γκ. Τσεχόεφ, Α. Α. Σαμπάνοφ, Σ. Ντ. Σαμπνόλοφ.

Αποφασίστηκε η σύγκληση του τακτικού 32ου συνεδρίου της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ στις 27-28 του Οκτώβρη 2001 στη Μόσχα και η Εκκληση προς τους κομμουνιστές».

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ-ΚΚΣΕ

Ο πρόεδρος και ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΚΕ της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ, Τ. Μουτζούρι και Β. Μπεριόζιν, αντίστοιχα, προέβησαν στις 22 του Γενάρη στην εξής δήλωση για τις εξελίξεις στην ΕΚΚ-ΚΚΣΕ:

«Στις 20 του Γενάρη 2001 το ένα τρίτο των μελών του Συμβουλίου της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων-ΚΚΣΕ (37 από τα 101) με πρωτοβουλία και υπό ορισμένη πίεση σε μέλη της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ από μέρους των Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Γεγκόρ Λιγκατσόφ και Ε. Κόπισεφ, με το πρόσχημα Ολομέλειας του Συμβουλίου της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ, παραβιάζοντας κατάφωρα το Καταστατικό της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ, διοργανώθηκε φάρσα για την απομάκρυνση του προέδρου της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ, Ολέγκ Σένιν, και των αναπληρωτών του Α. Μπαγκέμσκι, Ι. Λοπάτιν και Α. Νικολάγεφ.

Παράλληλα, για να δημιουργηθεί επίφαση απαρτίας αυτής της ενέργειας χρησιμοποιήθηκε αντικαταστατική μεταβίβαση των ψήφων ορισμένων μελών του Συμβουλίου, παραβιάζοντας τον τρόπο λήψης των αποφάσεων για τη διεξαγωγή των συνεδριάσεων της Εκτελεστικής Επιτροπής και των Ολομελειών του Συμβουλίου της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ. Αγνοήθηκαν οι αποφάσεις της Γραμματείας της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ από τις 18 του Δεκέμβρη 2000 και τις 15 του Γενάρη 2001 για τη σύγκληση Ολομέλειας του Συμβουλίου της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ τον Απρίλη τ.ε. και την έκκληση 8 ΚΚ-μελών της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ για τη σύγκληση του έκτακτου 32ου Συνεδρίου της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ τον Ιούνη-Ιούλη.

Στον πρόεδρο της Επιτροπής Κομματικού Ελέγχου με υπόδειξη του Ε. Κόπισεφ οι δυνάμεις περιφρούρησης δεν επέτρεψαν την είσοδο στην αίθουσα.

Σύμφωνα με την απόφαση για την Επιτροπή Κομματικού Ελέγχου της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ, που πάρθηκε στο Συνέδριο της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ, η Επιτροπή Ελέγχου της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ ασκεί τον έλεγχο της τήρησης του Καταστατικού και του Προγράμματος της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ, των αποφάσεων των Συνεδρίων, των Ολομελειών του Συμβουλίου της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ τόσο από τα ενωσιακά όργανα, όσο και από τα κόμματα και κινήματα-μέλη της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ. Στις επίμαχες περιπτώσεις βγάζει πόρισμα και το παρουσιάζει για εξέταση στο Συμβούλιο της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ.

Η καθοδήγηση της Επιτροπής Ελέγχου της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ δηλώνει ότι αυτή η ενέργεια δεν μπορεί να θεωρηθεί ως Ολομέλεια του Συμβουλίου της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ και οι αποφάσεις που πάρθηκαν είναι άκυρες για τα κόμματα που ανήκουν στην ΕΚΚ-ΚΚΣΕ. Τα γεγονότα κατάφωρης παραβίασης των καταστατικών διατάξεων, η δράση ορισμένων μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Συμβουλίου της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ θα εξεταστούν από την Επιτροπή Ελέγχου της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΕΚΡ
«Ωρα καλή!»

Με αυτόν τον τίτλο η Γραμματεία της ΚΕ του ΚΕΚΡ εξέδωσε «Ανακοίνωση απ' αφορμή την αυτοανακήρυξη του Ζιουγκάνοφ σε πρόεδρο της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ», που την υπογράφουν ο Α΄ Γραμματέας της ΚΕ του ΚΕΚΡ, Βίκτορ Τιούλκιν, και οι γραμματείς της ΚΕ του ΚΕΚΡ Γιούρι Τερέντιεφ και Μπ. Γιατσμενιόφ και στην οποία αναφέρεται:

«Η ΚΕ του ΚΕΚΡ θεωρεί ότι το ΚΚΡΟ υπό την καθοδήγηση του Ζιουγκάνοφ ολοκληρώνει τη διαδικασία μετατροπής σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα κυβερνητικού προσανατολισμού, που είχε αρχίσει ο Γκορμπατσόφ. Είναι πασίγνωστο πώς η ηγεσία του ΚΚΡΟ και πριν έπαιζε με την εξουσία, δημιουργώντας την επίφαση αγώνα με τη βοήθεια της ριζοσπαστικής φρασεολογίας, ενώ στην ουσία παραδίνοντας έγκαιρα στην Κρατική Δούμα τις θέσεις σε ζητήματα αρχής.

Με τον ερχομό στην εξουσία του Πούτιν η ρητορική του Ζιουγκάνοφ στο θέμα του κρατικού πατριωτισμού αντήχησε πρακτικά ομόφωνα με την ιδεολογική εξασφάλιση που εφαρμόζει η προεδρική ομάδα. Αντιλαμβανόμενη τον κίνδυνο να ξεσκεπαστεί στα μάτια των ψηφοφόρων, η ηγεσία του ΚΚΡΟ, που μπήκε στο δρόμο αποκλειστικά της κοινοβουλευτικής άνετης ζωής, προχωράει σε ενέργειες νομοθετικού χαρακτήρα και σε επίπεδο μηχανισμού για την κατοχύρωση της μονοπωλιακής θέσης του ΚΚΡΟ, σαν δήθεν αντιπολιτευόμενου κόμματος.

Από κοινού με τους προεδρικούς ειδικούς, το ΚΚΡΟ υποστηρίζει στην Κρατική Δούμα το νομοσχέδιο "Για τα πολιτικά κόμματα", το οποίο είναι στην ουσία κατασταλτική πράξη, που οδηγεί τη δημόσια πολιτική ζωή της χώρας στα πλαίσια του ολοκληρωτικού κρατικού ελέγχου. Ταυτόχρονα, δημιουργούνται μονομερή πλεονεκτήματα για τα κόμματα που ήδη σήμερα έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, ανοίγει ο δρόμος για την πλατιά δημόσια πολιτική δραστηριότητα μόνο των οργανώσεων, οι οποίες εκφράζουν τα συμφέροντα των κυρίαρχων στρωμάτων, σπρώχνοντας στο περιθώριο της επίσημης συνταγματικής ζωής τις οργανώσεις των εργαζομένων. Είναι γνωστό ότι πριν ένα χρόνο το ΚΚΡΟ, στο ίδιο πνεύμα της ενδυνάμωσης του ρόλου των χρημάτων έκανε τροποποιήσεις στο νόμο "Για τις εκλογές των βουλευτών της Κρατικής Δούμας".

Θα έλεγε κανείς ότι όλα πάνε καλά γι' αυτούς, στη Ρωσία τα πάντα ελέγχονται από κοινού με τον Πρόεδρο και την κυβέρνηση, όλοι οι ρόλοι έχουν κατανεμηθεί, όλες οι ενδεχόμενες ιδεολογικές άμπωτες και παλίρροιες της εκλογικής συνείδησης ελέγχονται, αλλά αυτό φάνηκε λίγο στην ηγεσία του ΚΚΡΟ.

Στις 20 του Γενάρη, συγκεντρώνοντας υπό την προεδρία του Ζιουγκάνοφ 37 (από τα 101) μέλη του Συμβουλίου της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ και χωρίς να επιτρέψουν την είσοδο στη συγκέντρωση του προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου, οι συνεργάτες ανακοίνωσαν ότι υπάρχει απαρτία! (Επικαλούμενοι τις δήθεν υπάρχουσες εξουσιοδοτήσεις, πιθανόν οι σύντροφοι ένιωσαν από συνήθεια ότι βρίσκονται σε συνέλευση μετόχων). Απομακρύνοντας από τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ τον απόντα Ολέγκ Σένιν και όλους τους αναπληρωτές του, οι "μέτοχοι" διόρισαν "ηγέτη των κομμουνιστών όλων των κομμάτων" τον Γκενάντι Ζιουγκάνοφ. Οι σύντροφοι με αποφασιστικότητα, άξια πολύ καλύτερης αξιοποίησης, διακήρυξαν ότι μόνο αυτοί και μόνο εκείνοι που τους υποστηρίζουν αποτελούν την "Ενωση ΚΚ", ενώ οι υπόλοιποι μένουν έξω από τη δημόσια αναγνωρισμένη πολιτική. Επομένως, οι ίδιες αυτές μέθοδοι χρησιμοποιούνται από τον Ζιουγκάνοφ και τους σύμμαχους του σε διεθνή κλίμακα.

Τι λοιπόν το ασυνήθιστο συνέβη, που έκανε τους ηγέτες του ΚΚΡΟ και τους φίλους τους από τα αδελφά κόμματα της Ουκρανίας, της Μολδαβίας, της Κιργιζίας όχι μόνο να φτύσουν το Καταστατικό της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ, αλλά και να καταπατήσουν τους κανόνες της στοιχειώδους ευπρέπειας; Ολα εξηγούνται αρκετά απλά. Η κατάσταση αντιπαράθεσης στο σύστημα της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ των δυο πτερύγων - αριστερής και δεξιάς (ΚΚΡΟ) - υπήρχε από καιρό και δεν ανησυχούσε ιδιαίτερα τον Ζιουγκάνοφ έως ότου ο Πρόεδρος Ολέγκ Σένιν υποστήριζε κατηγορηματικά όλες τις μανούβρες του ΚΚΡΟ. Να, όμως, πέρσι ο Σένιν αποφάσισε ότι έτσι δεν πάει άλλο, και το ΚΚΡΟ με ευγενικό θυμό οργανώνει αυλικό "μηχανισμικό" πραξικόπημα. Δεν τους βολεύουν οι απολύτως ειρηνόφιλες για ριζοσπάστες προτάσεις - να μην το παραξηλώσουν και να διοργανώσουν έκτακτο συνέδριο, στο οποίο να δοκιμάσουν να συνεννοηθούν οι κομμουνιστές με τους σοσιαλδημοκράτες εκεί όπου είναι δυνατό. Οι πρώην όμως σύντροφοι βιάζονται, αύριο μπορεί να είναι αργά: Και η συνείδηση των μαζών μπορεί να αλλάξει προς το ριζοσπαστισμό, και η διάθεση του Προέδρου μπορεί να χαλάσει. Με απλά λόγια, ο Ζιουγκάνοφ με τους συντρόφους του εισάκουσαν τη συμβολή του Γιέλτσιν, που τη δίνει μέσα από τις σελίδες του τελευταίου βιβλίου του "Προεδρικός μαραθώνιος" σχετικά με την απόλυτη ανάγκη εμφάνισης στη Ρωσία του κόμματος σοσιαλδημοκρατών (σελ. 389): "Θα εμφανιστούν αυτοί, εννοείται, και σε μας. Γι' αυτό χρειάζεται οι συνετοί πολιτικοί στις γραμμές του Κομμουνιστικού Κόμματος να πάψουν να ζούνε με τα συνθήματα της χτεσινής μέρας, να φανούν πιο προσεκτικοί στην επιλογή των συμμάχων. Αν δε βρουν τη γενναιότητα να κάνουν αυτό το βήμα του διαχωρισμού από τους μανιασμένους αριστερούς ριζοσπάστες, τη θέση τους μπορεί να την καταλάβουν άλλοι...". Ακριβώς, φοβούμενοι να χάσουν αυτή τη θέση οι ζιουγκανοφικοί βιάζονται. Μένει από τη μεριά μας να προσθέσουμε: "Σε σωστό δρόμο βαδίζετε, σύντροφοι, ώρα σας καλή!"».


Ε. Β.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ