Κυριακή 11 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΕΚΡ
Το βάρος στις εργατικές κινητοποιήσεις και στη νεολαία

Με κύρια ζητήματα τη δουλιά στο εργατικό κίνημα και τη νεολαία συγκλήθηκε στις 27-28 Γενάρη στη Μόσχα η Ολομέλεια της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος της Ρωσίας (ΚΕΚΡ)

Από πρόσφατες εργατικές κινητοποιήσεις

Associated Press

Από πρόσφατες εργατικές κινητοποιήσεις
Οπως σημειώνεται στα σχετικά υλικά της Ολομέλειας, αυτή συνήλθε σε μια περίοδο όπου εντείνεται η πολυμέτωπη επίθεση του κυρίαρχου καθεστώτος απέναντι στην εργατική τάξη και τις οργανώσεις της. Στα πλαίσια αυτής της επίθεσης ετοιμάζεται ο νέος αντιδραστικός νόμος για τα πολιτικά κόμματα, η αλλαγή του εργατικού κώδικα, η ιδιωτικοποίηση της γης.

Σ' αυτές τις συνθήκες η Ολομέλεια σημείωσε ως επιτυχία την υποχώρηση, κάτω από το βάρος των αντιδράσεων, της κυβέρνησης Πούτιν - Κασιάνοφ από την επιμονή να ψηφιστεί ο νέος αντεργατικός κώδικας εργασίας, και αναγκάστηκε να ανακοινώσει την αναβολή της ψήφισης για τον Ιούνη του 2001. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε τη συγκρότηση επιτροπής που θα μελετήσει και θα πρέπει να λάβει υπόψη της και τα 5 διαφορετικά νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί. Να σημειωθεί ότι ένα από αυτά τα νομοσχέδια υποστηρίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) με στελέχη της Ομοσπονδίας των Ανεξάρτητων Συνδικάτων της Ρωσίας (ΟΑΣΡ), ενώ ένα άλλο είχε καταθέσει ο Β. Γκριγκόριεφ, μέλος της ΚΕ του ΚΕΚΡ, όταν ήταν ακόμη βουλευτής της Κρατικής Δούμας. Το τελευταίο νομοσχέδιο υποστηρίζουν αυτή τη στιγμή οι βουλευτές Τ. Αβαλιάνι (πρώην βουλευτής του ΚΚΡΟ) και ο Ο. Σέιν (μέλος του προεδρείου των συνδικάτων «Ζασίτα»).

Στην υποχώρηση της κυβέρνησης συνέβαλαν οι χιλιάδες διαμαρτυρίες εργαζομένων απ' όλη τη χώρα, όπως και η «Μέρα Ενιαίας Δράσης», με κινητοποιήσεις, πικετοφορίες, συγκεντρώσεις ή και πορείες που έγιναν σε πάνω από 60 πόλεις της Ρωσίας, την 1/12/2000, με πρωτοβουλία του ΚΕΚΡ και άλλων ταξικών εργατικών οργανώσεων.

Στην απόφαση της Ολομέλειας με τον τίτλο: «Η τακτική του αγώνα με την επίθεση της αστικής τάξης στα δικαιώματα των εργαζομένων» αναφέρεται η ανάγκη, οι κομματικές οργανώσεις όλων των επιπέδων «να εξασφαλίσουν τον πρωτοπόρο ρόλο των μελών του ΚΕΚΡ στην οργάνωση της απόκρουσης της αστικής τάξης στις επιχειρήσεις και τις περιοχές, στη συσπείρωση των εργαζομένων για τον αγώνα για τον Κώδικα Νόμων για την Εργασία».


Associated Press

Ταυτόχρονα αποφασίστηκε το ΚΕΚΡ, σε συνεργασία με άλλες ταξικές συνδικαλιστικές ενώσεις, να διοργανώσει στη Μόσχα, στις 14 και 15 Απρίλη 2001 ένα Συνέδριο των «οργανώσεων της εργατικής αντίστασης» με θέμα τα προβλήματα της τακτικής του αγώνα του εργατικού κινήματος. Επίσης, αποφασίστηκε να διεξαχθεί διάλογος στον κομματικό Τύπο του ΚΕΚΡ, σχετικά με τα προβλήματα του εργατικού κινήματος στη Ρωσία, ενώ εκλέχτηκε η επιτροπή που θα έχει την ευθύνη αυτού του διαλόγου.

Η δουλιά του κόμματος ανάμεσα στη νεολαία

Η συγκεκριμένη Ολομέλεια συζήτησε επίσης τη δουλιά του ΚΕΚΡ στη νεολαία. Οπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ, έγινε ευρεία συζήτηση πάνω στο ζήτημα της «Κατάστασης της δουλιάς του κόμματος ανάμεσα στη νεολαία».

Στην απόφαση της Ολομέλειας του ΚΕΚΡ σημειώνεται ότι αφετηρία των κομματικών δυνάμεων για τη δουλιά πρέπει να είναι η θέση ότι: «απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση του αγώνα είναι ν' αποτελέσει άμεσο ενδιαφέρον και κύρια υπόθεση των νέων στον 21ο αιώνα ο αγώνας για τον κομμουνισμό, ενάντια στην κυριαρχία της ατομικής ιδιοκτησίας, ενάντια στην εκμετάλλευση».

Η Ολομέλεια διαπιστώνει δύο άμεσους κινδύνους για τη ρωσική νεολαία: είτε στην κατεύθυνση της συναίνεσης και του συμβιβασμού, είτε στη στρατιωτικοποίηση και διάδοση του φασισμού μέσα στη νεολαία με τα συνθήματα του εθνικισμού και του ψευτο-πατριωτισμού. Σ' αυτές τις συνθήκες, η ΚΕ του ΚΕΚΡ καλεί τις οργανώσεις του να «δώσουν την ανάλογη προσοχή για την προετοιμασία του αγώνα τόσο για τα θεμελιακά, όσο και για τα ιδιαίτερα ζητήματα κι τις ανάγκες των νέων». Σημειώνεται ότι η μεγάλη συμμετοχή της νεολαίας στις κινητοποιήσεις που είχαν γίνει στη Ρωσία ενάντια στους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, δείχνει τα μεγάλα περιθώρια των δυνατοτήτων, και μια από τις κατευθύνσεις δουλιάς που θα πρέπει να αναπτύξουν οι οργανώσεις του ΚΕΚΡ στο νεολαιίστικο κίνημα. Υπογραμμίζεται ότι οι οργανώσεις του ΚΕΚΡ θα πρέπει να ρίξουν το βάρος για την οργάνωση της νεολαίας, ιδιαίτερα στους χώρους μεγάλης συγκέντρωσής της: τεχνικές σχολές, πανεπιστήμια, μεγάλες επιχειρήσεις, ταμεία ανεργίας, στο στρατό, στα σχολεία, στις πιονέρικες οργανώσεις, σε πολιτιστικούς συλλόγους κλπ.

Ανάμεσα στα αρκετά οργανωτικά μέτρα που ενέκρινε η Ολομέλεια για τη δουλιά στη νεολαία είναι η συγκρότηση σ' όλες τις κομματικές οργανώσεις περιοχής νεολαιίστικων πολιτικών τμημάτων του κόμματος, τα οποία θα πρέπει να λειτουργήσουν ως κέντρα ενοποίησης της νεολαίας και των οργανώσεων που ήδη υπάρχουν, πάνω σε ταξικές θέσεις. Σαφής προσανατολισμός των ΚΟ στην οργάνωση της πάλης της νεολαίας στην περιοχή τους στη βάση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Συσπείρωση της νεολαίας ενάντια στην «παγκοσμιοποίηση», υπέρ της διατήρησης των εθνικών παραδόσεων και του πολύμορφου πολιτισμού των λαών της χώρας. Επίσης μέτωπο ενάντια σε ζητήματα, όπως ο αλκοολισμός, τα ναρκωτικά και η οργανωμένη εγκληματικότητα μεταξύ των νέων, άλλα προβλήματα με κοινωνικές ρίζες, που τα τελευταία 10 χρόνια έχουν λάβει ασύλληπτους ρυθμούς ανάπτυξης στη Ρωσία. Ως ιδιαίτερο καθήκον μπαίνει επίσης η προσπάθεια των κομματικών δυνάμεων στο χώρο της νεολαίας να αποτρέψουν με κάθε τρόπο την είσοδο στα σχολεία φασιστικών και παραθρησκευτικών οργανώσεων. Τέλος, μπαίνει ως καθήκον στην Επιτροπή της ΚΕ για τη Νεολαία, που θα καθοδηγεί τα συγκεκριμένα νεολαιίστικα τμήματα του κόμματος, όπως και στην Επαναστατική Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (μπ.) να αποκαταστήσουν σχέσεις με επαναστατικές οργανώσεις νεολαίας άλλων χωρών.

Για την κατάσταση στο κομμουνιστικό κίνημα της Ρωσίας και της ΚΑΚ

Η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΕΚΡ δεν μπορούσε να μην εξετάσει και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ενωση Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ. Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται μεταξύ των άλλων:

«Ο τυπικός κομμουνισμός του ΚΚΡΟ, η πολιτική του της ταξικής συνεργασίας με την αστική τάξη συντέλεσαν στον αποπροσανατολισμό του κομμουνιστικού κινήματος τόσο στη Ρωσία, όσο και στις πρώην Δημοκρατίες της ΕΣΣΔ.

Σήμερα, με τις προσπάθειες των ηγετών του ΚΚΡΟ εξασφαλίζεται η στροφή των διαθέσεων των μαζών από την υποστήριξη των αστικοδημοκρατικών ελευθεριών όχι προς τον αγώνα για την προλεταριακή δικτατορία, αλλά προς την έγκριση της ενίσχυσης της δικτατορίας της αστικής τάξης, μαζί και εθνικιστικού, φιλοφασιστικού τύπου, που διεξάγεται υπό τη σημαία της ενίσχυσης της κρατικής οργάνωσης. Αυτή η γραμμή της ηγεσίας του ΚΚΡΟ την ξεσκεπάζει αναπόφευκτα σαν αντιδραστική ομάδα στο κομμουνιστικό κίνημα, η οποία έχει ουσιαστικά συμπράξει με το καθεστώς.

Τον τελευταίο καιρό οι ηγεσίες της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ και σειράς κομμουνιστικών κομμάτων της ΚΑΚ εξέφρασαν τη διαφωνία τους με τη στάση και τη δραστηριότητα των "φιλοζιουγκανοφικών" δυνάμεων. Βλέποντας την αύξηση των ιδεολογικών διαφωνιών με την ηγεσία της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ, την αύξηση της επιρροής του ΚΕΚΡ, η ομάδα Ζιουγκάνοφ οργάνωσε στις 20 Γενάρη "αυλικό πραξικόπημα", κηρύσσοντας τον εαυτό της Ολομέλεια του Συμβουλίου της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ (37 άτομα από τα 101), απομακρύνοντας από τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ τον Ο. Σένιν και όλους τους αναπληρωτές του, διορίζοντας πρόεδρο τον Γκ. Ζιουγκάνοφ και αναπληρωτές από το ΚΚΡΟ.

Ετσι, η ομάδα Ζιουγκάνοφ σχεδιάζει να αρπάξει όλη τη διοίκηση της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ, στηριζόμενη στην αριθμητική υπεροχή του ΚΚΡΟ και την εξάρτηση ορισμένων ηγετών των κομμουνιστικών κομμάτων χωρών της ΚΑΚ που υποστήριξαν τις ενέργειές της και έχουν, βασικά, κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Στην ουσία έχει διαταραχτεί η όποια ενότητα των τυπικών κομμουνιστών (σοσιαλδημοκρατών) και των κομμουνιστών, που υπήρχε για ορισμένο καιρό στα πλαίσια της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ.

Η κίνηση προς τα αριστερά των υποστηρικτών του Ο. Σένιν δεν έγινε με την ενοποίησή τους σε κάποιο από τα υπάρχοντα ΚΚ, αλλά με την ίδρυση ενός ακόμη ΚΚ, κάτι που έδωσε τη δυνατότητα στην ηγεσία του ΚΚΡΟ να τους χαρακτηρίσει διασπαστές...».

Η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΕΚΡ έκανε έκκληση «σε όλους όσοι αισθάνονται κομμουνιστές να ενώσουν τις προσπάθειές τους και να διατηρήσουν την ΕΚΚ-ΚΚΣΕ ως δομή ανταλλαγής πείρας και να αποκρούσουν τις απόπειρες ιδιωτικοποίησης αυτής της δομής από τη σοσιαλδημοκρατική φιλοκαθεστωτική ηγεσία του ΚΚΡΟ».

Τέλος, η ΚΕ του ΚΕΚΡ ενέκρινε αποφάσεις για την ενίσχυση του κομματικού Τύπου και με ειδική ανακοίνωσή της καταδίκασε την προγραμματισμένη κατάρριψη από την κυβέρνηση Πούτιν - Κασιάνοφ του διαστημικού σταθμού «ΜΙΡ».


Ελισαίος ΒΑΓΕΝΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ