Κυριακή 11 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Μια «απίστευτη» ναυτική τραγωδία

 Αδιευκρίνιστες είναι οι αιτίες του δυστυχήματος, που προκάλεσε το εικονιζόμενο «Γκρίνβιλ»

Associated Press

Αδιευκρίνιστες είναι οι αιτίες του δυστυχήματος, που προκάλεσε το εικονιζόμενο «Γκρίνβιλ»
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΧΟΝΟΛΟΥΛΟΥ - ΤΟΚΙΟ.- Μια εντελώς απροσδόκητη ναυτική τραγωδία συγκλόνισε την Ιαπωνία το πρωί του Σαββάτου, όταν, 10 μίλια έξω από τη Χονολουλού, το αμερικανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «Γκρίνβιλ», αναδυόμενο, χτύπησε με το κύτος του και βύθισε το αλιευτικό «Εχίμε Μάρου», 499 τόνων, στο οποίο επέβαιναν 35 άνθρωποι, καθηγητές και μαθητές μιας σχολής επαγγελματιών αλιέων. 9 άνθρωποι από τους 35 αγνοούνταν χθες το μεσημέρι, σύμφωνα με το εθνικό ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ.

Το αμερικανικό υποβρύχιο, κλάσης «Λος Αντζελες», μήκους 108 μέτρων και με δυνατότητα μεταφοράς πυραύλων τύπου «Τόμαχοκ», δεν υπέστη καμία ζημιά και, μάλιστα, προχώρησε άμεσα στην περισυλλογή όσων ναυαγών τα μέλη του πληρώματός του μπορούσαν να δουν. Συνολικά, ανασύρθηκαν 26 διασωθέντες, πέντε από τους οποίους μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία. Οι τέσσερις ήταν σε «σταθερή» κατάσταση, ενώ η κατάσταση του πέμπτου δεν έγινε γνωστή, σύμφωνα με το CNN. Στη γιγαντιαία σωστική προσπάθεια, που άρχισε αμέσως μετά, συμμετείχαν δύο ελικόπτερα του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, ένα της ακτοφυλακής, δύο περιπολικά πλεούμενα και πολλά παραπλέοντα σκάφη. Η ιαπωνική κυβέρνηση, μετέδωσε το Associated Press, «έστησε» ένα κέντρο ενημέρωσης και βοήθειας των συγγενών των επιβαινόντων στο αλιευτικό.

Από τους αγνοούμενους, τέσσερις είναι φοιτητές και δύο καθηγητές της σχολής επαγγελματιών αλιέων, σύμφωνα με ιαπωνικές πηγές.

Το γεγονός, για το οποίο ενημερώθηκε αμέσως ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους, ενδέχεται να προκαλέσει ένταση στις σχέσεις Τόκιο - Ουάσιγκτον, σύμφωνα με αναλυτές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ